Generál Pavel znovu ujišťuje: Měl jsem prověrku na přísně tajné. Ale také...

17.09.2022 14:14

Petr Pavel, generál ve výslužbě a také jeden z horkých kandidátů na Hrad, se znovu vrátil ke své komunistické minulosti. Opět poukázal na to, kdo všechno už ho prověřoval.

Generál Pavel znovu ujišťuje: Měl jsem prověrku na přísně tajné. Ale také...
Foto: Facebook
Popisek: Generál Pavel v pořadu 7 pádů Honzy Dědka

Generál Petr Pavel se opět vrátil ke svému členství v komunistické straně před rokem 1989 a ke svému působení v armádě před rokem 1989. Na Twitteru zdůraznil, že jeho minulost byla mnohokrát prověřena.

„Když jsem u nás procházel přísně tajnou prověrkou, já i v podstatě celá moje rodina a příbuzenstvo do třetího kolene jsme byli vysvlečeni donaha. A podobně mě určitě prověřovali i spojenci, k tajným dokumentům by mě jinak nepustili,“ zdůraznil Pavel.

Generál Pavel promlouvá

V rozhovoru pro Hospodářské noviny tuto myšlenku ještě rozvedl a zdůraznil, že si ho proklepli Francouzi, Britové i Američané.

„Národní bezpečnostní úřad má každá členská země NATO. A vydává certifikáty buď národní, NATO, nebo Evropské unie – podle standardů, které si stanoví tyto organizace. Takže když kterýkoli národní bezpečnostní úřad vydává certifikáty pro NATO, tak je vydává podle společných standardů, na kterých se dohodly všechny členské země NATO. Při určitém zjednodušení tedy můžeme říct, že je to prověrka NATO, protože je ve všech zemích stejná. NATO si samozřejmě prověřuje, jestli všechny národní bezpečnostní úřady postupují podle společných standardů,“ pravil generál Pavel.

„Když jsem nastupoval na poslední, nejvyšší vojenskou funkci v NATO, kromě prověrky na přísně tajné (Top Secret) jsem měl v certifikaci vydané naším NBÚ ještě doplněné kategorie Cosmic Atomal, protože jako předseda vojenského výboru jsem se seznamoval i se skutečnostmi, které byly nad rámec přísně tajné prověrky včetně jaderného plánování. Vydával ji národní certifikační úřad, ale bylo by jistě velice naivní se domnívat, že v takovém případě, kdy se seznamujete s nejtajnějšími vojenskými plány, by si země jako USA, Velká Británie nebo Francie neudělaly své vlastní prověření,“ pokračoval Pavel.

Konstatoval, že nemůže předložit žádný papír, že si ho např. Američané prověřili od A do Z, ale všechny ujistil, že k tomu došlo.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …