Devatenáct procent důvěřuje. Německá vláda dál láme rekordy

19.10.2024 15:07 | Monitoring

Němci řekli, co si myslí o vládní koalici sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených. Nejčtenější německý list sociálnímu demokratovi a kancléři Olafu Scholzovi (SPD) ironicky zatleskal.

Devatenáct procent důvěřuje. Německá vláda dál láme rekordy
Foto: FCB
Popisek: Petr Fiala a Olaf Scholz na jednání Evropské rady

„73 procent. Potlesk!“ napsal server německého deníku Bild s odkazem na průzkum agentury INSA. Všechny tři strany vládní koalice dohromady by teď volilo asi 30 % občanů. Opoziční CDU by volilo 31 %, takže má větší podporu než celá koalice dohromady. Alternativa pro Německo (AfD) má podporu asi 19 % voličů.

Jenže CDU by měla problém sestavit vládu, pokud by nevládla s AfD. Reálně by bez AfD dokázala sestavit většinovou vládu jen v podobě velké koalice, tedy po boku se sociální demokracií.

Anketa

Vede Kateřina Konečná KSČM správným směrem?

2%
hlasovalo: 12292 lidí
Ve stejném průzkumu 67 % dotázaných oznámilo Olafu Scholzovi, že jsou s ním jako s kancléřem nespokojení. A s koaliční vládou je to ještě horší. S tou je nespokojeno 73 % dotázaných, čemuž server deníku Bild ironicky zatleskal. „To jsou výbušná a šokující čísla pro spolkovou vládu. Zejména proto, že se zvýšila nespokojenost s vládou,“ napsal k tomu server deníku Bild.  

Se spolkovou vládou je spokojeno 19 % Němců, 8 % neví a 73 % dotázaných spokojeno není. K dokreslení temného obrazu Bild oznámil, že více než 80 % lidí má za to, že politici vlastně nerozumějí tomu, co voliči opravdu chtějí.

Zpravodajský pořad Tagesschau veřejnoprávní televize ARD v této souvislosti upozornil na ještě jeden průzkum. Část poslanců uvažuje o tom, že by zahájila proces, jenž by mohl skončit zákazem celé Alternativy pro Německo. Zahájení takového procesu podporuje 42 % dotázaných, což je o 5 procentních bodů víc než v únoru 2024. Ale 46 % dotázaných se staví proti tomu, že by byl proces vedoucí k možnému zákazu AfD vůbec zahájen.

Vláda českého premiéra Petra Fialy (ODS) je na tom podobně. Průzkum CVVM starý pár týdnů ukázal, že vládě tehdejší pětikoalice v létě důvěřovalo 24 % lidí. Data z českého průzkumu byla získávána ještě v době, kdy byli součástí vlády i Piráti. Bez pirátských voličů může důvěra vyjadřovaná české (nyní čtyřkoaliční) vládě vypadat jinak.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jaderná válka: 91 milionů mrtvých jen první den... A bylo ticho

15:46 Jaderná válka: 91 milionů mrtvých jen první den... A bylo ticho

Omezený jaderný konflikt zničí podstatnou část Evropy. Studie a prognózy hovoří jasně. Necelých sto …