„Chcete mezi kandidáty jen ty, co pijí šampaňské, koňak, cizokrajná vína nebo kávičku?“ ptá se na plakátu v pivním hospodském zátiší a v tričku jeho oblíbené hospody Magistr Kelly sugestivně Jakl.
Někdo, kdo chápe problémy hospod
„Nebo někoho, kdo rozumí pivu a bojuje za něj? Někoho, kdo chápe problémy hospod a bojuje proti zákazům kouření a omezování otevírací doby? Kdo bojuje proti spotřební dani, kvůli které nám zakazují dát v si v hospodě panáka?“ prozrazuje část svého programu.
Jakl pro ParlamentníListy.cz vysvětlil svůj odpor k vysokým daním, který uvedl na příkladu piva. „Nejde jenom o DPH, ale jde i o spotřební daň, která se třeba u vína neplatí, zatímco pro pivo ano, což nepovažuji za spravedlivé. Již dva roky se spotřební daň vypočítává způsobem, který je pro kvalitní piva z mikropivovarů nevýhodný, protože se nepočítá podle alkoholu a hloubky prokvašení, ale podle stupňovitosti, podle hutnosti piva, abych to jednoduše přeložil. To je pro ta zajímavější piva nevýhodné. A ty výpočty se mají, jak jsem slyšel, pro pivo ještě zhoršit, protože se nemá vypočítávat stupňovitost na počátku kvašení, ale až na konci, což hlavně postihne piva, která jsou dokvašovaná. Čili takovými postupnými krůčky se pivo dále znevýhodňuje proti jiným nápojům. Nemyslím, že to způsobí útěk k levným pivům, ale určitě to ohrozí a už ohrožuje hospody, hlavně na venkově, kde hospoda je centrem společenského života. Ten trend, že si lidi raději koupí domů lahváče, protože to je levnější, pokračuje a další zásahy vlády tento trend umocňují a je to škoda,“ míní Jakl.
Vinařská lobby
Podle Jakla má spotřební daň na pivo, nikoli na víno, historický důvod a to, že ještě v nedávné minulosti byla naprostá většina piva vyráběna v obrovských pivovarech, a tak se daň snadno měřila a snadno vybírala.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Lukáš Petřík