Jak bylo předpovězeno: Evropské firmy se stěhují do USA

21.09.2022 21:50

Americká ekonomika je podle expertů velkým vítězem energetické krize v Evropě. Velké evropské firmy v poslední době stále častěji otevírají své závody na území Spojených států, kde je stabilnější situace a kde navíc americká vláda štědře dotuje zelené projekty. Americké společnosti naopak ruší své plány na pobočky v Evropě, jako třeba elektronický gigant Tesla.

Jak bylo předpovězeno: Evropské firmy se stěhují do USA
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zpracování kovů - ilustrační foto

Anketa

Jak budete volit v komunálních volbách?

hlasovalo: 11074 lidí
V Evropě jsou vysokými cenami elektřiny a zejména plynu postiženy miliony podniků včetně těch největších. Mnohé firmy se proto snaží přesunou část své výroby do USA, kde je lákají stabilnější ceny energií a také mohutná vládní podpora zejména pro zelenou výrobu. Týká se to například oceláren, chemiček, výrobců baterií a dalších energeticky náročných výrobků.

„Je lepší jít a dělat to ve Spojených státech,“ řekl podle informací deníku The Wall Street Journal Ahmed El-Hoshy, výkonný ředitel amsterdamské chemické společnosti OCI NV, která tento měsíc oznámila rozšíření závodu na výrobu čpavku v Texasu.

Ačkoliv se ekonomika Spojených států podle analytiků potýká s rekordní inflací a panují zde obavy ze zpomalení ekonomiky, z pandemie vyšla americká ekonomika relativně silná. Mezitím Čína nadále uplatňuje tvrdé covidové lockdowny a Evropa je destabilizována válkou. Navíc nové výdaje Washingtonu na infrastrukturu, mikročipy a projekty v oblasti zelené energie zvýšily obchodní přitažlivost USA.

Do Spojených států tak mimo jiné míří dánská šperkařská společnost Pandora a německý výrobce automobilů Volkswagen. Americké firmy naopak přehodnocují své plány na expanzi v Evropě. Minulý týden společnost Tesla pozastavila své plány na výrobu bateriových článků v Německu a místo toho se snaží získat daňové úlevy podle zákona o snížení inflace, který v srpnu podepsal americký prezident Joe Biden.

Evropský trh se potýká zejména s vysokými cenami plynu a jeho nestabilními dodávkami. Producenti zemního plynu od Kanady po USA a Katar totiž mohou mít ve střednědobém horizontu problém plně nahradit ruský plyn pro Evropu. V takovém případě by se kontinent mohl potýkat s vysokými cenami až do roku 2024, což by mohlo způsobit trvalé poškození evropského výrobního sektoru. 

„Myslím, že se budeme brodit dvěma zimami,“ uvedl Stefan Borgas, výkonný ředitel rakouské ocelářské společnosti RHI Magnesita NV. Dodal, že pokud se na kontinentu nepodaří najít levnější plyn nebo posílit obnovitelné zdroje energie, „začnou se společnosti poohlížet jinde“. „Zvyšujeme naše investice v USA také proto, abychom zůstali se všemi našimi partnery, kteří investují. Jsme vůči USA velmi, velmi pozitivně naladěni,“ dodal Borgas.

Mnoho společností zatím zůstává opatrných například kvůli obtížnosti výstavby projektů, jako jsou hliníkárny, které mohou stát miliardy a trvat roky. „Uvidíme, zda se bude jednat o strukturální změnu, nebo o změnu dočasného charakteru,“ uvedla mluvčí německého chemického gigantu BASF, jednoho z největších evropských odběratelů zemního plynu, který omezil výrobu v belgických a německých závodech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …