Kdo projde kolem, ten to chytí. Ředitel nemocnice popsal zkušenosti s britskou mutací

30.01.2021 15:13 | Zprávy

Britská mutace čínského koronaviru je podstatně nakažlivější než původní virus. Až o 70 procent. V českých nemocnicích proto virus budí velké obavy. Situace je prý tak špatná, že od jediného člověka s britskou mutací viru se může nakazit celá pracovní parta. To je pro nemocnice opravdu velký problém.

Kdo projde kolem, ten to chytí. Ředitel nemocnice popsal zkušenosti s britskou mutací
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Štěpán Votoček

České nemocnice se již léta potýkají s nedostatkem personálu. Ale doba covidová situaci ještě zhoršila. Zatímco nemocnice se plnily novými covid pozitivními pacienty, personálu ubývalo, protože i lékaři a sestry se občas nakazili. Většina zdravotníků se naštěstí vyléčila, ale několik desítek lékařů a sester bohužel zemřelo.

Zdá se, že s britskou mutací viru se situace ještě o poznání zhorší.

Covid se u nás začal šířit velmi agresivně a jinak, než jsme byli zvyklí. Bylo to pro nás varování, že je něco špatně,“ popsal pro Lidovky.cz ředitel nemocnice Štěpán Votoček. „Dříve se od jednoho nakaženého zdravotníka infikovali jedinci, teď celý kolektiv. Když to řeknu zjednodušeně, kdo prošel kolem, ten to chytil,“ doplnil.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) testy vzorků ukazují, že britská mutace se rozšířila už mezi stovky lidí. Vzorky zkoumá Státní zdravotní ústav.

Právě kvůli britské mutaci sáhla vláda ke zpřísnění protikoronavirových restrikcí. V tuto chvíli ale už není moc toho, co dál zpřísňovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Budete nějak řešit docházku vašich senátorů?

A jestli ano jak? A nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici, teda i poslanci a ministři byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemyslíte, že by to pak politiky motivovalo, aby opravdu makali? Netvr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

21:12 Co se tu neříká. „Když padnou USA, bude líp.“ Dánský politolog chce konec impéria

Důležitým tématem před americkými prezidentskými volbami je bezpečnost ve světě a řešení zahraničníc…