Jakub Železný po konci pořadu Fridrichové. Žantovského skutečně překvapil

10.08.2024 9:44 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Se skandalizací a bulvarizací těch, na které se musí pohlížet jako na nevinné, dokud jim nebude dokázán opak, došla trpělivost ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi. S novinářskou etikou byly na štíru kvůli zveřejnění policejních záběrů ze zatýkání i Česká televize a Seznam Zprávy. Petr Žantovský v pravidelném přehledu mediálních zajímavostí doporučuje pozornosti dění kolem odvolaných šéfů státních kulturních institucí na Slovensku a také rozhovor s bývalým moderátorem hlavního zpravodajského pořadu České televize Jakubem Železným.

Jakub Železný po konci pořadu Fridrichové. Žantovského skutečně překvapil
Foto: Hans Štembera
Popisek: doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

Po nějakém čase se do veřejného prostoru vrací téma novinářské etiky, a to díky aktivitě ministra spravedlnosti. „Pavel Blažek protestuje proti tomu, aby se v online médiích zveřejňovaly policejní záběry ze zatýkání kohokoli a hodnotí to jako zjevně nezákonný a trestní řízení poškozující postup. Ministr říká, že bude žádat vysvětlení a potrestání těch, kdo video záběry prodali či předali médiím nebo vyzradili, že k zásahu dojde. Jde o reakci na zatčení chomutovského starosty a lídra ANO pro stávající krajské volby Marka Hrabáče z důvodu nějakých korupčních podezření. To není až tak nejpodstatnější jako to, že takových podezření jsme zažili na různých krajských a městských úřadech docela hojnost a už se z toho v médiích stala taková mantra, že co komunální nebo krajský politik, to korupčník. Podle toho se zachovaly i Seznam Zprávy, které zveřejnily záběry zatýkání starosty Hrabáče,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Podle Radka Kedroně, zástupce šéfredaktora Seznam Zprávy, tyto záběry pořídil člověk z protějšího panelového domu a server za ně nic neplatil. „To je samo o sobě velmi zábavné vysvětlení, protože to, že dochází k zatýkání nějakého významného místního nebo regionálního funkcionáře, asi neví každý místní občan z protějšího paneláku. Takže někdo – a na to Blažek také naráží – musel vynést aspoň informaci, čí se chystá zatčení. Někdo tu informací získal, někdo ji pustil dál a někdo zajistil foto záznam. To mohl být i redaktor Seznam Zpráv z bytu nějakého svého známého nebo ze střechy té budovy, dnešní technika umožňuje ledacos. Takže pan Kedroň, tvrzením o náhodných záběrech od nějakého no name člověka z protějšího paneláku, dává jenom najevo, že si o svých čtenářích myslí, že jsou intelektuálně nedostačiví,“ podotýká mediální analytik.

Skandalizace ještě předtím, než proběhlo jediné řízení

Stejně jako někdejší fotbalová korupční kauza typu kapříci, z níž dokonce vznikla divadelní hra s Petrem Čtvrtníčkem a Jiřím Lábusem, nebo kauza Jany Nagyové-Nečasové, jejíž telefonní hovory s bývalým premiérem Nečasem byly též zaznamenány policejním odposlechem, se dostaly do médií mimo oficiální linku. „Tehdy je přetiskla Mladá fronta Dnes. Udělala z toho sólo kapra číslo jedna a přispěla k té následující eskapádě kolem souzení paní Nagyové-Nečasové. Nechci vůbec brát nikoho v ochranu, každý z toho současného příběhu si je vědom své části zavinění, o to opravdu nejde. Nejde o to, jestli Hrabáč hrabal v Chomutově nebo Nagyová dostávala od Rittiga šperky či kabelky. Jde o to, že každý, kdo je z něčeho obviněný, je podle našeho zákona až do pravomocného rozsudku posuzován jako nevinný. Říká se tomu presumpce neviny, a ta vylučuje skandalizaci a bulvarizaci úkonů orgánů činných v trestním řízení, zde tedy zatýkání pana Hrabáče,“ upozorňuje Petr Žantovský.

Dotyčného nezná a neví, o co v kauze šlo, ale uráží ho, že se v oficiálních médiích dočítá, že byl sice standardním policejním způsobem, avšak téměř za dohledu veřejnosti pro něj ne příjemným způsobem zbaven svobody, a to ještě předtím, než proběhlo jedno jediné řízení spočívající ve výslechu nebo projednávání na státním zastupitelství nebo u soudu. „To jsou věci, které by se neměly dít. Ze světa jsou známy podobné události, které mívají tragický dopad, viz ten paparazzi na motorce v pařížském tunelu, kde zahynula lady Diana s Dodi Al Fayedem, když je v podstatě pronásledoval, až je upronásledoval. Vzpomeňme i kauzu paparazziho z televize Nova, který vylezl na protější střechu nemocnice, kde byl hospitalizován po operaci rakoviny plic bývalý prezident Havel. A on ho fotil vlastně in flagranti v nemocniční posteli po operaci. Něco strašného, něco, co jsme tehdy všichni vyhodnotili jako absolutní etický přešlap,“ připomíná mediální odborník.

Na veřejnost by se nemělo dostat nic, co tam nepatří

Je přesvědčen, že dnes už by to asi nikoho zas tak moc nepohoršovalo. „Naopak by si mnozí řekli: ‚Ejhle, to je kabrňák, ten novinář či fotograf, že nám poskytl ty dokonalé informace. A nějaký lepšočlověk, třeba pan Halík, by to doprovodil komentářem o tom, že právo občana na plnou pravdu je absolutně svaté a že proti tomu nelze vznést sebemenší protiargument. Obávám se, že tahle společnost spěje do velmi nepěkných, neetických konců. To, že někde zatýkají jednoho starostu, může zajímat samozřejmě hlavně ty chomutovské a jistě jeho stranu. Ale mělo by to zajímat každého občana v téhle zemi. Zejména až pak půjde k volbám a uvědomí si, kdo šéfuje ministerstvu vnitra a kdo tímto způsobem přeneseně nese odpovědnost za to, že informace, jež na veřejnost nepatří, se tam také nedostanu,“ zdůrazňuje Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

P. Žantovský, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHorký , 10.08.2024 10:33:33
Kedroň, tvrzením o náhodných záběrech od nějakého no name člověka z protějšího paneláku, dává jenom najevo, že si o svých čtenářích myslí, že jsou intelektuálně nedostačiví.“ V tom má Žantovský pravdu. Kdo někdy četl diskusi na Seznam Zprávy, tak ví, že tam jsou většinou příspěvky lidí s IQ asi tak do třiceti. Mám dojem, že to jsou voliči TOP a vlastně voliči stran vládní koalice.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…