Hromadný výbuch roztrhal Hizballáh. Mossad, nebo nehoda? A co auta? Ondřej Neff klade otázku

17.09.2024 20:45 | Monitoring

Výbuchy pagerů zabily v Libanonu bojovníky Hizballáhu a zranily tisíce lidí. Na sociálních sítích kolují záběry z útoků. Objevují se také zatím nepotvrzené informace, že Izraelci do pagerů vložili trhavinu a nejednalo se o explozi baterie. Izrael zatím mlčí. Ondřej Neff se nebojí spekulovat, že podobně by se mohly na dálku zařídit i výbuchy elektromobilů.

Hromadný výbuch roztrhal Hizballáh. Mossad, nebo nehoda? A co auta? Ondřej Neff klade otázku
Foto: X
Popisek: Radikálům z Hizballáhu hromadně vybuchly pagery

„Zhruba před hodinou začaly po celém Libanonu včetně Damašku současně vybuchovat šifrované pagery Hizballáhu. Podle prvních zpráv z Libanonu je zatím odhadováno více než 1 000 obětí. Hizballáh vydal pokyn všem svým bojovníkům, aby okamžitě zahodili své pagery, a označil to za nejvýznamnější narušení bezpečnosti, s jakým se kdy setkal. Íránská tisková agentura Mehr uvádí, že Mojtaba Amani, íránský velvyslanec v Libanonu, byl zraněn při výbuchu pageru,“ informoval na sociální síti X dnes kolem čtvrté hodiny odpoledne účet Open Source Intel, který zveřejnil fotografie a videa z útoku.

 

 

Účet Visegrád 24 poukázal, že za útokem stojí Izrael: „Izrael zraní stovky příslušníků Hizballáhu tím, že jim nabourá pagery a nechá je explodovat. S největší pravděpodobností způsobili přehřátí lithiových baterií.“

 

 

Hizballáh útok označuje za největší narušení bezpečnosti ve válce s Izraelem. Libanonský Červený kříž vyslal více než 50 sanitek a 300 zdravotníků. Podle bezpečnostních zdrojů a libanonského ministra zdravotnictví bylo v úterý v Libanonu při výbuchu pagerů, které používají ke komunikaci, zabito nejméně osm lidí a dalších 2 750 osob včetně bojovníků Hizballáhu, zdravotníků a íránského vyslance v Bejrútu bylo zraněno. Časté bylo zranění končetin, obličeje a očí.

Publicista a legenda české science fiction Ondřej Neff se v souvislosti s výbuchem pagerů neudržel spekulací, zda by se na dálku nemohlo to samé odehrát i u elektromobilů. „Otázka pro chytré hlavičky: když lze na dálku odpálit mrňavou lithiovou baterku v pageru, jak je to s pětimetrákovou baterií v elektromobilu nabitém elektronikou a trvale připojeném k internetu?“ nabádá Neff k zamyšlení.

 

 

Komentátor Petr Honzejk ale podobné úvahy považuje za utopické. „Byla by to každopádně zajímavá povídka,“ reagoval na Neffovy konspirace.

 

 

Někteří pracují s variantou, že v pagerech nexplodovaly baterie. Zpravodaj z válečných oblastí a politický analytik Elijah J. Magnier přinesl informaci, že v pagerech byla Izraelci nastražená trhavina. „Dobíjecí pagery byly zabaveny a nějakou dobu zadržovány, než byly propuštěny a odeslány do Libanonu. Tam Izrael pagery temperoval a do každého pageru umístil gramové až třígramové výbušné zařízení,“ uvedl na platformě X válečný korespondent.

Toto tvrzení však zatím není možné ověřit z žádného oficiálního zdroje.

 

 

Pagery a další podobná zařízení, která byla ve světě v uplynulých letech většinou nahrazena mobilními telefony, stále využívají některé instituce a země kvůli údajné větší spolehlivosti sítě. Podle agentury AP má Hizballáh vlastní síť pagerů a jejich pomocí například svolává své členy.

Agentura Reuters s odkazem na nejmenované zdroje píše, že explodovala hnutím teprve nedávno zakoupená a moderní zařízení. Hizballáh v minulosti vyzval své členy, aby nepoužívali mobilní telefony, protože Izrael je může odposlouchávat a sledovat jejich pozici.

Teroristické síly libanonského hnutí Hizballáh útočí na sever Izraele od začátku konfliktu v Pásmu Gazy mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Izrael na pozice Hizballáhu útočí v různých částech Libanonu leteckými údery, zabil již několik stovek členů tohoto hnutí.

Mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová uvedla, že USA jsou i nadále přesvědčeny, že probíhající konflikt mezi Izraelem a Hizballáhem je třeba řešit diplomatickou cestou, informoval server AlJazeera

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 37 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fakt by bylo dobré zjistit, tak to dokázali., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDivoký pes Dingo , 18.09.2024 6:56:06
Protože pokud si Hizballah nechal infikovat pagery výbušninou, jsou moulové. Pokud nakupují hromadně a tak, že se dá vysledovat, že jde o teroristické hnutí, jsou ....... Ale pokud lze odpálit lithiovou baterii na dálku, je to zatraceně riskantní výrobek!

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …