Kontrola restaurací by měla zůstat v rukou hygieniků, tvrdí jejich šéf

28.04.2014 18:55 | Zprávy

Ministerstvo zemědělství hodlá předat kontrolu restaurací do rukou potravinářské inspekce. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to komentoval hlavní hygienik Vladimír Valenta. Přenos pravomocí odmítá a poukazuje na fakt, že hygienici mají s problematikou více zkušeností než Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Kontrola restaurací by měla zůstat v rukou hygieniků, tvrdí jejich šéf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mražené potraviny, ilustrační foto

V první řadě se má změnit dohled nad potravinami jako je kojenecká strava nebo doplňky. Na starost by to mělo mít Ministerstvo zemědělství. 

Změna dozoru v hospodách bude obtěžovat a stát přijde o možnost akčního zásahu

Valenta ale popsal dlouholeté zkušenosti hygieniků, které potravinoví inspektoři nejspíš nemají. „Přijímáme požadavky na uznání těchto potravin. A my posuzujeme složení, dávkování a vhodnost pro jednotlivé věkové skupiny. Je to vysoce odborná činnost,“ tvrdí hlavní hygienik.

„Druhá věc se týká dozoru v hospodách nebo ve školních jídelnách. Druhý typ změn přináší to, že by kontrolu nad potravinami v těchto zařízeních dělala místo hygieny Státní zemědělská a potravinová inspekce. Hygiena by tam ale dál prováděla kontrolu pracovního prostředí, prostředků nebo zdravotních průkazů. To je věc, která by vedla ke zmatkům a nejasnostem. Kromě obtěžování podnikatelů by to vedlo k určité neschopnosti akčního zásahu,“ obává se Valenta.

Hygienici se zbožíznalectví věnují dlouhodobě

Hlavní hygienik upozornil, že jeho lidé jsou dostatečně vzdělaní na posuzování potravin. Odmítá argumenty některých politiků, kteří tvrdí opak.

„Naši lidé jsou vzdělaní v oblasti zbožíznalectví. Je to předmětem kontroly evropských úřadů. Z hlediska kontroly surovin pro výrobu pokrmů máme několik stovek vyřazených kilogramů pro výrobu pokrmů,“ uvedl Valenta a zdůraznil, že hygienici se této problematice věnují dlouhodobě a mnohem déle než potravinářská inspekce, která vznikla později než hygienická správa.

Pozměňovací návrh poslankyně Balaštíkové je hloupý a nebezpečný

Pozměňovací návrh k zákonu o potravinách měnící pravidla pro kontrolu veřejného stravování, který v polovině dubna schválil sněmovní zemědělský výbor, je hloupý a nebezpečný. Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta to prohlásil na tiskové konferenci. Zákon je na programu aktuální schůze sněmovny, výbor by se jím měl znovu zabývat ještě před ní v úterý.

Pozměňovací návrh poslankyně Margity Balaštíkové (ANO) má podle Valenty zásadní dopad na rozdělení kompetencí v oblasti hygieny, výživy a bezpečnosti potravin. Novela je odjímá hygienické službě a předává dozorovým orgánům Ministerstva zemědělství.

Podle návrhu by se přesun kompetencí v oblasti veřejného stravování měl odehrát v roce 2016, což předpokládá převod části pracovníků hygienické služby do resortu Ministerstva zemědělství. Podle hlavního hygienika by tímto převedení zaměstnanci ztratili možnost průběžného zdravotnického vzdělávání, a tím záhy i odbornost a návaznost na další zdravotnické zázemí.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Zase jen řeči

Vy tvrdíte, jak je třeba reagovat na zpětnou vazbu od lidí. To si myslím taky. Ale pak koukám, že jste se neobtěžoval reagovat ani na jeden z dotazů zde. Tak si představujete tu komunikaci v praxi? Podle mě je to tak se vším. Jako politici něco slibujete, ale realita je pak úplně jiná.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vášáryová vyzvala Slováky: Jděte do ulic! „Kdo to nechápe, je chudák, co ničemu nerozumí“

16:50 Vášáryová vyzvala Slováky: Jděte do ulic! „Kdo to nechápe, je chudák, co ničemu nerozumí“

Bývalá slovenská herečka a politička Magda Vášáryová vyzývá občany Slovenska k demonstracím proti vl…