Fašista Trump? Novinář Köppel o Německu a médiích. „Propadli náboženství.“

21.08.2024 12:20 | Monitoring

Švýcarský publicista Roger Jürg Köppel si na videu dostupném na serveru YouTube položil otázku, zda náhodou německé novináře nezachvátila horečka strachu z fašismu, která fakticky zničí novinářskou práci. Stačí se totiž podívat na to, jak magazín Der Spiegel a další média informují o Donaldu Trumpovi. Zprávy vycházející o Trumpovi svědčí podle Köppela o úpadku novinářského řemesla.

Fašista Trump? Novinář Köppel o Německu a médiích. „Propadli náboženství.“
Foto: X/Jay Cutler
Popisek: Donald Trump po pokusu o atentát

Roger Jürg Köppel se obul do německých médií, která amerického republikánského kandidáta, ale i Marine Le Penovou a další politiky, označují za fašisty. Vzal to však obloukem.

Nejdřív totiž citoval německého filozofa Fridricha Nietzscheho, který se zabýval mimo jiné definicí pravdy. Pravdu popsal jako „mobilní armádu metafor, metonymií, antropomorfismů, zkrátka souhrn lidských vztahů, které jsou básnicky a rétoricky zesíleny, přeneseny, ozdobeny a po dlouhém používání se lidu jeví jako pevné, kanonické a svazující“. Jedním dechem Köppel dodal, že pravda je v podstatě iluze, u které většina společnosti zapomněla, že jde o iluze.

Navrch přidal ještě jednu myšlenku známého německého filozofa.

„To, o čem věříme, že je pravda, jsou vždy také určení, kanonická ustanovení, která jsou nutná k tomu, aby společnost vůbec fungovala. V jistém smyslu se člověk schází u táboráku vykonstruovaných pravd nebo jistot.“

A z tohoto pohledu je podle Köppela třeba ke všem pravdám přistupovat opatrně.

I k tezím některých německých novinářů, že s působením Donalda Trumpa či Marine Le Penové v politice hrozí návrat fašismu. Už proto, že z historie víme, co všechno bylo spojeno s fašismem, případně s blízkým nacismem. Fašisté i nacisté realizovali agresivní válečnou politiku, uváděli v život rasové teorie, a tak podobně. A pokud dnes dělají paralelu mezi fašisty a Donaldem Trumpem, pak podle Köppela předvádějí v podstatě „politické voodoo“ nebo se dostávají do oblasti „propagandistické demagogické zloby“. „Ale to je to, co se stane, když začnete nábožensky přehánět politický, společenský konsenzus, abych tak řekl,“ pokračoval Köppel.

Švýcarský publicista upozornil, že žijeme v časech, kdy nálepku „fašisty“ dostává leckdo, kdo si dovolí kritizovat establishment. Ti, kteří kritiky stávajícího establishmentu označují za fašisty, se podle Köppela pohybují v hluboké „morální bažině“.

„Ano, to je ten druh šílenství, který se vás zmocňuje, když povýšíte ideologii establishmentu na občanské náboženství. To je to, co se momentálně děje,“ konstatoval Köppel a označil takovýto postup za absolutně nedemokratický.

Německá média, jako Der Spiegel, který i Trumpa vyobrazil jako muže, jenž usekl hlavu soše Svobody, i o Alternativě pro Německo mluví jako o fašistické síle, kterou je třeba zakázat. Köppel má však za to, že i pozorovatel, který se k AfD postaví velmi kriticky, musí vidět, že fašistická tato strana opravdu není.

Naproti tomu levicový radikalismus je podle Köppela v médiích zlehčován. Švýcarský publicista se tady dovolával nepokojů vyvolaných hnutím Black Lives Matter, které z jeho pohledu média zlehčovala.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

13:20 Psi a kočky: Zhudebněný Trump baví, ale došlo k vývoji

Donald Trump během prezidentské debaty obvinil migranty ve Springfieldu, že jedí domácí mazlíčky. Na…