Hadí ostrov. Příběh ostrova, který dobyli Ukrajinci. Hovoří významný důstojník

21.12.2022 9:26 | Zprávy

Válka na Ukrajině trvá již více než 290 dní a americká zpravodajská stanice přinesla příběh o ostrově opředeném legendami. O místě, kde je údajně pohřbený bájný hrdina Achilles, o místě, které sehrálo důležitou roli i v současné ruské invazi na Ukrajinu. V této válce ale nejde jen o ostrov s bájným hrdinou, ale třeba také o Kramatorsk, kde se energetici snaží udržet teplo ve zdejších domácnostech. Pracují přitom v přepočtu za 3600 korun měsíčně. Starají se, aby lidé měli v bytech víc než 12 stupňů.

Hadí ostrov. Příběh ostrova, který dobyli Ukrajinci. Hovoří významný důstojník
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Válka na Ukrajině brzy otevře 11. měsíc svého trvání. V tuto dobu se bojuje o Bachmut. V počátcích války ale byla symbolem ukrajinského vzdoru jiná místa. Jednak město Mariupol a také Zmijí ostrov či také zvaný Hadí ostrov. V Černém moři, kde tamní ukrajinská posádka poslala ukrajinskou loď „na chuj“, čili „do pr**le“, volně přeloženo.

Tým americké zpravodajské stanice CNN se teď na tento ostrov vypravil. Navštívil kus skály, kde podle prvotních informací z počátku války měla ukrajinská posádka ostrova zahynout v odporu proti okupantům, aby se později ukázalo, že obránci padli do ruského zajetí. Tento kus skály má pro Ukrajinu nesmírný strategický i symbolický význam. I prezident Volodymyr Zelenskyj v projevech ke svým spoluobčanům opakovaně vyzdvihoval, že se právě na zdejší půdu vrátila ukrajinská vlajka.

Dostat se na něj se ukázalo jako náročné: Hodinu to s námi v malém člunu házelo z jedné vlny na druhou a dopadaly na nás spršky vody při teplotách pod bodem mrazu. Černé moře umí být neúprosné, stejně jako jeho nebezpečné pobřeží. Na zpáteční cestě náš člun uvízl na písčině a trvalo šest hodin, než jsme byli po jednom přeloženi na jiné plavidlo ve tmě,“ uvedl tým CNN.

„Hadí ostrov je nyní opuštěným místem, posetým troskami, z několika málo budov zbyly jen skořápky a napůl potopené molo je poničené přílivem. Je to hřbitov drahé vojenské techniky - a je posetý nevybuchlou municí a minami. Tohle není místo, kde by člověk měl být neopatrný,“ pokračovali zpravodajové.

Na místě prý byly k vidění trosky ruského vrtulníku i téměř nepoškozený raketový komplex Tor.

Přesto na ostrově zůstává život. Stále tam žijí desítky koček. Na ostrově je umístěna také malá ukrajinská vojenská posádka, která dostává varování před blížícími se ruskými vojáky, takže se většinou stihnou schovat, než začnou dopadat bomby. Rusové totiž teď na ostrov útočí především letecky.

Tým CNN hovořil mimo jiné s velitelem operace, která vedla k jeho osvobození.

Muž, který vedl operaci na vyhnání Rusů z ostrova poté, co ho na několik měsíců obsadili, nemůže prozradit své pravé jméno. Jako důstojník vojenské rozvědky vystupuje pod volacím znakem Shakespeare.

„Na Ukrajině je jen čtyři nebo pět důstojníků jako já,“ řekl CNN. „Kdybych uvedl nějaké podrobnosti, každý by mě poznal.“

Velký kus práce na osvobození ostrova byl prý odveden už v květnu. Ukrajinci připravili na patřičné pozice dělostřelectvo. Rusové podle důstojníka zpravodajské rozvědky udělali chybu v tom, že vůbec nepočítali s tím, že prostory bylo možné zasáhnout dělostřelectvem. Počítali jen s raketovým útokem, ale Ukrajinci provedli komplexní útok. Důležitou roli prý v cílení útoků sehrály průzkumné drony.

„Jen zbytečně přišli o živou sílu a spoustu drahých vozidel. To byla jejich hlavní chyba,“ poznamenal Shakespeare.

Druhou chybou Rusů podle něj bylo, že Hadí ostrov zásobovali z Krymu a Ukrajinci měli možnost tuto zásobovací linii narušovat, což také dělali. Před samotným osvobozením ostrova navíc ukrajinští potápěči prohledali vody v okolí ostrova kvůli minám. Až po tomto prověření došlo k vylodění dalších ukrajinských sil a osvobození ostrova.

To, co našli, bylo opuštěné vrakoviště.

„Nikdo tam nebyl... Ve spěchu odjeli a nechali tam munici a vybavení,“ uvedl Shakespeare. To zahrnovalo i téměř neporušený komplex Tor. „Kdyby měli čas, vyhodili by ho do vzduchu,“ dodal Shakespeare.

Jen díky tomu, že Ukrajinci znovu ovládli Hadí ostrov, mohli posléze zrealizovat program dodávek ukrajinské zemědělské produkce na Blízký východ i do Asie, na jehož dodržování se vedle Ukrajiny podílí také Turecko a OSN. A nakonec i Rusko coby strůjce současné války.

„Ostrov je prý místem Achillova pohřbu a kdysi na něm stával řecký chrám. Bojovalo o něj ruské a osmanské impérium. Zdá se, že každá skála a jeskyně skrývá nějaký příběh. Nyní se k těmto pověstem přidává i moderní legenda,“ uzavřela CNN.

Zatímco se zdá být bitva o ostrov opředený legendami pro tuto chvíli vyřešena, Ukrajinci musí řešit řadu dalších výzev.

Agentura AFP upozorňuje, že neustávají ruské raketové a dronové útoky na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu. „Přizpůsobení se drsným válečným podmínkám se stalo krédem mnoha Ukrajinců, kteří se připravují na dlouhou zimu,“ uvedla agentura, od které zprávu převzal ukrajinský zpravodajský server Kyiv Post.

Pro ukrajinské techniky se to stalo každodenním bojem: opravují prý potrubí poškozené ruskými leteckými útoky v zoufalé snaze udržet energetickou síť v chodu i při mrazivých teplotách, přestože útoky pokračují.

„Opravujeme. A když to zničí, opravíme to znovu. To je naše práce,“ řekl agentuře AFP Oleksandr, který odmítl uvést svůj plný pracovní úvazek, zatímco dokončoval svářečský úkol pro komunální podnik ve východním průmyslovém městě Kramatorsk.

Jeho firma je zodpovědná za vytápění a elektřinu v polovině budov ve městě, které mělo před válkou více než 150 000 obyvatel.

Aby firma zvládla narůstající objem práce, zaměstnává nyní 40 techniků - dvojnásobek počtu, který potřebovala před vpádem Ruska do země.

V nedalekém výkopu vymezeném páskou čekaly na zakrytí dvě velké trubky potřebné pro vytápění desítek budov.

„V normální době by to bylo dávno hotové. Ale nemáme čas ani vybavení," řekl agentuře AFP zástupce ředitele společnosti Rinat Milušov.

Opravné práce podle něj probíhají ve dne i v noci, protože chce lidem zajistit teplo v případě, že teploty klesnou ke 20 stupňům pod nulou. Opraváři dělají co mohou, přičemž dostávají 150 až 200 euro měsíčně na výplatě, což je méně než i ukrajinský průměr. V přepočtu je to 3600 až 4800 korun měsíčně.

„Pracuji v oboru již 20 let. Zažil jsem složité situace, ale to, co zažíváme v současnosti, nemá srovnání,“ řekl Milušov. „Musíme si na tento nový rytmus zvyknout,“ dodal.

Obyvatelé Kramatorsku si teď prý oblékají víc kabátů, nikoli jen jeden, a to i v bytech. Po posledním ruském útoku a výpadku topení v Kramatorsku prý teplota v bytech byla 12 stupňů.

Server arabské televize Al-Džazíra napsal, že „Rusko plánuje poskytnout Íránu pokročilé vojenské komponenty výměnou za stovky bezpilotních letounů.“ Svět o tom informoval britský ministr obrany Ben Wallace a vyzval Západ, aby učinil více pro odhalení tohoto obchodu.

Šéf zahraniční politiky EU prý mezitím íránskému ministrovi zahraničí sdělil, že Teherán by měl okamžitě zastavit vojenskou podporu Ruska.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Antisemitismus a radikálové

Zdravím vás, můžete mi ukázat za poslední roky nějaké volby, v nichž neposílili populisté, radikálové a často i politici s antisemitistickými názory? Přemýšlel jste, proč tomu tak je, a jak tomu čelit? Máte dojem, že to třeba u nás tato vláda dělá? Já z ní mám někdy (spíš často) opačný dojem a přijd...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

8:30 Podporoval Ukrajinu, chtěl tam jet zemřít. Druhý atentátník na Trumpa

Snažil se verbovat Afghánce pro Ukrajinu, chtěl vypálit Kreml a objevil se v propagačním videu. To j…