F-35 s jadernými nosiči. Přidáváme se k hrozbě na východ, varuje Schneider

26.07.2024 22:41 | Monitoring

Publicista a bezpečnostní analytik Jan Schneider tvrdí, že se „měníme na novodobý protektorát“. V rozhovoru pro Inovaci Republiky to prohlásil v souvislosti se zvyšováním zbrojní výroby. „Před 80 lety tahle země také vyráběla munici, která byla využívána na východě. Taky s velkým jásotem a také tu byly tenkrát za protektorátu velké protiruské nálady,“ jmenoval s tím, že v daném přirovnání současnosti k protektorátní době spatřuje mnoho podobností. Odmítl též, že by státy měly právo kvůli své vlastní bezpečnosti samy o sobě rozhodnout o vstupu do NATO.

F-35 s jadernými nosiči. Přidáváme se k hrozbě na východ, varuje Schneider
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Jan Schneider v pořadu Horké téma

Schneider se v rozhovoru pro Inovaci Republiky vyjádřil zprvu k izraelské operaci v Pásmu Gazy, kterou vyvolal útok palestinských teroristů z Hamásu na Izrael v říjnu loňského roku, při němž palestinští teroristé zabili stovky civilistů a do současné chvíle drží kolem stovky rukojmích. Dle bezpečnostního analytika od komentátorů konfliktu z jedné či z druhé strany neslýchá, jak by podle nich měla reagovat druhá ze stran.

Poukázal na mírové snahy a zmínil též smlouvu Severoatlantické aliance (NATO), k níž podotkl, že se její členské státy zavazují hned v prvním článku ke snaze mírového řešení konfliktů. „To je jediný závazek, který mají všechny státy NATO. Čili jej všechny porušují. Tady ta základní smlouva je prostě roztrhaná na cucky a v podstatě dělají opak toho, co podepsaly,“ zmínil.

K ruské agresi na Ukrajině by dle jeho mínění nedošlo, pokud by Ukrajina nezměnila svou ústavu. „Teďka se Ukrajina dostala do války, do které se nikdy nemusela dostat, kdyby podržela svůj ústavní status neutrální země,“ mínil Schneider. Ukrajinci dle něj také za zbraně, které jim byly poskytnuty na obranu, v příštích letech budou muset zaplatit nemalé dluhy.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Korupce

Takových, co slibovali, jak zatočí s korupcí tu už bylo. V čem spočívá ten váš plán, jak s ní skoncovat? A za dobu, co jste ve sněmovně, předložili jste nějaký návrh, který by korupci zabránil? Jaký? Protože jak píšete, dochází k ní pořád

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

18:51 Na zemi, na vodě, ve vzduchu, ve vesmíru, na síti. Na GLOBSEC se řešila nová vojenská doktrína NATO

Jako „multidoménová operace“ je označována nová vojenská doktrína NATO, o které se diskutovalo na pr…