Evropský nápad: Cvičit přímo na Ukrajině. Jenže může přiletět ruská raketa

25.08.2024 8:20 | Analýza

Zatímco ukrajinské jednotky drží pozice v části ruské Kurské oblasti, ruské jednotky se dál ženou na Pokrovsk. Lze skutečně říct, že se ženou, protože ve městě Novgorodovka doslova zaskočily jeden ukrajinský tank, který se chystal jet na frontu. Novgorodovka je jen kousek od Pokrovsku. Analytik Tyler Weaver upozornil, že to celé zavání zhroucením celé ukrajinské fronty. Ve stejné době EU váhá, zda poslat své vojenské instruktory přímo na Ukrajinu.

Evropský nápad: Cvičit přímo na Ukrajině. Jenže může přiletět ruská raketa
Foto: Repro Youtube
Popisek: Raketový systém Buk M2

Válka na Ukrajině trvá 914 dní a vojenský analytik Tyler Weaver ukázal, jak rychle ruské jednotky postupují na východě Ukrajiny. Ve městě Novgrodovka postupovali Rusové tak rychle, že Ukrajince zaskočili. „Útočné týmy pronikly do města tak rychle, že včera byl v centru města přepaden a vyřazen ukrajinský tank jedoucí k palbě na ruské pozice na východě,“ napsal k tomu Weaver na sociální síti X.

A hned dodal vojenský kontext. „Novgrodovka je město se 14 tisíci obyvateli v době míru, poloviční oproti Avdiivce – a vypadá to, že během několika hodin padne. Je to také poslední významná městská oblast před jižním okrajem Pokrovsku,“ napsal na sociální síti X – a že toto je faktický začátek útoku na Pokrovsk, což je z logistického pohledu klíčové město pro ukrajinskou armádu. Pokud padne, Rusové budou jen krok od získání kontroly nad celou Doněckou oblastí.

Válka na Ukrajině

Pokud ruské jednotky obsadí Pokrovsk a Toretsk, o což se také snaží, otevře se jim podle analytika cesta na Pavlograd a posléze i na Slavjansk a na Kramatorsk.

„V dlouhodobém horizontu by to hrozilo zhroucením celé ukrajinské pozice východně od Dněpru, přičemž ‚charkovská pevnost‘ by se stala nepoužitelnou ruskou jízdou po Dněpru z jihu na sever. Ruský postup se zrychluje – budeme muset počkat na vývoj,“ napsal Weaver.

„Dodatek: Na prvním videu si všimněte, že Rusové se do Novgrodovky natlačili tak rychle, že město v bojích neutrpělo velké škody,“ uzavřel.

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

válka na Ukrajině

Ve stejné době přichází z EU doporučení, aby jednotlivé členské země sice přizpůsobily program výcviku tomu, o co žádá vláda v Kyjevě, ale současně se v Bruselu důsledně vyhnuli doporučení, zda posílat své instruktory přímo na Ukrajinu. Informoval o tom Welt am Sonntag. Zprávu převzala i agentura Reuters.

Mise EUMAM, která byla zahájena v listopadu 2022, vycvičila podle Welt am Sonntag přibližně 60 tisíc ukrajinských vojáků především v Polsku a v Německu a má být prodloužena o další dva roky, jakmile v polovině listopadu vyprší současný mandát.

„Je bezpodmínečně nutné vycvičit vojáky AFU (Ukrajiny) na stejném vybavení, které budou později používat v boji,“ zaznělo v hodnocení mise diplomatické služby EU s tím, že ministři obrany členských zemí EU budou o tématu dále jednat.

Kyjev v květnu požádal EU, aby provedla nějaké školení na ukrajinské půdě, ale členské státy jsou rozděleny a některé přicházejí se skeptickými varováními, že by tím EU mohla být zatažena do války. Skeptické hlasy zaznívají podle agentury Reuters už proto, že Ukrajinci nemají dost jednotek protivzdušné obrany a nemuseli by zvládnout ochránit evropské instruktory před ruskými raketami.

„Je vysoce pravděpodobné, že vojenská přítomnost EU na ukrajinské půdě by byla Ruskem vnímána jako provokace,“ uvádí se ve zprávě. „Pokud budou splněny nezbytné politické a operační podmínky, je nasazení vojenského personálu EU na ukrajinské půdě proveditelné,“ uzavřel dokument s tím, že k úplnému posouzení rizik a výhod bude zapotřebí další analýza.

Washingtonský Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že by Ukrajincům pomohlo, kdyby mohli využít západní zbraně i v hloubi Ruska, protože Rusové provádějí hluboko na svém území operace, které se Ukrajiny úzce týkají. „Ukrajinské dálkové údery proti ruským vojenským cílům v týlu Ruska jsou zásadní pro degradaci ruských vojenských schopností v celém dějišti a zrušení omezení Ukrajiny na používání zbraní dodaných Západem by ukrajinským silám umožnilo zasáhnout širokou škálu významných cílů, podepírajících ruské válečné úsilí,“ uvedl institut.

ISW odhaduje, že v Rusku je v dosahu raket ATACMS, které Spojené státy poskytly Ukrajině, nejméně 250 vojenských a polovojenských objektů. Institut přidal fotografie několika takových objektů. A jejich ohrožení by pro Rusko znamenalo problém, protože ruská armáda by pravděpodobně musela přesunout část prvků protivzdušné obrany do hlubokého týlu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Pane senátore ještě k dotazu "Bydlení"

V začátku odpovědi jste uvedl: " Asi jediný způsob, jak pomoci stavět cenově dostupné bydlení, je významně je dotovat ze státních prostředků." Nemyslíte, že města, obce, bezhlavě a bez nějakých výhledů do budoucnosti rozprodaly z politických důvodů (aby se tehdejší konšelé zalíbili) mnohdy pod cenou...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

USA a GB jsou za vodou a mnou si prsty, co se jim v Evropě podařilo vyprovokovat., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesafec , 25.08.2024 11:16:48
Zpitomělí Evropané se kromě Green dealu, vítání migrantů a LGBT nyní chystají i na konflikt s Ruskem. Kdyby měli rozum, tak nebudou dělat ani jednu z těch čtyř magořin. Lidi si své politiky dobrovolně zvolili a tak je tam mají.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

7:35 Tichá smrt Ukrajiny. Pokud USA zásadně nezmění svůj přístup, zní varování

Pokud si někdo myslí, že ruský vládce Vladimir Putin ukončí agresi proti Ukrajině, pokud se mu dosta…