Hrad rozesílá pozvánky na státní svátek, koaliční politici tweetují. Nejdu, počkám si, až obřad a prezident bude důstojný

25.10.2022 15:54

Na předávání státních vyznamenání v pátek 28. října nedorazí velká část vlády Petra Fialy (ODS). Na předávání ocenění nepřijdou podle dřívějšího zjištění ČTK i někteří poslanci, hejtmani nebo rektoři. Mezi těmi, kdo do Vladislavského sálu Pražského hradu dorazí, bude hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Hrad rozesílá pozvánky na státní svátek, koaliční politici tweetují. Nejdu, počkám si, až obřad a prezident bude důstojný
Foto: Archiv PL
Popisek: Hejtman Martin Půta

„Tentokrát pozvánka na oslavu 28. října dorazila. Na Pražský hrad půjdu, nechci k rozdělování společnosti přispívat ještě svým dílem. Ze způsobu, jakým pan prezident a jeho okolí zve a nezve, jsem ale zklamaný. Pevně věřím, že nový prezident/prezidentka podobné věci dělat nebude,“ poznamenal hejtman Libereckého kraje Martin Půta na twitteru.

„Všichni ústavní činitelé a zástupci samospráv musí být schopni respektovat výsledky voleb. 28. říjen není svátek Miloše Zemana, je to svátek republiky a naší země. Navíc jsme uprostřed bezpečnostní, energetické a ekonomické krize, kterou musíme řešit společně, ne rozděleně,“ dodal Půta.

Opačné stanovisko sdílel hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (lídr koalice Piráti a Starostové). „Pozvání na Pražský hrad na předávání státních vyznamenání jsem dostal. Zúčastnit se ho ale nehodlám, nemohu. Počkám, až bude tento ceremoniál skutečně důstojný. Tedy až bude na Pražském hradě takový reprezentant našeho státu, který důstojnost ceremoniálu nebude ničit,“ zmínil Suchánek.

„Vůbec přitom nejde o to, že se stávajícím prezidentem nesouhlasím (jako že většinou opravdu nesouhlasím), to by jako důvod opravdu nestačilo. Jedná se přece o nejdůležitější státní svátek a ocenění významných osobností. Miloš Zeman, podle mě jeden ze dvou nejhorších prezidentů této země v celé její historii, představuje všechno to, proti čemu se vymezuji celý svůj dospělý život a proti čemu se musím vymezit i nyní,“ poznamenal Suchánek.

„Zásadní opakovaná selhání morální, lidská, osobnostní, politická, státnická (vnitro i zahraniční) opravdu nelze tolerovat ani omlouvat. A to ani věkem, ani zdravím. Škody napáchané na naší zemi a našich obyvatelích jsou větší, než si uvědomujeme. Jsem přesvědčen, že každý příští prezident/ka bude lepší Miloše Zemana. Nebude naší zemi škodit a nezpronevěří se službě své vlasti. A pokud mě příští prezident/ka za rok na Hrad pozve, přijedu rád. Letos 28. říjen rád oslavím (opět) v Olomouckém kraji,“ zakončil Suchánek.

Zatím poslední předávání státních vyznamenání se konalo v březnu. Zeman při něm vyznamenal osobnosti, kterým se rozhodl řády a medaile udělit v letech 2020 a 2021. Loni a předloni se totiž tradiční ceremoniály 28. října nekonaly kvůli koronavirové pandemii a pobytu prezidenta v nemocnici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…