Další atentát. Fico tvrdě obvinil slovenskou opozici

15.08.2024 9:32 | Monitoring

Slovenská koalice Směr-SD, Hlas a SNS uspořádala tiskovou konferenci, na které její zástupci prohlásili, že pokud na Slovensku dojde k dalšímu atentátu, plnou vinu za něj ponese liberální opozice. A premiér Robert Fico, který v květnu atentát přežil, promluvil i mimo tiskovou konferenci. Proti médiím i proti liberální opozici. Tvrdě.

Další atentát. Fico tvrdě obvinil slovenskou opozici
Foto: Screen FB Roberta Fica
Popisek: Robert Fico

V souvislosti se situací na slovenském ministerstvu kultury vyrazili do ulic nespokojení občané.

Tamní vládní koalice Směr-SD, Hlasu a SNS okamžitě vystoupila s prohlášením, kde nešetřila ostrými slovy.

„Nemůžeme respektovat neschopnost liberálních médií, politických neziskovek a opozice akceptovat výsledky parlamentních voleb, která se projevuje šířením lží, nenávisti a hysterie. To vše vedlo k atentátu opozičního aktivisty na předsedu vlády Slovenské republiky Roberta Fica 15. května 2024 v Handlové,“ stojí v prohlášení slovenské vládní koalice.

Členové kabinetu sice veřejně říkají, že respektují právo občanů vyjadřovat svůj názor a protestovat, ale jedním dechem dodali, že pokud snad v budoucnu dojde na Slovensku k dalšímu atentátu, ponesou za něj odpovědnost výše jmenovaní aktéři.

„Proto s plnou vážností veřejně prohlašujeme, že pokud dojde k dalšímu atentátu nebo útoku na koaličního činitele, tak politická opozice vedená M. Šimečkou a B. Gröhlingem za to bude plně zodpovědná,“ vypálila vládní koalice.

Prohlášení slovenské koalice

Krátce poté se o slovo přihlásil i slovenský premiér Robert Fico. Ani on si nebral servítky.

„Vždycky jsem respektoval právo lidí protestovat. Protesty organizované politickými stranami jsou přirozenou součástí politické práce. Proto jsem nikdy nenadával protestujícím, že jsou dezoláti, opice nebo lidská lůza,“ začal Fico zvolna s tím, že liberální média a opozice používá podobná slova při popisu voličů vládní koalice.

Ihned poté zdůraznil, že podle zákonů Slovenské republiky nerozhoduje o směrování státu ulice, nýbrž vláda a parlament. A jako předseda vlády nevidí sebemenší důvod pro personální změny v kabinetu. Jak ministr vnitra, tak kritizovaná ministryně kultury za SNS Martina Šimkovičová jednají z premiérova pohledu v souladu se zákonem, což podle Fica znamená, že jejich kroky jsou v pořádku.

Opoziční protest v Bratislavě se ale nesl v duchu, že vládní koalice „je v podstatě banda zločinců, která znásilňuje, vraždí, která je hloupá a která by měla dobrovolně odstoupit a odevzdat moc šéfredaktorům Denníku N, Sorosovu deníku SME a Aktualitám“, rozčílil se Fico.

Jedním dechem dodal, že ministryně kultury musela v reakci na protesty dostat vyšší ochranu a ironicky poznamenal, že jsou snad organizátoři protestu, novináři a neziskové organizace spokojení.

„I včera se skandovalo Fico do basy. Zaprvé, nevím, za co bych měl jít do vězení. Zadruhé, řeči o smíření vydrželi liberálním médiím a opozici v parlamentě 4 dny. Zatřetí, alespoň ze slušnosti mohli počkat, až se úplně uzdravím. A za čtvrté, právě takovéto hecování bez jakýchkoliv důkazů vede k atentátu,“ soptil Fico s tím, že opozice v čele s Šimečkou z Progresivního Slovenska vždy jen čekají na to, co jim nařídí liberální média a neziskové organizace. Podle Fica se tak chovají jako političtí puberťáci, kteří nedokážou odvádět skutečnou politickou práci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Místo parného léta PL již delší dobu šíří zprávy v duchu Bratislavského Majdanu či v duchu manipulací ze zahraničí placených slovenských NGO., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlex77 , 15.08.2024 11:58:00
Kde jsou zprávy o přípravě slovenského zákona o povinné registraci ze zahraničí podporovaných politických NGO v duchu podobných zákonů jako americký FARA, či zákony Gruzie a Armenie v podobném duchu, o Rusku a Turecku ani nemluvě? Nejvyšší čas, aby opozice současného českého vládního režimu pracovala na přípravě podobného zákona.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…