Čtvrtá vlna se blíží, honem, naočkovat! Profesor Konvalinka varuje: Tisíce mrtvých

18.07.2021 14:28 | Zprávy

Počet nových případů koronaviru roste, reprodukční číslo v Česku se zvyšuje opět také. Roste dokonce i u očkovaných premiantů. Experti, včetně profesora a biochemika Jana Konvalinky, upozorňují, že se blíží čtvrtá vlna, a to mnohem rychleji, než se původně očekávalo. „Je kriticky důležité se nechat naočkovat. Kvůli šiřitelům nesmyslů o očkování můžou na podzim zase začít zbytečně umírat lidi,“ varoval Konvalinka v pořadu Osobnost Plus. Přesto podle něj zatím není vhodný čas na restrikce.

Čtvrtá vlna se blíží, honem, naočkovat! Profesor Konvalinka varuje: Tisíce mrtvých
Foto: Repro YouTube
Popisek: Prof. Jan Konvalinka

Laboratoře v Česku v sobotu odhalily 195 nových případů nákazy covidem-19. Je to o 38 případů více než minulou sobotu. Sedmidenní incidence zůstává na 15 případech na 100 tisíc obyvatel. Číslo R, stejně jako v pátek, kleslo. Tentokrát z 1,18 na 1,11. Nejvíce nakažených zůstává v Praze a na Plzeňsku. Za pátek to bylo na 269 nově potvrzených případů.

Konvalinka by situaci zatím neviděl nijak dramaticky, podstatná jsou čísla hospitalizovaných lidí. „Čísla jsou sice vyšší, než byla před 14 dny, ale nevypadá to tak dramaticky. Důležité je, že v nemocnici máme jenom 27 lidí s covidem a asi pět lidí v těžkém stavu, to jsou výborná čísla, jsme na tom dobře,“ konstatoval.

Jenom si musíme dát podle profesora pozor na dvě věci. „A to sice na nové mutace a na lidi, kteří ještě nejsou naočkováni, mohli by být poškození,“ upozornil, že naočkovaní se s největší pravděpodobností vyvarují nebezpečí vážného průběhu.

„Samozřejmě v ideálním světě bychom měli mít všude stoprocentní proočkovanost. Bohužel v ideálním světě nežijeme. Byl bych spokojen se světem, kde jsou sice lidé občas nakažení, ale nejsou v nemocnici a neumírají,“ pokračoval Konvalinka o své představě, jak by měl dál boj s epidemií vypadat.

V Evropě je mezi země s extrémním rizikem nákazy zařazené nyní pouze Rusko. Největší nárůst v Evropě hlásí Kypr, Španělsko, ale také Dánsko.

Konvalinka potvrdil varování odborníků, že se čtvrtá vlna pandemie blíží rychleji, než se předpokládalo. „Ano, blíží se rychleji, a je to vinou mutace delta, která je mnohem infekčnější než původní virus, a dokonce infekčnější než britská mutace, která nám prošla společností, a zabila tisíce lidí.“

Tento virus může být podle něho horší, jelikož vede k častějším hospitalizacím. „Nebezpečné zprávy jsou, že ve většině velkých měst, i v Praze, už mutace delta je. Ta virová nálož je několikařádově větší než u původní varianty a rychleji se šíří,“ doplnil Konvalinka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co jako senátor můžete udělat pro region?

Myslím, co k tomu máte za pravomoci? Není senát jen ten, kdo schvaluje či naopak neschvaluje to, s čím přijde sněmovna? Nemůžete toho teda pro region udělat víc jako poslanec? A co jste pro něj vlastně udělal dosud? Máte dojem, že se na životě v Ústeckém kraji za poslední roky změnilo něco k lepšímu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Boxerka vzdala boj s „osobou“ z Alžírska. „Chlap legálně mlátí ženu.“ Rajchl i Šídlo ve varu

18:18 Boxerka vzdala boj s „osobou“ z Alžírska. „Chlap legálně mlátí ženu.“ Rajchl i Šídlo ve varu

Olympijské hry v Paříži jsou v plném proudu, ale kromě skvělých sportovních výkonů se aktuálně po ce…