Fiala ve Sněmovně promluvil k rostoucím cenám. Za viníka označil Putina

22.03.2022 18:35 | Zprávy

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes poslancům oznámil, že do České republiky přišlo z Ukrajiny od zahájení ruské vojenské invaze zatím kolem 300 tisíc běženců. Promluvil k rostoucím cenám energií, pohonných hmot a potravin. Viníkem toho všeho je podle něj ruský prezident Vladimir Putin, informuje ČT24.

Fiala ve Sněmovně promluvil k rostoucím cenám. Za viníka označil Putina
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Předseda vlády Petr Fiala úvodem svého projevu odmítl kritiku, že jeho kabinet kvůli situaci na Ukrajině zapomíná na české občany. „Je to lež,“ zdůraznil.

  • Původní zdroj ZDE

Stejně tak odrážel kritiku, která na vládu dopadá kvili zdražení pohonných hmot i kvůli situaci na trhu s energiemi, když ukončili činnost někteří dodavatelé. Zastal se například zvýšení příspěvku na bydlení, o jehož přínosu zaznívaly pochyby. „Opatření funguje, žádá stále více lidí,“ řekl premiér.

S negativními důsledky války na Ukrajině je dle jeho slov potřeba počítat. „Válka na Ukrajině se dotkne nás všech. Uprchlická krize se dotkne nás všech. Důsledky Putinovy války se dotknou nás všech, a jinak to nemůže být. Každý z nás bude muset obětovat část svého pohodlí,“ dodal s tím, že lidé nyní nesmí podléhat ruské propagandě.

Migrační vlnu z Ukrajiny podle Fialy Česko zvládá. „Náš společný cíl je postarat se o manželky a děti Ukrajinců, kteří bojují za svoji zemi,“ uvedl. A připomněl, že ukrajinští utečenci k nám nepřicházejí kvůli ekonomickým výhodám, ale kvůli zachráně svého života.

Poslanci budou schvalovat vyslání českých vojáků na Slovensko s cílem posílení obrany východního křídla Severoatlantické aliance v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Senát už návrh schválil. Menší část vojáků má na Slovensku pomáhat se zvládáním migrační vlny z Ukrajiny.

Mise má trvat do poloviny příštího roku a má stát zhruba 540 milionů korun.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

0:01 Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

Britové si zvolili novou sněmovnu. K moci se podle předběžných odhadů po 14 letech podle očekávání v…