Evropský průmysl končí. Ekonom Hrnčíř ukázal na Green Deal

23.06.2024 4:45 | Rozhovor

ROZHOVOR „Green Deal výrazně zdražil energie, což je příčinou problémů nejen hutě Liberty, ale i dalších provozů v EU. Napříč Evropou končí nejen hutě, ale i hliníkárny, slévárny nebo sklárny,“ říká poslanec Jan Hrnčíř (SPD). Vyjádřil se k výsledkům SPD a Trikolory v EU volbách a dostal se i k vládě ČR a zmínil korespondenční volby. Rozebral situaci ve Francii a v Německu. Na závěr se dostal i k nedávné mírové konferenci ve Švýcarsku; padlo slovo debakl.

Evropský průmysl končí. Ekonom Hrnčíř ukázal na Green Deal
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Pane poslanče, SPD v koalici s Trikolorou získalo ve volbách do Evropského parlamentu pouze jeden mandát.  Čím si to vysvětlujete?

Vnímám to tak, že jsme nedokázali dostatečně přesvědčit naše voliče o důležitosti evropských voleb. Podle analýz 60 % voličů hnutí SPD k volbám nakonec nedorazilo, což je samozřejmě obrovská škoda. Také je nutné zmínit existenci několika relativně nově vzniklých politických subjektů s (pro voliče) zaměnitelným nebo překrývajícím se programem s naším hnutím. Takže zatímco strany vládnoucí koalice v podstatě žádnou přímou konkurenci neměly, ale politických subjektů, upozorňujících na škodlivost diktátu Bruselu, bylo podstatně více.

Blíží se krajské a rok na to i sněmovní volby. Co by měla SPD udělat a co udělá, aby získala větší přízeň voličů než právě ve zmíněných eurovolbách?

Poučíme se z chyb. Především chceme přesvědčit naše voliče, že má smysl chodit k volbám, a zároveň samozřejmě získat ty nerozhodnuté. Náš program je dobře nastaven, řešíme v něm palčivá témata, a zároveň je za námi již vidět kus práce. Musíme teď však najít optimální cestu, jak vše sdělit lidem.

Mluvíme o SPD, ale jak čtete výsledky voleb ve vztahu k naší vládě? Premiér mimo jiné uvedl, že strany vládní koalice dosáhly slušného výsledku… Souhlasíte?

Premiér Fiala ví, že to tak není. Nyní vládnoucí koalice získala 9 z celkem 21 mandátů. I proto byla v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR na sílu protlačena tzv. korespondenční volba, která je dle mého názoru zcela v rozporu s Ústavou ČR, a pokud ji schválí i Senát Parlamentu ČR, jsme připraveni podat ústavní stížnost.

Celkově, mohou výsledky eurovoleb nějak výrazněji ovlivnit směřování EU? A co vy sám byste na Evropské unii rozhodně změnil? Je to tolik zmiňovaný Green Deal, migrační politika, nebo co vlastně?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Green Deal znamená likvidaci evropské ekonomiky pro záchranu té americké, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 23.06.2024 6:11:11
Naprosto zbytečný pokus, protože americký Budulínek se už doslova topí v problémech, které jsou neřešitelné (největším je zadluženost, protože dluhy federální vlády, jednotlivých států, měst, firem, jednotlivců a závazky plynoucí se sociálního a zdravotního pojištění činí cca 210 biliónů dolarů, přičemž biliónem rozumím deset na dvanáctou, jelikož nejsem Amík, dále export celých průmyslových odvětví do Asie, který nastal od konce 70. let, mnoho přefouknutých obřích "bublin", které hrozí explozí - deriváty, fale šné ratingy, přefouknuté hodnoty nemovitostí, úpadek vzdělání, kultury, dramatické rozevírání příjmových nůžek v důsledku nástupu neoliberalismu od konce 70. let atd. EU mohlo zachránit spojení s Asií a Ruskem, ale evropští politici rozhodli obětovat Evropany pro záchranu USA. Zcela zbytečně, protože zámořský kaganát brzy čeká dramatický úpadek a pravděpodobná je i krvavá občanská válka.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

22:30 „Hra nekončí. Pokračuje.“ Zeman se vrací. Kvůli „neschopné“ Fialově vládě

Bývalý prezident Miloš Zeman na sobotní oslavě svých 80. narozenin uvedl, že je kvůli „neschopné vlá…