Fico, pak Trump. A teď prý měli chystat atentát v Gruzii

25.07.2024 17:02 | Zprávy

Státní bezpečnostní služba Gruzie uvedla, že odhalila plány na zavraždění Bidziny Ivanišviliho, čestného předsedy vládnoucí strany Gruzínský sen, a spiknutí s cílem svrhnout vládu země, které „organizovali a financovali“ vysoce postavení představitelé bývalé vlády a bývalí policisté z Ukrajiny. Gruzínský premiér Irakli Kobachidze přirovnal pokus o atentát na Bidzinu Ivanišviliho k nedávným útokům na slovenského premiéra Roberta Fica a bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Fico, pak Trump. A teď prý měli chystat atentát v Gruzii
Foto: Repro: Facebook
Popisek: Premiér Gruzie Irakli Kobachidze

Od roku 2012 do 2013 byl Bidzina Ivanišvili premiérem Gruzie a poté se z politiky stáhl. V roce 2023 se vrátil na politickou scénu jako čestný předseda strany Gruzínský sen. Státní bezpečnostní služba (SUS) Gruzie své odhalení oznámila prostřednictvím sociální sítě Facebook.

„SUS vyšetřuje skutečnosti přípravy vraždy čestného předsedy strany Gruzínský sen Bidziny Ivanišviliho, kterou organizovali a financovali bývalí vysocí úředníci gruzínské vlády a bývalí zaměstnanci orgánů činných v trestním řízení na Ukrajině,“ uvedla agentura na Facebooku 24. července. „Účelem uvedených trestných činů je násilné svržení vlády státu destruktivními prostředky, v pozadí vytvoření nepořádku a oslabení vlády.“

The Kyiv Independent k tomuto obvinění dodal, že gruzínská služba na podporu svého obvinění neuvedla žádná konkrétní jména ani důkazy.

Gruzínský premiér Irakli Kobachidze pokus o atentát na zakladatele strany Gruzínský sen srovnal s nedávnými atentáty na slovenského premiéra Roberta Fica a na exprezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa.

„V nedávné době byly provedeny dva teroristické útoky: jeden na Slovensku a druhý v USA. Tento vzorec naznačuje zapojení podobných globálních politických sil,“ prohlásil Kobachidze na tiskové konferenci, cituje server Caliber.Az ruskou agenturu TASS.

Kobachidze vyjádřil znepokojení nad plánovaným útokem v Gruzii a poznamenal, že vyšetřování atentátu na Ivanišviliho gruzínskými speciálními službami podtrhuje přítomnost hrozeb v zemi.

První místopředseda gruzínské vlády a ministr hospodářství Leva Davitašvili ve čtvrtek vyjádřil politování nad používáním „nepřijatelných metod“ v politických a volebních „procesech“, informuje gruzínská stanice Agenda.ge.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Jaroslav Foldyna byl položen dotaz

Co přesně myslíte tím, že chcete stejný metr pro všechny?

V čem je podle vás nyní jiný a pro koho? A naopak, nemyslíte, že by třeba migrantům mělo být měřeno přísněji? My jim poskytujeme azyl, a když si toho neváží a páchají třeba trestnou činnost nebo přestupky, mělo by jim být podle mě měřeno přísněji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…