Kaviárové tousty... Fotografie premiéra Fialy, u které padají slova o revoluci

03.07.2022 14:04 | Ze sítí

V pátek proběhlo zahájení českého předsednictví EU v Litomyšli, kde premiér Petr Fiala hostil Ursulu von der Leyenovou, předsedkyni Evropské komise. Akce byla bohatě fotograficky dokumentována na všech jeho sociálních sítích. Vládní fotograf ovšem nedostal volno ani o víkendu, premiérský facebook, twitter i instagram se dál plnil obrázky. Jeden z nich však podle některých vypadá spíše jako provokace.

Kaviárové tousty... Fotografie premiéra Fialy, u které padají slova o revoluci
Foto: Facebook Petra Fialy
Popisek: Premiér Fiala na galavečeři v hotelu Pupp

V sobotu dopoledne po návratu z Litomyšle se premiér v katedrále sv. Víta zúčastnil slavnostního uvedení nového pražského arcibiskupa Jana Graubnera.

Mnohé překvapilo, že přitom pronesl projev, což dříve u předsedů vlád nebývalo zvykem.

V projevu Petr Fiala mimo jiné hovořil o tom, že v současných složitých časech jde „o uplatnění moudrosti, lidského přístupu, o spolupráci, hledání konsensu“.

Po skončení ceremonie Petr Fiala s manželkou odjeli do Karlových Varů na filmový festival. Tam byl přijat prezidentem festivalu Jiřím Bartoškou a setkal se se slovenským premiérem Eduardem Hegerem.

„V Karlových Varech jsme se s Janou sešli s Eduardem Hegerem a jeho ženou Lucií. Byla to první příležitost, kdy se mohly naše manželky seznámit, a zároveň jsme zašli společně do kina na film. Vlastně to bylo takové sobotní rande ve čtyřech,“ podělil se na svém facebooku.

 

Cestou doplnil několik fotografií z „milých setkání“ s občany na kolonádě. A prozradil, že mu manželka dokonce dovolila koupit si popcorn.

Mnohé ale nejvíce zaujala fotografie z restaurace grandhotelu Pupp, kde premiér s manželkou večeřeli. Slavnostní galavečeři pro ně uspořádal Jiří Bartoška a nálada u bohatě prostřeného stolu byla podle fotografií výtečná. Premiér i jeho žena se při projevu Jiřího Bartošky srdečně smějí.

Petr Fiala svému facebooku svěřil, že měl možnost pohovořit si s řadou hostů festivalu.

Fotografie rozesmáté společnosti v grandhotelu ale mnohým přišla minimálně necitlivá vzhledem k tomu, že premiér nedávno občanům sdělil, že je čekají těžké časy a šok při pohledu na účty za energie.

Sociolog Petr Hampl fotografii považuje za ikonickou. „Takhle se baví panstvo ve chvíli, kdy životy poddaných směřují ke kolapsu (vinou toho panstva).“ Dává za pravdu profesoru Ivo Budilovi, že společnost je ve fázi čekání na tvrdého revolučního vůdce.

Jan Čížek je rovněž překvapen, jak je premiér se společností vysmátý. „Nejhorší ekonomika ČR v dějinách, spousty krachů firem a jednotlivců, exekucí, co tahle parta zařídila a oni se jedou ožírat za státní úhrady do Varů. Super,“ žasne. On sám by se jako premiér styděl, kdyby se takto naparoval a na dvorku by měl zasviněno.

Právník Tomáš Tyl ke stejné fotografii poznamenal, že „člověk, aby se bál jít po městě, protože na každém rohu banda bezdomovců, ale vrchnost je vysmátá“. Premiér přitom stále mluví o sociálním smíru.

Takže uzavřel: „Mno, možná méně šampaňského, potlesku... Nebo kaviárových toustů?!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…