Kalousek: Odložte volby

16.09.2024 12:02 | Monitoring

V nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News se předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček shodli na tom, že i navzdory povodním, které nejvíc postihly Moravskoslezský kraj, ale zdaleka nejen ten, je třeba nechat proběhnout volby do krajů a jedné třetiny Senátu. Někdejší předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se však rozhodl v této věci jít proti proudu a doporučil volby odložit.

Kalousek: Odložte volby
Foto: I
Popisek: Exministr financí Miroslav Kalousek

V pátek 20. a v sobotu 21. září mají v České republice proběhnout volby do krajů a do jedné třetiny Senátu.

Anketa

Chcete, aby se prezident Pavel ucházel o druhé volební období?

4%
95%
hlasovalo: 35210 lidí
Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a 1. místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček se v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News shodli, že volby je třeba absolvovat v termínu. Už proto, že česká legislativa nezná způsob, jak volby přesunout, zastavit, zablokovat. V zájmu ochrany demokracie.

„Každý stomilion či jedna miliarda by byla dobrá na něco jiného, na pomoc postiženým rodinám,“ zdůrazňoval před kamerami Havlíček s poukazem na to, že organizace voleb rozhodně není levnou záležitostí. A jedním dechem dodal, že by volby měly proběhnout na celém území republiky najednou.

Ale pozor! Miroslav Kalousek se rozhodl jít proti proudu.

„Není to lehké rozhodnutí, ale já bych se přimlouval za názor autora komentáře. Nějak si neumím představit, jak radnice, přetížené likvidací následků povodně organizují volby a jak lidé z vytopených oblastí jdou k volbám. Dva týdny to počká,“ napsal na sociální síti X.

Odvolal se na komentář šéfkomentátora Seznam Zpráv Jana Lipolda, který ve svém textu zdůraznil, že vyrovnat se s katastrofou je teď mnohem důležitější než absolvovat volby.

„Představa, že místní občan z Jesenicka, Krnovska nebo ostravské aglomerace sundá holínky, vypne vysoušeč, odloží jednání s pojišťovnou i návštěvu vytopených příbuzných, omluví se z brigády na demontáže protipovodňových zábran a místo toho stráví tento pátek a sobotu jako člen okrskové volební komise, je neadekvátní. Hodně lidí má na práci jiné, momentálně asi důležitější věci,“ napsal Lipold.

„Když stihne deset hasičů za noc zachránit stovky lidí, tak snad 280 zákonodárců stihne za tři dny v legislativní nouzi upravit zákon… Samozřejmě že stihnout se to dá. Mohou být jiné vážné důvody, proč to neodkládat. Ale těžkopádnost Parlamentu by mezi ně patřit neměla,“ doplnil k tématu Kalousek.

Miroslav Kalousek promlouvá

Nadšenec do moderních technologií, otevřených dat a udržitelné dopravy Jiří Beránek, který kandidoval za Piráty do velkého pražského zastupitelstva, to s volbami vidí podobně.

„Nejsem sám, koho už napadlo, že za současné situace je na místě uvažovat o odložení voleb. Bez ohledu na to, kdo je u moci, by dosavadní politická reprezentace měla v první řadě zajistit bezpečnost občanů, minimalizovat škody na zdraví a majetku a zajistit chod kritické infrastruktury. Jsou chvíle, kdy demokracie může počkat a toto je jedna z nich,“ napsal na sociální síti X.

Jaromír Beránek promlouvá

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kalousek má pravdu, nejenže budou mnozí volit blbě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKunamila , 16.09.2024 13:52:19
ale někteří, například, když vidím Jeseník, tak ani nemají kde volit.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

22:08 „Jestli ty volby nezajistíte, já je napadnu.“ Šlachta pohrozil Pekarové

V pátek a v sobotu Česko čekají krajské a senátní volby. Jak budou vypadat v zasažených regionech a …