Green Deal nezrušíme. Ale budou změny, věští Vondra

04.08.2024 22:08 | Monitoring

Eurokomisaři to nebudou mít jednoduché, Alexandr Vondra si na ně brousí nože. V Evropském parlamentu získal pozici koordinátora ve Výboru pro životní prostředí. Vondra nečeká zrušení Green Dealu ani cílů pro rok 2050, ale očekává debaty o tempu jejich dosažení, zejména kvůli nedostatku čistého vodíku. Dodává, že ve Výboru pro životní prostředí by se mohla vytvořit většina pro zracionalizování Green Dealu, pokud by se spojily různé skupiny europoslanců.

Green Deal nezrušíme. Ale budou změny, věští Vondra
Foto: Reprofoto: XTV
Popisek: Alexandr Vondra (ODS)

Europoslanec Alexandr Vondra zůstává ve Výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnosti potravin (ENVI) jako koordinátor. „Koordinátoři společně s předsedou rozhodují, co bude na programu, kdo bude zpravodajem jakého legislativního profilu, a kupříkladu i teď, když bude grilování komisařů, tak v zásadě ten palec nahoru nebo dolu dávají koordinátoři společně s předsedou a musí být dvě třetiny koordinátorů pro,“ vysvětlil Vondra svou funkci v Evropském parlamentu v podcastu Vysoké napětí s Michalem Půrem. 

Eurokomisaři to tedy nebudou mít jednoduché. „Já už brousím nože,“ dodal se smíchem Vondra.

Vysoké napětí je podcast zaměřený na energetiku. Vondra připomněl, že v Evropském parlamentu jsou dva výbory zaměřené na energetiku. Jedním z nich je právě Výbor pro životní prostředí v němž je koordinátorem a druhým je Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE). „Tam budeme mít také koordinátora. Ondra Krutílek,“ připomněl Vondra dalšího europoslance za českou ODS.

Třetí za ODS je europoslankyně Veronika Vrecionová, která se stala předsedkyní Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI). Tento výbor bude připravovat rozpočet, uvedl Vondra. „Já jsem opravdu maximálně spokojen,“ řekl v souvislosti s vlivnými pozicemi europoslanců ODS v Evropském parlamentu. „To je díky tomu, že jsme zůstali v ECR. Kolegové, kteří jsou v EPP, kde dominují Němci – všechno sežerou Němci,“ dodal Vondra.

Přijde tedy kýžená změna? Podle europoslance Vondry ke zrušení Green Dealu nedojde, nebude zrušen ani cíl dosáhnutí uhlíkové neutrality do roku 2050. „Podle mě nedojde k tomu, že by se rušil Green Deal, to ani náhodou. Myslím si, že nikdo ani teď nebude rušit ten cíl pro rok 2050, na to tam většina není. To oni v Evropě berou tak, že je to nějaký náš mezinárodně právní závazek,“ řekl Vondra s tím, že však očekává, že se bude vést rozsáhlá debata o rychlosti a mezidobí plnění těchto cílů.

Poukázal na problémy spojené s očekáváním, že vodík bude hrát klíčovou roli při vyvažování nestability zdrojů fotovoltaiky a větrné energie. „A když nebude dostatečné množství čistého vodíku, který může být buď z větru nebo z jádra – to je plán Francouzů, tak co zbývá… prodloužit plyn, který taky produkuje CO2. Tohle bude určitě předmětem velkých diskusí,“ uvedl europoslanec.

Ač tedy základní cíle Green Dealu pravděpodobně zůstanou nezměněny, budou v Evropském parlamentu probíhat debaty o tom, jak konkrétně těchto cílů dosáhnout, zvláště pokud jde o technologické a energetické přechody v mezidobí. Evropská komise doporučuje do roku 2040 snížit čisté emise skleníkových plynů o 90 % ve srovnání s úrovněmi z roku 1990.

„Tohle je začátek. Chleba se bude lámat na konkrétních legislativách, kde žádná velká koalice nemusí tak jednoduše fungovat,“ uvedl Vondra a dodal, že ve Výboru pro životní prostředí, který je klíčový pro prosazování environmentálních politik, by se mohla vytvořit většina složená z různých skupin europoslanců. „Třeba u našeho výboru ENVI, kdybychom napočítali eurolidovce, konzervativce a koneckonců i ty patrioty, kteří jsou dneska izolováni, ale v mnohém sledují podobné cíle jako my – tedy zracionálnění toho Green Dealu, tak najednou máme většinu,“ řekl Vondra. Pokud by se tyto skupiny spojily, mohly by mít většinu potřebnou k tomu, aby prosadily potřebné.

Michal Půr připomněl, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová byla v minulosti mnoha europoslanci včetně Alexandra Vondry kritizována při chystání dekarbonizačního plánu kvůli tomu, že v něm často chyběly dopadové studie a byl až příliš ideologicky zaměřen.

Vondra vysvětlil, proč tomu tak bylo. „Ona nebyla fakticky tou vůdčí postavou. Ona má tu přezdívku, že je taková trochu teflonová a jede prostě tam kam vítr, tam plášť,“ řekl k osobě von der Leyenové. V dekarbonizačním plánu dle jeho slov figuroval nizozemský politik Frans Timmermans a šéf jeho kabinetu Diederik Samson.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Ing. Zuzana Moravčíková byl položen dotaz

Máte zkušenosti na post hejtmanky?

Dobrý den, dočetla jsem se, že jste v zastupitelstvu KH a ještě v opozici, takže komunálem jste neprolezla. Nelíbilo se mi, že osočujete lídra za ČSSD Řiháka- je určitě lepší než vy. Jde vám o sebe nebo o ČSSD? Kdyby vám šlo o stranu, tak se přeci chováte jako politik a nepoškozujete stranu vašimi v...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

13:50 Ševčík u hromady dřeva a české vlajky odhalil Fialův rozpočet

Docent Miroslav Ševčík promluvil pro server ParlamentníListy.cz. Promluvil ze Zlatých hor na severu …