Kmotři nás zase doběhli, zlobí se Payne na přímou volbu prezidenta

30.12.2012 22:02 | Zprávy

Blížící se přímá volba prezidenta je podle docenta bioetiky Jana Payneho věc, která cosi vypovídá o české společnosti. Prý jsme stádo naivních snílků a kmotři nás opět doběhli. Po dlouhém váhání přímou volbu připustili tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. V článku na svém blogu na serveru Aktuálně.cz vysvětluje, jak je celá volba zmanipulovaná.

Kmotři nás zase doběhli, zlobí se Payne na přímou volbu prezidenta
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Debata prezidentských kandidátů na půdě Univerzity Karlovy

Kmotři podle Payneho vzali pevně do rukou otěže zákonodárství a skrze ně suverénně vládnou. Jsou totiž dvě roviny kriminálního jednání. V té nižší zákony obchází, ale ta vyšší se zařídí tak, aby jí zákony vyhovovaly a nebylo třeba obcházení.

Díky kmotrům a úplatkům jsou zde zákony, ve kterých se nikdo nevyzná

Tato strategie vyžaduje vhodné prostředí, ve kterém jsou dostatečně tupí a líní zákonodárci. Dosáhnout toho lze údajně úplatkem. „Úplatek má čarovnou moc, poněvadž jakmile si s ním člověk začne zahrávat, ztratí kontrolu sám nad sebou a pak je již ochoten dělat téměř cokoliv (ve skutečnosti se členové našich významných politických stran dělí obvykle na dvě skupiny: skupina menší úplatky bere a skupina větší je dává s tím, že ti druzí dělají všechno pro to, aby se zařadili mezi ony první a tetelili se ze stejných výhod),“ míní Payne.

Výsledkem jsou zákony, ve kterých se běžný občan nevyzná a ani se o to nesnaží. V tomto prostředí byl přijat zákon o přímé volbě prezidenta a jedno z klíčových nařízení o přepočítávání podpisů.

Volební zákon je v rozporu s prostou logikou

Volební zákon je podle Payneho v rozporu s prostou logikou. Parlament i legislativní rada vlády nechaly zákon o volbě prezidenta projít a po nich ho ministerstvo vnitra přímo aplikovalo na přepočítávání podpisů. To dokazuje mdlobu ducha všech zúčastněných. Poukazuje na příměr se zákonem požadující výšku lidí do 150 cm – fakticky ho nikdo nemůže dodržet, pokud si neuřízne obě nohy; za takových okolností je ale třeba nebrat zákon vážně.

Co tedy mají kmotři za lubem? Cílem je ošetřit přímou volbu tak, aby se mezi kandidáty nedostaly žádné osobnosti. Nikdo takový se prezidentem určitě nestane. Zůstanou jen straničtí kandidáti díky požadavku na deset senátorů nebo dvacet poslanců. Ostatní jsou podle Payneho nuly nastrčené určitou zájmovou skupinou.

Pro manipulaci s přímou volbou se použila hranice sesbíraných hlasů a média

Jedním z vhodných nástrojů na vyřazení osobností je právě hranice 50 tisíc podpisů nutná pro potvrzení kandidatury. Dalším nástrojem jsou média, která zajistí, aby určití kandidáti zůstali zcela bez povšimnutí. Payne lituje, že takto byl zcela zadupán český profesor ekonomie Milan Zelený.

Payne tvrdí, že je vše v rukou ústavních soudců v čele s Pavlem Rychetským. Zda půjdou na ruku stranám a potažmo kmotrům a nechají vše proběhnout hladce anebo zda navrhnou zrušení stávajícího zákona s nutným důsledkem odkladu celé volby.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Proč právě teď odvoláváte Bartoše?

Nevěřím, že je za tím fiasko s digitalizací stavebního řízení, kdyby ano, vyhodil byste ho už dřív. Proč tak najednou? A co pozitivního podle vás teď změní nový ministr? Vždyť než se zorientuje, bude problém narůstat a za rok jsou volby.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyhráli jsme, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

18:12 Vyhráli jsme, rozjel Fiala tiskovku. A začal gril: Vyhrálo ANO, zvolala ČT. Rána v závěru

„Náš cíl ubránit Senát před levicovými populisty se podařil," uvedl na tiskové konferenci premiér Pe…