Majitel sadu Vranov u Radnic na Rokycansku Richard Schwarz se snaží doplnit sortiment, jak se dá, aby alespoň o něco málo zvýšil příjmy, protože letošní propad je nevídaný a pro mnohé bude jistě likvidační.
České stromky versus dánské jedličky
„Protože je letos problém s jablky, které nás živí, tak jsme se rozhodli udělat farmářský krámek a překupovat zeleninu, ovoce a jít zákazníkům naproti. A další komoditou jsou vánoční stromky, které jsme zkusili. Našli jsme si českou plantáž se smrkem pichlavým a jedlí, přivezli jsme z Křivoklátska asi 80 stromků, které se nám podařilo téměř za den prodat. Stromky se musí objednat dlouho dopředu a také samozřejmě zaplatit. Nechtěli jsme riskovat, abychom nakoupili tisíc stromků a pak nám zbyly, protože cena stromků v nákupu také není malá. Je to pro nás také pracovně náročné, vzít dodávku, velký vlek a nařezat si, dvakrát se otočit, vybrat. Je to práce fyzická i psychická, nejen s motorovou pilou, ale také výběr, abychom si sem nepřivezli nějaká košťata, které neudáme. A cenu se snažíme držet co nejníže. A asi tohle příští rok zopakujeme. Na to jsme opravdu malí a opatrní a je to poněkud jiná liga,“ konstatuje Schwarz, který převzal sady po svých předcích.
„Jedle z Dánska mají určitě své kouzlo, ale je to jiný byznys. Cena je někde jinde, objednávají se a platí v létě. A do toho bychom nemohli jít, platit někam desítky nebo stovky tisíc korun a pak trnout, jestli je prodáte,“ konstatuje dále.
Prodejna sadaře Schwarze doplněna o nabídku zeleniny. (FOTO: Václav Fiala)
Maloprodej není spása, ale vítaná pomoc
„Krámek máme tady po léta, poptáváme se lidí, co by tu ještě chtěli mít, co by je zajímalo a na co by tedy byl odbyt. A nabídku pořád navyšujeme. Nečekali jsme takový zájem. My tu zeleninu a další nakupujeme v malém a budeme držet kvalitu. Těžko budeme držet ceny s akcemi v supermarketech. My známe historii ovoce, odkud je, a na to dnes lidi docela slyší. Sirupy, zavařeniny, nakládaná zelenina, to jde. Začali jsme prodávat pšenici, slunečnicové semínko, a také od nedalekého pěstitele kmínu, je tady malý soukromník, který jej pěstuje. Je to dvouletá rostlina, takže je trochu složitější na růst. V létě jsme měli domácí salátovky, rajčata ze skleníků. Ale nebudeme tady prodávat prací prášky, že. Byli jsme zvyklý, že lidé přijedou pro bednu. Dnes si vyberou po kilu, k tomu si přidají okurku, citron, ale je to dobré. Kšefty jsou menší, ale přijede zas víc lidí. Je to prostě něco jiného než s jablky,“ konstatuje Schwarz.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala