Ladislav Větvička: Konec legrace. Toto Rusové udělali naposledy před druhou světovou

27.08.2024 11:41 | Rozhovor

Na Podkarpatské Rusi válka nikoho nezajímá, pokud ho zrovna nedostihne odvodní rozkaz, konstatuje pro ParlamentníListy.cz cestovatel a publicista Ladislav Větvička. Ten popsal, co nyní zažíval v jižním Rusku včetně severokavkazských republik. Zmiňuje i Putinovu nabídku, aby se občané západních států stěhovali do Ruské federace. „Legrace přechází v okamžiku, kdy si uvědomíme, že podobný program nabídlo Rusko naposledy krátce před druhou světovou válkou, kdy se ze střední Evropy ven dostali lidé, kteří by jinak válečné časy ve svých zemích asi nepřečkali. Třeba takový Klement Gottwald a jeho skupina, kteří přesídlili do Moskvy čtvrt roku před okupací českých zemí, varuje.

Ladislav Větvička: Konec legrace. Toto Rusové udělali naposledy před druhou světovou
Foto: Facebook Ladislava Větvičky
Popisek: Ladislav Větvička

Ladiku, nedávno jsi řekl, že když v Německu říkají „připravte se na válku s Ruskem do 5 let“, může to přijít za pár týdnů. A že si „kdosi opět nepřeje“ spojení německých technologií a ruských zdrojů. A mě napadlo: Přece ti Němci mají pud sebezáchovy a alespoň nejsou v čele těch příprav. Tam jsou Poláci, Pobaltí, Britové a USA? Přece oni nejsou ti nejaktivnější v přípravách na válku?

Nu, co k tomu říci? Války mezi Německem a Ruskem přece neiniciovali jen Němci. Ta první velká válka před 110 lety vznikla tím, že jsme my (Rakousko-Uhersko) vyhlásili požadavky vůči Srbsku a poté, co jeden jediný z těch bodů Srbsko nesplnilo, jsme začali dunajskou flotilou bombardovat Bělehrad. Teprve pak nám (Rakousku-Uhersku) vyhlásilo Rusko válku a na základě ruské mobilizace mobilizovalo i Německo.

Druhá válka také nevznikla tím, že Německo zaútočilo na SSSR. Německo zaútočilo na Polsko a tři dny po začátku německo-polské války vyhlásily Německu válku Francie a Británie a ani po ukončení polské anabáze tento stav neukončily.

Takže máme tady Brity, kteří po dlouhá staletí preferovali, aby za ně v prvé řadě bojovaly jiné národy a oni pak přišli k hotovému jako mírotvůrci. A Američané se hlavnímu, tedy evropskému bojišti v obou válkách vyhýbali a vstoupili až do posledních dvou let bojů. Čímž nechci říci, že to pro oba národy nebyl krvavý boj, který nestál mnoho životů, chraň bůh!

V Ruské federaci

Putin nedávno pronesl, aby si středoevropské země uvědomily, že mají husté osídlení. Tak mimochodem to řekl. Co tím asi myslel?

Nemám z toho dobrý pocit. Je to asi týden, kdy Putin ve svém dekretu nabídl lidem ze střední Evropy, že mohou přesídlit do Ruska bez jakýchkoliv administrativních, byrokratických komplikací. Zní to asi absurdně, proč by lidé z Ostravy nebo Budějic měli mít zájem o přesídlení do Ruska? Legrace přechází v okamžiku, kdy si uvědomíme, že podobný program nabídlo Rusko naposledy krátce před druhou světovou válkou, kdy se ze střední Evropy ven dostali lidé, kteří by jinak válečné časy ve svých zemích asi nepřečkali. Třeba takový Klement Gottwald a jeho skupina, kteří přesídlili do Moskvy čtvrt roku před okupací českých zemí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Takže ještě jednou-, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 27.08.2024 13:12:10
jediným problémem jsou média a naše vláda." Jedna krátká věta a vystihuje vše!!!!!

|  20 |  0

Další články z rubriky

„To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

22:59 „To snad není možný, co on si dovolí.“ Holec se splet ve Fialovi. Toto nečekal

Publicista Petr Holec to vzal od podlahy. Premiéra Petra Fialy popsal jako muže, kterému ještě pere …