Klaus odmítá, aby Fiala a další slavili 28. říjen

28.10.2024 12:17 | Reportáž

U příležitosti 106. výročí založení Československa promluvil poblíž místa jeho založení bývalý prezident Václav Klaus. Toto výročí považuje za nejdůležitější státní svátek, protože připomíná českou státnost a suverenitu, kterou, jak si Češi vyzkoušeli, je snadné ztratit. Nechyběla ale ani ostrá slova proti vládě. „Naši politikové přijali nedůstojnou roli napomáhačů současného neblahého vývoje. V Bruselu bez mrknutí oka schvalují naši zemi ničící opatření,“ kritizoval vládu Petra Fialy. Podle něj by kvůli tomu neměli tento svátek slavit, zaznamenal reportér ParlamentníchListů.cz

Klaus odmítá, aby Fiala a další slavili 28. říjen
Foto: Repro Youtube
Popisek: Václav Klaus promlouvá u příležitosti 106. výročí založení Československa

Klaus nejdříve okomentoval místo, kde měl proslov, tedy poblíž Prašné brány a Obecního domu na náměstí Republiky. Tedy že na toto místo si zvykl, když zde promlouval během epidemie covidu. A zažertoval, že nepočítal s tím, že teď budou „bourat Prašnou bránu“ (ta prochází rekonstrukcí – pozn. red.).

Anketa

Směřuje náš stát správným směrem?

0%
99%
hlasovalo: 632 lidí

Vyjádřil se ale i k Obecnímu domu a připomenul, že právě na tomto místě bylo v roce 1918 založeno Československo, na což podle něho zapomíná stará generace a mladá to vůbec neví. Klaus 28. říjen považuje za nejdůležitější státní svátek a 106. výročí založení Československa nepřipomíná jen ze zájmu o historii nebo z úcty k minulým generacím, ale kvůli dnešku. Připomínkou výročí vyjadřuje, jak vnímá současnou dobu, její problémy, a kde a u koho hledá inspiraci a motivaci.

„Naše země si den založení našeho moderního demokratického státu, první Československé republiky,  jako svůj státní svátek nevybrala náhodou. Není to oslava žádné velké bitvy nebo slavného vojevůdce. Tím se lišíme od mnoha dalších zemí. Vybrali jsme si událost nekrvavou, mírovou, relativně občansky spořádanou, událost, která znamenala obnovení naší státní suverenity,“ připomínal bývalý prezident s tím, že této události předcházela dlouhá doba nesvrchovaného žití v Rakousko-Uhersku. A také tragédie první světové války, jejíž hrůzy a oběti posílily odhodlání předků vzít osud svého národa do svých vlastních rukou. Ze všech událostí v uplynulých 106 letech považuje Václav Klaus právě získání suverenity za klíčové.

„Víme, že byla vykoupena velkými oběťmi a vyzkoušeli jsme si, že ztratit ji je snadné, zatímco udržet či obnovit ji bývá daleko obtížnější,“ hovořil Klaus o české suverenitě a státnosti a konstatoval, že o tom jsou vlastně celé české moderní dějiny.

Připomenul, že ač to bylo na Západě prohlašováno, dějiny neskončily a česká suverenita je opět v osudovém ohrožení. „Tentokráte nikoliv brutálními politickými či vojenskými akcemi našich nepřátel, tentokráte je naše suverenita pomalu a plíživě okrajována, oslabována a zmenšována ve prospěch suverenity bruselské centrály Evropské unie,“ prohlásil. Té je dle Klause česká státnost, suverenita a i národní identita překážkou v jejím současném progresivistickém směřování. Národní státy jsou překážkou sil, které chtějí českou samostatnost vymazat, stejně tak české dějiny, české „já“, i myšlenku Západu jako takového, pravil bývalý prezident.

Anketa

Směřuje náš stát správným směrem?

