Kuba, Grolich, Havlíček. Lidé to vyjádřili kroužkem

22.09.2024 12:20 | Monitoring

Souboj o preferenční hlasy v letošních krajských volbách vyhrál dosavadní hejtman Jihomoravského kraje a lídr kandidátky Spolu Jan Grolich (KDU-ČSL); na volebním lístku ho zakroužkovalo 46.854 voličů. Skokanem se stal Karel Havlíček, ve středních Čechách kandidoval z posledního místa, získal ale nejvíc hlasů z kandidátky ANO pro Středočeský kraj.

Kuba, Grolich, Havlíček. Lidé to vyjádřili kroužkem
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Grolich

Jako druhý získal nejvíce preferenčních hlasů jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) s přibližně 38,5 tisíci hlasy. Třetí byla středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN), které dalo preferenční hlas kolem 18,3 tisíc voličů. 

Výrazný skok zaznamenal Karel Havlíček, místopředseda opozičního hnutí ANO. Z posledního 70. místa na kandidátce ve Středočeském kraji se díky 12.164 preferenčním hlasům posunul až na první pozici, informuje server iDNES.cz.

Havlíček ke svému úspěchu podotkl, že svou roli nevidí v krajské politice, protože kandidátní listina byla zaměřena na úspěšné lidi z mikroregionů. Dodal, že jeho úloha není v krajské politice; chtěl by být spojkou kraje do nejvyšší politiky.

Karla Havlíčka vychválil i jeho stranický šéf Andrej Babiš. „Karel je bůh. To, co udělal ve Středočeském kraji, je neuvěřitelné. On to odmakal, hospoda po hospodě, já jsem tomu nevěřil, a on to dal,“ řekl potěšeně Andrej Babiš po uzavření volebních místností.

V krajských volbách na podzim 2020 získal nejvíc preferenčních hlasů tehdejší lídr středočeské kandidátky ODS Martin Kupka, obdržel jich 13.434. Následovali tehdejší dvojka na kandidátce STAN ve Středočeském kraji Vít Rakušan a tehdejší jednička KDU-ČSL jihomoravské kandidátky Jan Grolich; oba před čtyřmi lety získali přes 12 tisíc preferenčních hlasů.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 5 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Volička měla dostat lístky, ale ne všechny. Šíří se foto, Motoristé hovoří o mafii

16:01 Volička měla dostat lístky, ale ne všechny. Šíří se foto, Motoristé hovoří o mafii

Zápis u volební komise. Volba Borise Šťastného. Došlo k volebnímu podvodu. V obálce s kandidáty chyb…