Majitel sadu Vranov u Radnic na Rokycansku Richard Schwarz se snaží doplnit sortiment, jak se dá, aby alespoň o něco málo zvýšil příjmy, protože letošní propad je nevídaný a pro mnohé bude jistě likvidační.
České stromky versus dánské jedličky
„Protože je letos problém s jablky, které nás živí, tak jsme se rozhodli udělat farmářský krámek a překupovat zeleninu, ovoce a jít zákazníkům naproti. A další komoditou jsou vánoční stromky, které jsme zkusili. Našli jsme si českou plantáž se smrkem pichlavým a jedlí, přivezli jsme z Křivoklátska asi 80 stromků, které se nám podařilo téměř za den prodat. Stromky se musí objednat dlouho dopředu a také samozřejmě zaplatit. Nechtěli jsme riskovat, abychom nakoupili tisíc stromků a pak nám zbyly, protože cena stromků v nákupu také není malá. Je to pro nás také pracovně náročné, vzít dodávku, velký vlek a nařezat si, dvakrát se otočit, vybrat. Je to práce fyzická i psychická, nejen s motorovou pilou, ale také výběr, abychom si sem nepřivezli nějaká košťata, které neudáme. A cenu se snažíme držet co nejníže. A asi tohle příští rok zopakujeme. Na to jsme opravdu malí a opatrní a je to poněkud jiná liga,“ konstatuje Schwarz, který převzal sady po svých předcích.
„Jedle z Dánska mají určitě své kouzlo, ale je to jiný byznys. Cena je někde jinde, objednávají se a platí v létě. A do toho bychom nemohli jít, platit někam desítky nebo stovky tisíc korun a pak trnout, jestli je prodáte,“ konstatuje dále.
Prodejna sadaře Schwarze doplněna o nabídku zeleniny. (FOTO: Václav Fiala)
Maloprodej není spása, ale vítaná pomoc
„Krámek máme tady po léta, poptáváme se lidí, co by tu ještě chtěli mít, co by je zajímalo a na co by tedy byl odbyt. A nabídku pořád navyšujeme. Nečekali jsme takový zájem. My tu zeleninu a další nakupujeme v malém a budeme držet kvalitu. Těžko budeme držet ceny s akcemi v supermarketech. My známe historii ovoce, odkud je, a na to dnes lidi docela slyší. Sirupy, zavařeniny, nakládaná zelenina, to jde. Začali jsme prodávat pšenici, slunečnicové semínko, a také od nedalekého pěstitele kmínu, je tady malý soukromník, který jej pěstuje. Je to dvouletá rostlina, takže je trochu složitější na růst. V létě jsme měli domácí salátovky, rajčata ze skleníků. Ale nebudeme tady prodávat prací prášky, že. Byli jsme zvyklý, že lidé přijedou pro bednu. Dnes si vyberou po kilu, k tomu si přidají okurku, citron, ale je to dobré. Kšefty jsou menší, ale přijede zas víc lidí. Je to prostě něco jiného než s jablky,“ konstatuje Schwarz.
„Prodáváme dvě odrůdy brambor, žluté a červené. Určitě nebudeme nakupovat nějaké speciální na salát, to má stejně omezený počet zákazníků. Ty už se tady v okolí prakticky nepěstují. A když, jen pro vlastní potřebu. Takže je nakupujeme na podzim a ony jsou do zimy prodané. Jezdíme pro ně do jižních Čech nebo na Vysočinu. Děláme speciální vánoční cider. Ten u nás děláme ve spolupráci s jednou spřátelenou firmou, která ciderům opravdu rozumí, už pár let. A lidé si na něj zvykli. Překupujeme sušené plody, ořechy. A balení stylové, nyní k Vánocům.“
„Co se týče jablek, tak máme všechny jen naše. Lidi říkají, že prý nic nemáme. Ono něco je, některé odrůdy nemáme vůbec, některých se urodilo téměř normálně, ale protože jsme odstoupili od marketů, zrušili jsme krámek, který jsme měli v Plzni. Takže to vypadá, že jablek máme hodně, ale protože nemáme 35 hektarů, tak je to letos opravdu veliká slabota.“
„My jsme plochu už snížili před tímto problémem s mrazy. Samozřejmě pravidelně dochází k obnově sadů, staré stromy se vykácí, nahradí se novými. My jsme něco vykáceli, ale neobnovili, což je zhruba o deset hektarů. Tohle by nám stačilo pro prodej. Jenže jaro letošního roku nám do toho takříkajíc hodilo vidle.“
(FOTO: Václav Fiala)
Malá pomoc, také pomoc ale...
Kompenzace? Prý nic moc. „Mohlo to být lepší. Mysleli jsme si, že nás stát a potažmo EU podrží trochu víc. Ale nechci být nenažraný, prostě každá koruna dobrá, ta nám pomůže přežít tenhle rok. Prostě snížení příjmů o 80 procent z důvodů těch mrazů, to si málokdo dokáže představit. Když někdo říká, že je to podnikání jako každé jiné, tak já na to, ano je, ale jsou to specifika… Peníze přijdou, ale jsou odsouhlasené. Je to perlička, která nám pomůže. Ale že by nás to zachránilo. Musíme se postarat sami. Třeba překupováním zboží nebo navýšením druhů sortimentu,“ konstatuje Richard Schwarz.
“Máme přes dvacet odrůd, což není úplně obvyklé, protože se soustřeďujeme na koncového zákazníka a jde nám o větší portfolio a abychom měli co největší výběr. Letos můžeme mluvit tak o sedmi, osmi odrůdách, které jsme sklidili v množství, které bychom mohli nabídnout v obchodě. To, co tu máme, jsme schopni mít tak do začátku jara. Něco dojde, třeba Šampion, který doprodáváme, ale Idared, Golden, Gala, to jsou zimní odrůdy, které by měly vydržet.“
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Václav Fiala