Dosud nejlepší analýza koronaviru v ČR: Hovoří profesor Dušek

20.05.2020 8:51 | Zprávy

Profesor Ladislav Dušek se celý život věnoval statistickým výpočtům v klidu své pracovny. Okolnosti pandemie z něj ale zcela neplánovaně udělaly hvězdu tiskových konferencí na ministerstvu zdravotnictví a internetem se šíří jeho dramatické vystoupení před poslanci. V rozhovoru pro web Zdravotnický deník se vyznal jednak se svých pocitů člověka, na kterého, aniž o to stál, začaly mířit kamery, ale především nabídl dosud asi nejkomplexnější analýzu epidemie z hlediska statistických dat.

Dosud nejlepší analýza koronaviru v ČR: Hovoří profesor Dušek
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Profesor Dušek si hned na úvod postěžoval, že jeho život se z přítmí a klidu vědeckých sálů a knihoven přesunul do mediálního prostoru, což se mu nelíbí. Jednalo se prý o nejstrašnější chvíle jeho pracovního života.

Nelíbí se mu, že někteří akademici přeskočili ze světa vědeckých debat, vedoucích se podle uznávaných pravidel, do světa médií a sociálních sítí, kde se hraje na silné titulky a prohlášení. Sám Dušek prý o tomto světě „nemá nejlepší mínění“ a myslí si, že o ovlivňuje život společnosti více, než by bylo správné.

„Já sám jsem stará dřevní struktura. Nemám žádné facebooky ani jiné sítě, nehodlám svůj život kontaminovat virtuálním světem. Chci si svůj život dožít ve svých 80 kilogramech uhlíku a jiných krásných látek a tudíž nejsem vůbec připravený na to, co někdo dělá za mými zády ve virtuálním prostoru,“ poznamenal k tomu profesor.

Pak popisoval, jak během března v Ústavu zdravotnických informací a statistiky krkolomně sháněli data o pandemii a dávali v rychlosti dohromady modely jejího vývoje. Nikomu proto nechce vyčítat, že v počátcích situaci kolem epidemie podcenil. Naopak se pustil do médií, která podle něj velmi vyděsila veřejnost.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

MUDr. Raduan Nwelati byl položen dotaz

Odchod do důchod

Připouštíte, že je dost asociální, když chce vláda navyšovat věk odchodu věku do důchodu? Jelikož má vláda většinu, tak si to určitě prosadí, zajímá mě, zda to projde i přes senát? Tam má sice tato koalice také většinu, ale třeba je víc takových jako vy, co je proti? Nebo jste proti a přesto budete ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

4:45 „Těm Rusákům není nic svatý.“ Akce s Foltýnem a Koudelkou, v publiku odpůrci

„Těm Rusákům není nic svatý.“ Těmito slovy shrnul místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek bez…