Jezdil na Ukrajinu, šéfoval ministerstvo. Teď je pro něj „velká výzva“ radnice

19.08.2022 8:05 | Zprávy

Bývalý šéf české diplomacie Tomáš Petříček představuje své nové politické ambice - jako kandidát koalice ČSSD a Budoucnosti chce na žižkovské radnici prosadit maximum z volebního hesla „Praha 3 pro všechny”, „Žižkovská radnice potřebuje změnu. Levicovou!“ píše ve svém blogu serveru Aktuálně.cz.

Jezdil na Ukrajinu, šéfoval ministerstvo. Teď je pro něj „velká výzva“ radnice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí

Více než třicet let vlády pravice podle Petříčka zanechalo na tváři třetí městské části obrovskou jizvu: „Agresivní developerská výstavba bez dostatečné občanské vybavenosti a účinné veřejné kontroly, titěrný obecní bytový fond, který současná koalice TOP 09, STAN, Pirátů a Zelených dále zmenšuje, a především zcela chybějící systém jistot a záruk, který by pomohl chránit občany před krizí. Jako lídr koalice ČSSD a Budoucnosti to chci změnit - chci Prahu 3 pro všechny!“ uvádí exministr zahraniční věcí.

  • Původní zdroj ZDE

„Ačkoliv jsme od neoliberálů a prvoplánových aktivistů, kteří aktuálně vládnou žižkovské radnici, v právě končícím volebním samozřejmě nic světoborného nečekali, je na místě konstatovat, že zoufale prováhali období ekonomického růstu a prosperity a na nadcházející krizové měsíce a roky naši městskou část nijak nepřipravili,“ dodal k současné koalici.

Jako kandidát koalice ČSSD a Budoucnosti chce Petříček na žižkovské radnici prosadit maximum z volebního hesla „Praha 3 pro všechny”, ukončit po třiceti letech vládu pravice, omezit masivní výdaje na líbivé radniční PR a konečně investovat do lidí a jejich životní úrovně. „Našimi prioritami je účinná ochrana našich občanů před krizí a hrozbou chudoby včetně takzvané energetické chudoby, zajištění dostupného bydlení a služeb a garance zdravé a klidné městské části,“ nastínil své priority a obsáhle v komentáři popisuje, pomocí jakých nástrojů jich chce docílit.

Slibuje například pomocnou ruku ohroženým rodinám, seniorům a jinak znevýhodněným občanům. Prostřednictvím obecního rozpočtu jim pomůžeme čelit rostoucím nákladům na živobytí prostřednictvím rozvážky bezplatných a nutričně vyvážených obědů a základních hygienických pomůcek a také pomocí obnoveného programu sdílené lednice.

Prioritou koalice ČSSD a hnutí Budoucnost s názvem „Praha 3 pro všechny” je také zajistit dostupné bydlení a služby. „Především rozšíříme městský fond dostupného bydlení prostřednictvím cílené podpory nové veřejné, družstevní a participativní výstavby a také prostřednictvím výkupu bezprizorných bytů za spravedlivou cenu,“ uvedl.

Zdraví a klidné město chce zajistit především tím, že se zabrání dalšímu nárůstu emisí a hluku z dopravy a zároveň nechce dovolit, aby podle něho předimenzované projekty typu Jarovské třídy zhoršily život v přilehlých lokalitách. „Zajistíme zklidnění ulic a omezení prašnosti. V žádném případě nepřipustíme omezování MHD, naopak prosadíme větší prostupnost ulic pro pěší, cyklisty a vozy hromadné dopravy. Budeme také garantovat dostupnost zdravotní a sociální péče včetně terénních služeb a služeb domácí péče,“ dodal Tomáš Petříček, pro něhož je kandidatura do čela žižkovské radnice „velkou výzvou“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

10:24 Kočka snědená migranty novým tématem voleb v USA

Volební souboj v USA může být hodně těsný. Pro voliče demokratů i republikánů je nejdůležitějším tém…