Diplomatické vítězství Maroka v konfliktu na Sahaře

21.03.2022 15:35 | Zprávy

Konflikt na území Západní Sahary patří k těm nejvleklejším a obtížně řešitelným sporům druhé poloviny 20. století. Svůj postoj aktuálně změnilo Španělsko, které vyjádřilo podporu marockému plánu autonomie země, která se nachází mezi Marokem a Mauritánií. Vyplývá to ze zprávy španělského premiéra Pedra Sancheze, kterou zaslal marockému králi Mohamedovi VI.

Diplomatické vítězství Maroka v konfliktu na Sahaře
Foto: Velvyslanectví Marockého království
Popisek: Španělský premiér Pedro Sanchez s marocký králi Mohamed VI.

Sanchez dle serveru Middle East Monitor uvedl, že uznává důležitost otázky Sahary pro Maroko a že marocká iniciativa, kterou Maroko předložilo roku 2007, je „nejvážnějším, nejrealističtějším a nejdůvěryhodnějším“ řešením vleklého sporu.
 
Západní Sahara a Maroko jsou prý země nerozlučně spojeny náklonností, historií, geografií, zájmy a společným přátelstvím. Sanchez zopakoval své odhodlání stát po boku Maroka. „Společné výzvy, zejména spolupráce při řízení migračních toků ve Středomoří a Atlantiku, budou vždy v duchu plné spolupráce," uvedl.
 
Mělo by jít o „seriózní a důvěryhodné úsilí Maroka v rámci Organizace spojených národů o nalezení vzájemně přijatelného řešení“, vyslovil se Sanchez s tím, že cílem je vybudovat nový vztah založený na transparentnosti, komunikaci a vzájemném respektu. 
 
Všechny tyto akce prý budou podniknuty s cílem zaručit stabilitu a územní celistvost obou zemí.
 
Maroko považuje Západní Saharu za nedílnou součást suverénního území království. Španělský postoj ohledně Západní Sahary představuje velkou ránu pro nároky Alžírské fronty Polisario.
 
Autonomní plán Maroka pro Západní Saharu jako „seriózní, důvěryhodný a realistický“ začátkem března také schválily USA se slovy, že by mohl splnit nároky lidí v regionu.
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

17:42 Volby v měkké totalitě. Neudálost, myslí si Václav Klaus

Bývalý prezident Václav Klaus před nadcházejícími krajskými a senátními volbami vyzývá, aby lidé nev…