Ekonomka: Čeká nás propad. Čína poroste. Tohle si budeme do smrti pamatovat

05.05.2020 8:14 | Zprávy

Bývalá zástupkyně České republiky u Světové banky Jana Matesová v pořadu K věci pro CNN Prima News prohlásila, že nás v souvislosti s karanténními opatřeními proti koronaviru čeká krize, kterou si budeme pamatovat až do smrti. Popsala, kde vidí vůbec největší riziko dnešní situace a zdůraznila, že dnes je pro Českou republiku výhodné, že neplatí eurem.

Ekonomka: Čeká nás propad. Čína poroste. Tohle si budeme do smrti pamatovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

„Určitě jde o největší globální ekonomickou krizi, kterou zažily ty dnes žijící generace,“ poznamenala Matesová k tomu, co dnes vidíme kolem sebe. „To, čeho bych se nejvíc obávala, je to, že my bojujeme s nepřítelem, kterého vůbec neznáme, nemáme s ním žádnou zkušenost, nedá se s ním vyjednávat, nevíme, kolik ho je v přírodě, nevíme, jak se bude chovat, takže opravdu vůbec nevíme, co nás čeká. Řada ekonomických subjektů dneska tlačí na vlády, řekněte nám, co bude, my potřebujeme vědět, co bude za dva měsíce, ale to neví nikdo na světě,“ upozornila ekonomka.

V zájmu boje proti koronaviru byla ekonomika zmražena a Matesová má za to, že dva až tři měsíce to firmy mohou přežít, ale šest měsíců už nepřežijí. „Je důležité rychle poskytnout peníze a až ex post zkoumat, jestli to bylo oprávněné nebo ne,“ sdělila z televizní obrazovky politikům. Vzhledem k tomu, že tato krize postihla prakticky všechny země světa, nezbývá, než celou krizi co nejrychleji vyřešit doma a sdílet informace,“ nabídla určitou cestu Matesová.

Státy si budou muset půjčovat peníze, ale ekonomka v této souvislosti varovala, že se nelze zadlužovat donekonečna. Některé státy na tom v jednu chvíli mohou být už tak špatně, že jim nikdo nebude ochoten půjčit. Česká ekonomika na tom zatím není nijak špatně, není příliš zadlužená, jenže podle Matesové máme jiný problém.

„Jsme relativně malá země. Z pohledu investorů patří její měna, se kterou platí jen deset milionů obyvatel, mezi měny, které řadí do stejné skupiny jako měny rozvojových zemí, tudíž jim příliš nevěří a v každé krizi vidíme její oslabení. Vidíme to i teď,“ uvedla Matesová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poplach v Německu kvůli viru. Ne, vzduchem se nešíří. Riziko je jinde, říkají odborníci

4:44 Poplach v Německu kvůli viru. Ne, vzduchem se nešíří. Riziko je jinde, říkají odborníci

V sousedním Německu se objevilo podezření na nákazu životu nebezpečnou krvácivou horečkou Marburg. „…