Dvě procenta na obranu nestačí, tvrdí Řehka. Všechno prý zdražuje

12.07.2024 20:27 | Monitoring

Dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky nestačí. „Ceny vzrostly. Všechny plány, které jsme například před dvěma lety daly dohromady na modernizační programy, už vůbec neplatí, protože na ně potřebujeme více peněz,“ vysvětloval Řehka na debatě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance (NATO), že je potřeba dávat armádě víc peněz. Podporu Ukrajiny označil za nutnost.

Dvě procenta na obranu nestačí, tvrdí Řehka. Všechno prý zdražuje
Foto: ČT24
Popisek: Náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka

Náčelník českého generálního štábu se vyjádřil, že dle něj nejsou dostatečné ani 2 % HDP na obranu, ke kterým po mnoha letech Česko směřuje. „Ne. Jsem o tom přesvědčen, že nestačí. Není divu – když poslední roky dáváte na obranu jen jedno procento nebo procento a půl, nefunguje to tak, že pak najednou začnete utrácet dvě procenta a všechno bude hned v pořádku,“ uvedl Řehka podle televize CNN Prima NEWS.

K summitu NATO se ve Washingtonu, na němž Česko zastupoval prezident Petr Pavel, Řehka mínil, že armády zúčastněných zemí dostaly plnou politickou podporu od lídrů členských zemí v jejich plánech týkajících se rozvoje schopností a kapacit.

On sám zanedbání výdajů na armádu považuje za problém i ve světle rostoucích výdajů. „Ceny vzrostly. Všechny plány, které jsme například před dvěma lety daly dohromady na modernizační programy, už vůbec neplatí, protože na ně potřebujeme více peněz,“ jmenoval s tím, že to prý „snaží vysvětlit“ i u nás v Česku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejlepší by bylo asi zrušit armádu i s tímhle hlupákem!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseOdborář1 , 12.07.2024 22:58:48
K čemu nám tenhle ARMÁDNÍ otesánek vlastně je! Klidně ho můžeme zrušit. Zavedl bych maximálně nějaký ekvivalent národní gardy jako formu profesionální domobrany pro ochranu území a obyvatelstva. Víc nepotřebujeme. Jsme malá země a nepotřebujeme 150 generálů a 500 plukovníků na naši operetní armádu ve velikosti 1 či max 2 divizí. A vůbec už se nepotřebujeme hnát do nějakých pochybných operací v Africe, abychom tam dělali křoví a užitečné idioty nějakým pohrobkům kolonialismu z Británie, Francie nebo USA. Čím to asi bude, že země Afriky vyhánějí ty udatné obránce ze západu prý proti terorismu a místo toho tam chtějí Rusy nebo Čínu. Protože už zjistili, že jediným důvodem proč tam ti vojáci byly je to, že měli akorát podporovat vysávání jejich zemí bývalými koloniálními mocnostmi a jejich firmami. Případ Nigeru je přesně ukázkový! Jedna z nejchudších zemí Afriky, ale přitom plná nerostného bohatství. Jenže z toho neměla nic. Prakticky všechno jim ukradla Francie a nadnárodní společnosti. Zemi ovládali typickým loutkovým režimem s několika poslušnými "prý demokraty". Něco šlo do kapes těchto pomahačů, jinak země akorát chudla. Když toho jejich "demokrata" místní vlastenci svrhly, tak hned tam chtěl západ poslat trestnou výpravu! Před pár lety by to ještě asi hladce prošlo a "demokratický pořádek" by byl brzy zase nastolen, jenže teď si západ sám vytvořil v Rusku a Číně mocné protivníky. A už to tak snadno nejde protože nám do toho hodili vidle! Holt na každého jednou dojde!

|  13 |  0

Další články z rubriky

Čí je Foltýn? Hovoří za vládu? Žantovský připomněl „svině“ i další věci

8:30 Čí je Foltýn? Hovoří za vládu? Žantovský připomněl „svině“ i další věci

TÝDEN V MÉDIÍCH Komentátor Práva a Novinek se tento týden pokoušel čtenářskou obec přesvědčit o tom,…