Jourová a Farský, dvojka proti dezinformacím. Zahradil připsal k jejich fotce varování

26.06.2022 10:30

Poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS) na svém facebooku varuje před „dezinformační agendou“ z dílny Evropské unie a před cenzurou tzv. nepohodlných názorů. Doufá, že česká vláda se nenechá strhnout touto vlnou, která vytváří studenou občanskou válku a otravuje společenskou atmosféru. A poukazuje na ty, kteří na této agendě mají své zájmy.

Jourová a Farský, dvojka proti dezinformacím. Zahradil připsal k jejich fotce varování
Foto: Repro Info.cz
Popisek: Europoslanec ODS Jan Zahradil

Kritická slova Zahradil úvodem směřuje na adresu Věry Jourové, eurokomisařky pro hodnoty a transparentnost. „Paní Jourová si definitivně našla svoji doživotní parketu. Až skončí v Komisi, nepochybně vyplave v nějaké mezinárodní organizaci v pozici koordinátora či odborného poradce pro boj s dezinformacemi, plavat s proudem umí. Nutno též uznat, že využila šanci a své původně nepříliš významné portfolio proměnila ve vlivný nadnárodní úřad,“ poznamenal k její agendě. 

Znepokojující je pro něj postoj Jana Farského, který se vzdal europoslaneckého mandátu pro několikaměsíční stáž v USA. „Nesmírně složité (a rizikové) téma boje proti dezinformacím a jejich šíření. Ale zásadní součást obrany demokracií. Této oblasti se v EU věnuje Věra Jourová. I díky ní v tomto může být EU Spojeným státům příkladem. Díky za to!“ připsal Farský ke společné fotce s Jourovou na fóru výzkumného centra Atlantická rada k budoucnosti obrany ve Washingtonu. Jourová ve Washingtonu vyzvala k užší spolupráci USA a EU v boji proti ruské propagandě.


„Pan Farský, t.č. v USA, jí za to tleská. A mě tohle celé dění naopak stále víc zneklidňuje,“ podotýká Zahradil. S tím, že celou „dezinfo“ agendu se podařilo přefouknout do tak obludných rozměrů. „Začíná to zavánět jakousi novodobou verzí mccarthyismu, kdy každý disentní názor, evropskou integrací počínaje a válkou na Ukrajině konče, se stává automaticky podezřelým, je třeba na něj ukázat prstem, zaznamenat, sledovat, skandalizovat,“ všímá si.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Tuto agendu podle něj tlačí zájmy několika vlivných skupin. Mezi ně patří některé neziskovky a aktivisté, protože zjistili, že se z tohoto tématu pro ně stal solidní dlouhodobý zdroj obživy. Různí experti na „sémantiku“ a „narativy“, ze stejných důvodů. Také média hlavního proudu, která se podle Zahradila bojí svého upadajícího vlivu a ztráty dominance, takže restrikci mediálního trhu by v konkurenčním boji uvítala. Nebo zpravodajské služby. „Jako každý státní úřad podle Parkinsonových zákonů tím vykazují a legitimizují svou činnost, finanční nároky a legislativní postavení,“ dodává Zahradil.

A v neposlední řadě na této agendě mají zájem politici národní i nadnárodní úrovně. „Ti pochopili, že tento styl argumentace jim může pomoci u části voličů v politické soutěži k oslabení protivníka,“ říká europoslanec.

„Výsledkem je doslova toxický koktejl hysterie, stihomamu a podezíravosti, který otravuje společenskou atmosféru, rozkládá elementární komunikační kanály, vede k autocenzuře, šíří konspirační teorie a vytváří de facto studenou občanskou válku. Já proto stále doufám, že současná vláda bude schopna si od tohoto třeštění zachovat zdravý odstup, nadhled a nenechá se touto vlnou zavalit,“ uzavírá Jan Zahradil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…