Konec výsměchu, konec kamarádčoftů. Projev ze Slovenska nakrknul českou kavárnu

09.08.2024 10:45 | Monitoring

Jako nástup komunistů. Velkou pozornost vyvolala v české internetové obci slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová a generální tajemník služebního úřadu Ministerstva kultury Slovenské republiky Lukáš Machala, kteří na tiskové konferenci vysvětlovali nejnovější kroky vedoucí k odvolávání šéfů významných institucí ve slovenské kultuře.

Konec výsměchu, konec kamarádčoftů. Projev ze Slovenska nakrknul českou kavárnu
Foto: ta3
Popisek: Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová a generální tajemník služebního úřadu Ministerstva kultury Slovenské republiky Lukáš Machala

Po řediteli Slovenského národního divadla (SND) Mateji Drličkovi odvolala ministryně kultury Martina Šimkovičová (nominant Slovenské národní strany) také ředitelku Slovenské národní galerie (SNG) Alexandru Kusou. „Museli jsme se s nimi rozloučit, protože máme důkazy o tom, že jejich manažerské schopnosti selhaly,“ uvedla k odvolání Mateje Drličky a Alexandry Kusé ministryně kultury ve čtvrté vládě Roberta Fica.

Za svůj projev na tiskové konferenci v české internetové obci schytává posměch také generální tajemník služebního úřadu Ministerstva kultury Slovenské republiky Lukáš Machala, který vysvětloval, že odvoláním těchto lidí chrání vláda veřejné finance. „Jsme zástupci slovenského státu. Státu, který patří všem občanům. Státu, který má zabezpečit všechny, kteří ve slovenské kultuře působí. Ne pouze jen úzké vybrané skupinky, které si tu v Bratislavě a přilehlých kavárnách za deset dvacet roků vybudovaly mocenské a zájmové struktury a systémem ‚já na bráchu, brácha na mne‘ si tu rozhazují těžké miliony z daní nás všech,“ řekl na tiskové konferenci generální tajemník služebního úřadu Ministerstva kultury Slovenské republiky Lukáš Machala.

„Tímto oslovujeme naše spoluobčany, kteří každý den chodí tvrdě o čtvrté, o páté do práce a makají tam jako takový otroci. Chci jim říct, že jejich těžce vydřené daně my budeme vždy chránit. Nás nikdy nezastraší, ani nebude zajímat pláč, nářek a štěkot těch, kteří žijí bezbřehým způsobem z vašich daní. Co je nejhorší – bratislavská kavárna se těmto lidem cynicky vysmívá,“ dodal Machala s tím, že tomu je odteď konec.

„No ty krávo. Tady už přestává veškerá legrace,“ hrozil se na sociální síti X účet Poslední skaut.

Komentátor Petros Michopulos na to navázal slovy, že Machala je Václav Kopecký jak vyšitý. Kopecký byl český komunistický novinář, politik a ministr kultury. „Třídní boj soudruzi! Třídní boj!“ napsal posměšně Michopulos.

Někdejší ministr školství a financí Ivan Pilip v souvislosti s Machalovým výstupem rovněž zmínil návrat do minulého režimu. „Jsme zástupci Slovenského štátu, nechtěl říct nástupci?“ poznamenal a sdílel část ze slovenského politického deníku Slovák, ústředního tiskového orgánu Hlinkovy slovenské lidové strany, který oznamoval, že Slovenský sněm 14. března 1939 vyhlásil samostatnost Slovenské republiky.

Novinář Josef Kopecký ze serveru iDNES.cz. se v této souvislosti zajímal, zda na Slovensku už obnovili dělnické bojové jednotky: „Už obnovili Lidové milice?“ zajímal se. O vzniku Lidových milic rozhodl Ústřední výbor Komunistické strany Československa dne 21. února 1948 při přípravě komunistického převratu v Československu.

Moderátor a zpravodaj České televize Michal Kubal rovněž poukázal na rétoriku jako při nástupu komunistů a jejich metody, jak ovládnout stát. Heslovitě vybral z Machalova projevu klíčová slova: „Skupinky. Mocenské a zájmové struktury. Rozhazování těžkých milionů. Pláč, nářek a štěkot. Žijí bezbřehým způsobem z daní. Cynický výsměch.“

„Třeba taková Hana Zagorová – hodná holka to je. Všechno. Ale víte kolik ona bere?“ komentoval Vratislav Dostál pobaveně čistky slovenské ministryně kultury.

Bývalý předseda Rady ČT René Kühn označil Ficovu vládu jako „spolčení hlupců“.

Šimkovičová a Machala na tiskové konferenci kritizovali také bývalého ředitele SND Drličku. Zmínili údajně „mnoho hanlivých výrazů“, kterými měl Drlička dvojici označit. „Nemáte žádný morální kompas, děláte jen politický aktivismus,“ řekl generální tajemník.

Ministryně obvinila také Drličku, že byl v době doručování odvolacího dekretu na nemocenské, přestože ve stejný den několikrát vystoupil v médiích.

Dodala také, že ji čeká několik kontrol, aby mohla médiím předložit konkrétní důkazy, které podpoří její jednání.

Odvolání ředitelky SNG odůvodnila tím, že v původní autorské smlouvě na rekonstrukci budovy SNG bylo provedeno mnoho změn. Ministerstvo mělo zejména výhrady k tomu, že v dodatcích k rekonstrukci měl být jako zhotovitel uveden otec odvolané ředitelky Kusé. Dodatků mělo být celkem 11, jejich cena měla dosáhnout 2 milionů eur.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

zbraně

Dobrý den, nemám zbraň ani se v tom nevyznám, ale dosud jsme myslela, že kdo chce mít zbrojní průkaz, musí složit nějaké psychotesty. Byla jsem tak dost překvapená, když jsem si zde přečetla váš článek, kde píšete, že to tak není. Na druhou stranu, podle mě, když bude chtít někdo, kdo to nemá v hlav...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Myslím, že vy co tak neustále kritizujete, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 09.08.2024 11:09:54
SR a její členy vlády jste ještě nepochopili, že Slovensko již není součástí ani ČSSR nebo ČSFR. Je to samostatný stát, kde lidi v demokratických volbách zvolili svoji vládu, Vy nemáte žádný mandát, krom strach, že by mohlo k něčemu podobnému dojít u nás, aby jste kroky slovenské vlády a jejích ministerstev hodnotili. Začněte spíše hodnotit neúspěšnost naší vlády jako celku, neúspěšnost premiéra, ostudné ministerstvo zahraničí a prohlášení koordinátora Foltýna o příkopech a karanténě těch co mají jiný názor než on a vláda. To jsou věci jež nás trápí. Ne Ukrajina, Slovensko nebo Maďarsko či jiný stát. Nebo komentujte to co se děje v současnosti v Anglii a co může v budoucnu potkat i naši zemi! Vždyť v našich médiích je tak málo zpráv o současném dění v této zemi.

|  28 |  0

Další články z rubriky

Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

20:40 Zakážou Leoši Marešovi pořad? Takto zesměšnil v přímém přenosu Fialu

Premiér Petr Fiala (ODS) je nemocen. „Není to nic vážného, je toho teď všude plno, tak se to nevyhnu…