Konec privatizace na Praze 1, která v minulosti z nájemníků udělala milionáře

21.05.2020 14:46 | Zprávy

Piráti Praha 1 plní volební slib. Na úterním zasedání zastupitelstva této městské části bylo přijato usnesení, na základě něhož končí prodej obecních bytů takzvaně za hubičku, a to v samotném centru hlavního města Prahy. Končí tak éra, ve které si bývalí nájemníci krátce po odkoupení bytů od Prahy 1 namastili kapsy. Mnoho vlastníků levně nabytý byt se ziskem prodalo a odstěhovalo se. Byty pak sloužily jako investiční prostředek pro provozování krátkodobého ubytování s velmi lukrativním výdělkem pro spekulanty s byty, a to na úkor trvale žijících obyvatel s nárokem na klidný život.

Konec privatizace na Praze 1, která v minulosti z nájemníků udělala milionáře
Foto: Archiv DB
Popisek: David Bodeček, pirát z Prahy 1

Přes 5 tisíc obecních bytů si v minulosti od Prahy 1 odkoupili nájemníci, z nichž více než 60 procent bytů bylo následně přeprodáno. V některých případech až za dvacetinásobek ceny. „Za zmínku stojí byt v ulici U Lužického semináře na Malé Straně. Byt o velikosti 81 metrů byl v roce 2007 nájemníkem od města odkoupen za 690 tisíc korun. Ještě než ho katastrální úřad stihl přepsat, došlo k přeprodeji bytu za částku 9,5 miliónů korun,“ řekl pirátský zastupitel a předseda kontrolního výboru David Bodeček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plichta. Plichta. Plichta. Harrisová se dle Silvera sune k propasti

19:14 Plichta. Plichta. Plichta. Harrisová se dle Silvera sune k propasti

Před blížícím se termínem amerických voleb začíná v předvolebních modelech posilovat republikánský k…