Lipovská: Všichni rozdáváte. Socialismus. Proto lidé chudnou

15.09.2022 14:51 | Komentář

Ekonomka Hana Lipovská zkritizovala vládní i opoziční strany, protože se prý shodně snaží omezovat svobodný trh a v rámci své téměř socialistické politiky způsobují chudnutí obyvatel. Podle Lipovské je současná vládní pomoc lidem špatná zejména proto, že výrazně zasahuje do trhu a nadále ho deformuje. Stejný problém prý mají všechny státy v EU i unie samotná, protože je postavena právě na myšlence tržního socialismu.

Lipovská: Všichni rozdáváte. Socialismus. Proto lidé chudnou
Foto: Screen Youtube: Pořad Aby bylo jasno
Popisek: Ekonomka Hana Lipovská v pořadu Jany Bobošíkové Aby bylo jasno.

Nově oznámené zastropování cen podle Lipovské přinese větší zadlužení země, větší zmatek, větší nedůvěru lidí ve společnost a v konečném důsledku vyšší daně. „Nicméně domácnosti a firmy daleko více zajímá, co to přinese bezprostředně jim samotným a tam se obávám, že to nepřinese nic a rozhodně to nenaplní jejich očekávání,“ uvedla Lipovská v rozhovoru s Janou Bobošíkovou.

Cenový strop je prý nastaven tak vysoko, že se to zásadně nepodepíše na rostoucích domácích výdajích, ale zároveň to bude znamenat další růst již tak obrovského státního dluhu. „Domácnosti budou mít vyšší náklady na bydlení a i vzhledem k inflaci a zvyšování cenové hladiny budou muset méně utrácet. Na straně firem přinese zvýšení cen energií vyšší náklady, tím pádem budou dále růst ceny produktů, zboží a služeb. Ceny tedy dále porostou a lidé budou muset ještě více šetřit,“ předvídá ekonomka další vývoj situace.

„Už dnes řada domácností sahá do svých rezerv, které navíc u velkých skupin obyvatel nejsou velké. Lidé si často budou muset hledat další zaměstnání, aby dokázali své životní náklady uplatit. Také velká část společnosti postupně začne proměňovat své fixní majetky na finanční, začnou se prodávat zejména nemovitosti,“ varuje Lipovská.

Podle ní občanům v ničem nepomůže ani vládní deštník proti drahotě, který je spíše k smíchu. „To určitě nepomůže, obecně to je výsměch této vlády vůči občanům. V zásadě to stojí na myšlence, aby se lidé nestyděli čerpat sociální dávky. Jinými slovy vláda, která se vydává za pravicovou, lidi posílá pro dotace. Deštíkem proti drahotě, který je placen penězi občanů, tak vláda ničí všechno dobré, co se zde 30 let tvořilo,“ kritizuje Lipovská a dodává k tomu, že vláda, ač se tváří pravicově, stále více jedná levicově a socialisticky.

„Zavádění tzv. válečné daně a dalších sektorových daní je od vlády změna hodnot, které hlásala před volbami. Vláda slibovala, že nebude zvyšovat daně a zavádět žádné nové daně, čímž ukazovala víru, že si každý občan sám nejlépe poradí se svou finanční situací. V současnosti ale říká, že nevěří firmám a lidem, že se umí sami postarat o svůj majetek a že to stát zvládne lépe za nás,“ říká Lipovská.

Vláda se podle ní bojí svobodného trhu a proto ho nyní likviduje. „Ale abychom bylii spravedliví, to není problém jen této vlády. Vždyť i opoziční strany, možná ještě horlivěji útočí na svobodný trh a bojí se ho. Trh totiž není zákon, který si odhlasují poslanci ve Sněmovně, je to něco, co existuje bez ohledu na náš názor. My jen musíme přizpůsobit naše zákony tomu trhu,“ vysvětluje ekonomka.

Trh podle vyjádření politiků selhal, ale ve skutečnosti jsou za tím podle Lipovské politické překážky, které se trhu házely pod nohy. „Zákony jsme trh opravovali, zaváděli jsme regulace, zelené politiky a zároveň jsme snížili nabídku například u plynu a ropy, když jsme vyřadili ruské zdroje. Trh je fyzikální síla a ta politiky neposlouchá,“ říká Lipovská s tím, že svobodný trh nefunguje nikde v Evropské unii.

EU totiž stojí na sociálně tržním hospodářství, které svobodný trh nerespektuje. „Současná situace povede každopádně ke zchudnutí všech obyvatel a pokud by to takhle šlo dál, vrátí se socialismus, který sice některým lidem přijde jako nejlepší řešení, protože bude kde bydlet a pracovat, ale nebude zboží a společnost bude chudnout jak ekonomicky, tak ideově,“ uzavírá Lipovská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…