Drony sestřeleny, požáry uhašeny, hlásí Rusko po úderu. Šíří se ale i jiné záběry

01.09.2024 11:05 | Monitoring

Vojáci bránící Ukrajinu se podle všeho rozhodli uspořádat v Rusku ohňostroj. Podle ruského ministerstva obrany vypustili nad území Ruské federace na 158 dronů k úderům na různé cíle, především na rafinerie. Rusové tvrdí, že tyto drony sestřelili, ale neruské zdroje říkají něco jiného. V Moskevské oblasti i v Tversku prý vypukly požáry.

Drony sestřeleny, požáry uhašeny, hlásí Rusko po úderu. Šíří se ale i jiné záběry
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Ukrajinci dělají vše pro to, aby přenesli válku také na území agresora, na území Ruské federace, která před dvěma a půl lety napadla svobodnou Ukrajinu. Vedle útoku v ruské Kurské oblasti Ukrajinci čas od času provádí útoky i v hloubi ruského území, když posílají drony např. na ruské rafinérie, aby omezili schopnost okupantů dodávat svým vojskům pohonné hmoty.

K takovým útokům patří i zatím poslední ukrajinský úder v Moskevské oblasti i na dalších místech. Ruské ministerstvo obrany na sociální síti Telegram uvedlo, že na celém území Ruska bylo zničeno na 158 dronů, které v noci na neděli vypustili nad zemi agresora Ukrajinci.

„Ukrajina zahájila vlny útoků bezpilotními letouny zaměřenými na elektrárny a rafinerie v Moskevské oblasti a sousedním Tveru, což vyvolalo požáry, zatímco desítky dronů byly zničeny v jiných částech země, uvedli v neděli ruští představitelé. Trosky z dronů vyvolaly požáry v moskevské ropné rafinérii a v elektrárně Konakovo v oblasti Tver, jednom z největších výrobců energie ve středním Rusku,“ napsala k útoku agentura Reuters.

Starosta Moskvy Sergej Sobyanin uvedl, že na moskevskou rafinerii zamířilo několik dronů a požár byl uhašen v „samostatné technické místnosti“ elektrárny.

Zpravodajský kanál Baza Telegram, který má blízko k ruským bezpečnostním službám, uvedl, že poblíž elektrárny Konakovo byly slyšet hlasité výbuchy. Britská veřejnoprávní BBC citovala gubernátora Tverské oblasti Igora Rudenyja, který potvrdil, že požár způsobený útokem v okrese Konskovo byl uhašen, aniž by uvedl podrobnosti o tom, co bylo zasaženo. K požáru došlo asi 120 km od Moskvy.

Ukrajina se také pokusila zasáhnout elektrárnu Kašira v Moskevské oblasti třemi bezpilotními letouny, uvedl v Telegramu Michail Šuvalov, šéf městské části Kašira. V důsledku útoku nedošlo k požáru, škodám ani obětem, řekl. „Elektřina je dodávána bez problémů,“ napsal Šuvalov na Telegram. Ministerstvo obrany uvedlo, že 46 dronů bylo zničeno nad hraničním regionem Kursk, 34 nad Brjanskem, 28 nad Voroněží a 14 nad regiony Bělgorod. Několik dalších bylo sestřeleno nad Kalugou, Lipeckem, Rjazaní a mnoha dalšími ruskými regiony.

Agentura Reuters však upozornila, že informace o tom, kde a zda došlo k nějakým škodám, nemohla nezávisle ověřit.

Na sociální síti X kolují videa některých hořících objektů, údajně na ruském území. Jedno takové video nasdílel i automobilový závodník narozen na Ukrajině, ale dlouhodobě žijící v USA Igor Suško a poznamenal, že nebude dlouho trvat a Rusové budou potřebovat dostávat ropu od Západu, protože z vlastních zdrojů si nevystačí. Jejich ropná infrastruktura totiž bude zničena.

„Rusko: Dopad jednoho z ukrajinských dronů na moskevskou ropnou rafinerii, 15 km od Kremlu. Žádná protivzdušná obrana. Jen palba z ručních zbraní. Tato ropná rafinérie měla roční produkci 12 milionů tun — 240 000 barelů denně,“ napsal Suško.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Docela by mne zajímalo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 01.09.2024 11:24:26
jak takový dron letí. Je to letadélko, které směřuje na cíl, který musí být nějak definován. Protože Ukrajina nemá vojenské družice, tak podklady zřejmě dostává od USA. Pak je ale otázka, jak ten dron letí. Pokud je malý a letí nízko, aby ho neviděly radary, tak asi musí dostávat pokyny od operátora, který ho řídí. Nevěřím, že by spojení dron - operátor bylo vedeno přímo přes vysílačku. Takovou vzdálenost by těžko překonával i řídící signál a navíc takový vysílač by byl snadno odhalitelný protileteckou obranou nepřítele. Takže zbývá komunikace přes družici, což znamená, že někdo tu komunikaci musí umožnit. V podezření jsou země NATO, tedy hlavně USA.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

20:00 Ivan Hoffman: Rozdíl mezi konspirací a pravdou bývá někdy rok, jindy měsíc

POHLED IVANA HOFFMANA Je to 23 let od útoků z 11. září, které zasáhly samotné srdce Ameriky. Co víme…