Generální ředitel ČT u Moravce: My už nemáme kde šetřit

30.06.2024 20:50 | Monitoring

„Průměrný starobní důchod od roku 2008 v téhle zemi vzrostl o 114 procent. Příjmová stránka státního rozpočtu o 104 procenta. Průměrná mzda o 90 procent, poplatek se – pokud projde novela – zvyšuje o jedenáct procent,“ řekl k nárůstu koncesionářského poplatku, který minulý týden schválila vláda, ředitel veřejnoprávní televize Jan Souček, jenž byl hostem pořadu Otázky Václava Moravce.

Generální ředitel ČT u Moravce: My už nemáme kde šetřit
Foto: archiv
Popisek: Generální ředitel České televize Jan Souček.

„Vůbec se nebráním tomu, aby televize byla kontrolovaná Nejvyšším kontrolním úřadem. To akorát předpokládá ústavní novelu. S panem prezidentem NKÚ jsem na toto téma mluvil hned loni na podzim, kdy jsem nastoupil do úřadu generálního ředitele České televize. Bavili jsme se o metodikách, protože to je specifická záležitost, audiovizuální tvorba není běžná továrna. Ale myslím, že tam existuje shoda na tom, že to možné je, pokud vznikne ústavní novela, která to tomu Nejvyššímu kontrolnímu úřadu umožní,“ podotkl mimo jiné ve vysílání Souček.

„Ukažte mi jinou veřejnou instituci kromě Českého rozhlasu a České televize, která v posledních šestnácti letech hospodaří s nominálně stále stejným rozpočtem. Ta efektivita je už neudržitelná z toho důvodu, že už nemáme kde šetřit. Průměrný starobní důchod od roku 2008 v téhle zemi vzrostl o 114 procent. Příjmová stránka státního rozpočtu o 104 procenta. Průměrná mzda o 90 procent, poplatek se – pokud projde novela – zvyšuje o jedenáct procent. To je srovnání, které nikdo jiný není schopen poskytnout. I vysoké školy, které se cítí extrémně podfinancované, hospodaří s rozpočty, které jsou téměř dvojnásobné s tou situací před šestnácti lety. Ta televize za těch šestnáct let otevřela další dva nové kanály. A kde myslíte, že se ty peníze vzaly? No na vnitřních úsporách. Protože 92 procent rozpočtu České televize tvoří příjem z televizních poplatků a ten je šestnáct let pořád stejný,“ řekl také k Souček ke schválení vládní novely o navýšení koncesionářských poplatků. 

Česká televize pak podle jeho slov prochází dvěma audity: auditem statutárním a auditem hospodaření. „Předkládáme výroční zprávu, spolu tedy s Radou ČT, a tu schvaluje Sněmovna a dnes už i Senát. My jsme pod permanentní kontrolou a každý má možnost se do toho podívat,“ dodal Souček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nářek generálního mediálního lichváře z nepotřebné televize., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 01.07.2024 5:31:29
Součkovi se nástupem do funkce zvedl měsíční plat na 289 tisíc Kč, což je o 47 tisíc Kč víc než v případě jeho předchůdce Petra Dvořáka ! A navíc má nárok na roční luxusní bonus ve výši 10 měsíčních platů což činí 2.289 000 kč. ! Takový nemravný astronomický plat mu přiklepla rada ČT která je složená z ekonomických mamlasů a vlezprdelků . Není racionální důvod aby občani a podnikatelé povinně krmili ten nepotřebný neobjektivní mediální moloch když je možnost sledovat vyváženější politické debaty a událostí na neplacených komerčních televizích. Pro srovnání Prima provozuje 12 kanálů se 300 zaměstnanci a ČT 6 kanálů s 10x větším počtem zaměstnanců už z toho je vidět že je v ČT velká přezaměstnanost . ČT která v této podobě kdy se chce nemravně lichvářsky přiživit i na uživatelích mobilních telefonů a internetu musí projít finančním vyhladověním a privatizací.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

0:01 Masakr v Británii. Levičák Starmer je blízko k rekordnímu triumfu

Britové si zvolili novou sněmovnu. K moci se podle předběžných odhadů po 14 letech podle očekávání v…