Covid: „Přestaňte kňučet,“ vzkázal „brazilský Trump“ národu

27.03.2021 8:30 | Zprávy

Brazílie patří k zemím, které koronavirus zasáhl nejvíc. V prezidentské federativní republice, kde je momentálně prezidentem Jair Bolsonaro, kterému se přezdívalo „brazilský Trump“, ve spojitosti s covidem umírá více než 1000 lidí za jediný den. Ve státě Sao Paulo proto hledali způsob, jak pohřbívat lidi i v noci. Pozůstalí totiž stojí ve frontách při čekání na pohřeb mnoho hodin.

Covid: „Přestaňte kňučet,“ vzkázal „brazilský Trump“ národu
Foto: repro internet
Popisek: Prezident Brazílie Jair Bolsonaro s manželkou (v bílém)

Sobotní MF Dnes s odvoláním na zahraniční média informuje o koronavirové situaci v Brazílii.
Tamní situace vůbec není dobrá. V zemi s 212 miliony obyvatel se koronavirem nakazilo asi 10,8 milionu obyvatel a asi 261 tisíc z nich zemřelo. Již několik dní překračuje denní počet úmrtí spojených s covidem tisícovku. Prezident Bolsonaro přesto podle agentury Reuters prohlašuje, že by Brazilci neměli kňučet, měli by zvednout hlavu a jít dál. Měli by normálně žít.

„Dost fňukání a kňučení. Jak dlouho ještě budete brečet?“ ptal se prezident Jair Bolsonaro Brazilců v jednom ze svých březnových projevů. Po národu žádal, aby začal zase normálně žít. Zdůraznill, že i on lituje tolika úmrtí, ale národ podle něj musí jít dál.

Jenže mezitím je v Brazílii umírá ve spojitosti s covidem víc než tisíc lidí den co den. Ve státě Sao Paulo dokonce úřady musely nakoupit silné reflektory, které se využívají na provádění pohřbů i během noci, aby hrobníci stíhali svou práci. Bylo najato 150 hrobníků navíc. Před pohřebními službami se tvoří dlouhé fronty.

Brazilské nemocnice jsou přetížené a docházejí jim lůžka na jednotkách intenzivní péče. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…