Lavrov přišel a zase odešel. A pak na Radu bezpečnosti OSN nastoupil Lipavský

22.09.2022 22:22

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) dnes vystoupil s projevem před Radou bezpečnosti OSN jako první Čech po téměř třiceti letech. Mimo jiné vyzval ke vzniku mezinárodního tribunálu ke stíhání ruských válečných zločinů a apeloval na členy RB OSN, aby kvůli globální odpovědnosti jednali. „Ruská hrozba je největším rizikem pro globální mír,“ varoval. Promluvil i jeho ruský protějšek Sergej Lavrov, obvinil Západ z rusofobního chování a snahy o mezinárodní vyšetřování válečných zločinů označil za propagandu. Po přečtení projevu se sebral a ze sálu odešel, informují Novinky.

Lavrov přišel a zase odešel. A pak na Radu bezpečnosti OSN nastoupil Lipavský
Foto: flickr.com
Popisek: Jan Lipavský (Piráti)

„Jsme otřeseni zvěrstvy, která ruské jednotky spáchaly v Mariupolu, Buči, Irpini, Izjumu a jinde. A jsme nesmírně znepokojeni zprávami o takzvaných filtračních táborech, které Rusko provozuje na Ukrajině,“ řekl během projevu na jednání Rady bezpečnosti OSN na Ukrajině ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

„Ruská hrozba je největším rizikem pro globální mír. Dnes se jedná o Ukrajinu, zítra to může být jiná země. V srpnu 1968 to bylo Československo, které bylo okupováno armádou vedenou Sovětským svazem. Tato okupace rozbila pražské jaro. To změnilo mou zemi v okupovanou kolonii,“ dodal šéf české diplomacie.

Původní zdroj ZDE.

Lipavský v projevu vyzval ke zřízení mezinárodního tribunálu ke stíhání ruských válečných zločinů. Podle Lipavského už česká jurisdikce zahájila vyšetřování několika trestných činů na základě zásad univerzální jurisdikce. Ministr Lipavský hovořil rovněž o imperiálních snahách Rusů.

S dlouhým projevem plným odmítnutí odpovědnosti za válečné zločiny na Ukrajině vystoupil na jednání Rady bezpečnosti OSN také ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Obvinil Západ z rusofobního chování a zopakoval, že takzvaná speciální vojenská operace byla nevyhnutelná.

Lavrov nezapomněl zopakovat, že Západ na Ukrajinu pumpuje zbraně ve snaze protáhnout boje a oslabit Rusko. V této souvislosti ministr hovořil o „vojenské mašinerii kolektivního Západu“ a stěžoval si, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je cynik, když tyto moderní zbraně chválí.

Snahy o mezinárodní vyšetřování válečných zločinů označil za propagandu. Rusko podle jeho slov nemá důvěru v Mezinárodní trestní soud: „Od této instituce ani od celé řady dalších mezinárodních institucí nic víc neočekáváme,“ řekl Lavrov.

Po přečtení projevu se Lavrov sebral a ze sálu odešel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…