0%
99%
hlasovalo: 632 lidí
Uvedl, že na toto již upozorňuje 30 let a býval často osamocen. „Naše i mezinárodní veřejnost byly naplněny naivním optimismem a nevěnovaly pozornost byrokratickému, nedemokratickému a náš bývalý totalitní systém stále více připomínajícímu levičáckému směřování Evropské unie,“ řekl. Dnes ale nemalá část občanů již hospodářský a společenský úpadek, do kterého je Evropská unie a společenský vývoj v Evropě přivádějí, prý vnímá.

„Už nejde o prosperitu a blaho občanů, ale údajně o planetu. Ta se sama bránit nemůže, proto za ni a jejím jménem mluví samozvaní zelení proroci prý nezadržitelně se blížící apokalypsy,“ navázal Klaus dalším oblíbeným tématem a pokračoval, že racionální politika byla nahrazena šířením iracionálního strachu. Přirovnal Zelené ke komunistům, neboť také chtějí poroučet větru, dešti a také chtějí vytvořit nového člověka. „Člověka bezpohlavního, osamělého, manipulovatelného a bezbranného,“ popsal ideál těchto proroků.

Plány těchto lidí dle Klause ale brzdí stále existující občanské svobody, zejména svoboda projevu. A také volný trh a kapitalismus, náboženství, rodina, národ a také národní stát. „Právě ten stát, jehož výročí založení dnes slavíme. Ten stojí progresivistům v cestě,“ prohlásil.

Těch, kdo si nebezpečí uvědomují a pozvedají proti němu hlas, je prý stále více. „Není však v tom s námi naše vláda a naši politikové. Ti by proto dnešní den oslavovat neměli,“ vyjádřil se bývalý prezident. Jako důkaz mu slouží například to, že na Pražském hradě se budou „předávat státní vyznamenání“, nikoliv slavit česká státnost. „To je záměrný čin a záměrný krok,“ řekl Klaus s tím, že to není náhoda. „Naši politikové přijali nedůstojnou roli napomáhačů současného neblahého vývoje. V Bruselu bez mrknutí oka schvalují naši zemi ničící opatření,“ kritizoval vládu Petra Fialy.

„Beznadějnost pětikoaličního vládnutí“ pak symbolizuje například digitalizace stavebního řízení a Klaus doufá, že se jedná o dostatečný příklad nekompetence a neschopnosti „této vládní garnitury“.

„Takto dále pokračovat nelze,“ prohlásil Klaus kategoricky a pokračoval, že jsme zavázáni odkazu předků, kteří vybojovali a prosadili českou suverenitu. Ale také současným a budoucím generacím, že zděděné národní dílo udržíme, zvelebíme a předáme našim potomkům. „Tento náš závazek musíme hlasitě připomínat právě v dnešní době. V době, která nevěstí snadnou a klidnou budoucnost. Jenom tehdy, nedopustíme-li ztrátu vlády nad našimi osudy, můžeme ideje 28. října zachovat do budoucna. Přišli jsme sem, a já věřím, že snad všichni, abychom tyto věci řekli takto silně a takto jednoznačně,“ zakončil Klaus svůj projev.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ondřej Benešík byl položen dotaz

,,Změna" vedení

Dobrý den, lidovcům se dlouhodobě nedaří. Moje první otázka je, čím myslíte, že to je? Programem, politikou nebo lidmi co stranu vedou? A co se týká vedení, myslíte, že straně může nějak pozitivně prospět, když je předsedou Výborný, který už jím byl, sice krátce, ale myslíte, že stranu nějak pozvedl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 32 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Den znárodnění., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevuk , 28.10.2024 13:41:17
Prezident Beneš v roce 1945 za podpory antifašistických politických stran i velké většiny občanů podepsal dekret o znárodnění klíčových sektorů naší ekonomiky.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Klaus odmítá, aby Fiala a další slavili 28. říjen

12:17 Klaus odmítá, aby Fiala a další slavili 28. říjen

U příležitosti 106. výročí založení Československa promluvil poblíž místa jeho založení bývalý prezi…