Málo tlačíte na Rusko! Spílal Zelenskyj Západu

13.09.2022 7:32 | Ze sítí

Jak to, že je ještě Rusko schopné vést tuto krutou válku? Málo na něj tlačíte? Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se rozzlobil na své západní partnery. Začal vypočítávat, co všechno už Rusku nechali projít.

Málo tlačíte na Rusko! Spílal Zelenskyj Západu
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

„Ukrajinci! Všichni Evropané! A všichni na světě, kteří věří, že teror by neměl mít na zemi místo,“ oslovil ukrajinský prezident všechny své diváky.

A hned spustil zostra.

„Proč je největší zdroj teroru na světě - Rusko - stále schopno vést tuto válku? A proč může vést válku tak krutě a cynicky? Důvod je jediný - nedostatečný tlak na Rusko. Reakce na teror tohoto státu je nedostatečná. Stačí se podívat, co si Rusko může dovolit. Žádný jiný terorista to v historii nedokázal - tolik věcí najednou,“ rozzlobil se.

A hned začal vypočítávat, co všechno je Rusku tolerováno.

Zaprvé jeho počínání v Záporožské jaderné elektrárně, kterým hrozí vyvoláním radiační katastrofy, což by ohrozilo celý svět.

Jenže to je teprve začátek.

Vedle radiačního teroru je tu energetický teror, kterým Rusko ohrožuje Evropu.

„Obyvatelé mnoha zemí světa trpí kvůli bolestivému zdražování energetických zdrojů - elektřiny, tepla. Rusko to dělá záměrně. Záměrně destabilizuje trh s plynem v Evropě. Svými útoky záměrně omezuje naši ukrajinskou schopnost vyvážet elektřinu do Evropy. Vývoz elektřiny z Ukrajiny by mohl zmírnit závažnost energetické krize v Evropě stejně, jako vývoz našich potravin zmírňuje závažnost potravinové krize ve světě,“ upozornil Zelenskyj.

Jako třetí v pořadí je tu podle ukrajinského prezidenta právě terorizování některých částí světa hladem.

„Hladový teror je velmi cynická a zcela záměrná taktika Ruska. A je namířen nejen proti chudým zemím, ale konkrétně proti těm regionům světa, z nichž může do Evropy přijít nový příliv uprchlíků. Těžká migrační krize v Evropě - to je kalkulace teroristického státu,“ pravil Zelenskyj s tím, že tady díky společné snaze Ukrajiny, Turecka a OSN může Kyjev vyvinout protitlak vůči Kremlu a svou zemědělskou produkci nabídnout světu. Pokud Rusko znovu nezablokuje ukrajinské přístavy.

Pak přišlo dloubnutí do partnerů Ukrajiny.

„A jak reaguje svět? Rusko stále není oficiálně uznáno jako stát - sponzor terorismu. Občané teroristického státu mohou stále cestovat do Evropy na dovolenou nebo na nákupy, stále mohou dostávat evropská víza a nikdo neví, zda mezi nimi nejsou mučitelé nebo vrazi, kteří se právě vrátili z okupovaného území Ukrajiny. Dosud mohou ruští propagandisté stále působit právě v těch zemích Afriky, Asie, Latinské Ameriky a Evropy, kterým hrozí největší chaos kvůli cenové a energetické krizi vyvolané Ruskem. Stále jsme nuceni žádat o pomoc při ochraně našeho nebe před ruskými raketami - po 200 dnech plnohodnotné války!“ rozčílil se ukrajinský prezident.

Ihned dodal, že Rusko útoky v Charkovské oblasti desítky tisíc Ukrajinců odstavilo od dodávek elektrické energie a uvrhlo je do tmy. Ve tmě zůstaly domy obyčejných lidí, ale i nemocnice a školy.

„Na jedné straně to svědčí o zoufalství těch, kteří tuto válku vymysleli. Takto reagují na porážku ruských vojsk v Charkovské oblasti. Nemohou našim hrdinům na bojišti nic udělat, a proto Rusko směřuje své podlé údery proti civilní infrastruktuře,“ nešetřil ostrými slovy ukrajinský prezident.

Zelenskyj je přesvědčen, že Rusko napadá ukrajinskou energetickou strukturu záměrně, aby omezilo schopnost jeho země zásobovat Evropany levnější elektřinou. „Náš vývoz elektřiny je něco, čeho se Rusko nyní velmi bojí. Protože můžeme narušit ruské plány na vyprázdnění kapes Evropanů v letošní zimě kvůli šíleným cenám energií. ... A musíme si uvědomit, že podlost ruských teroristů nezná mezí - budou se snažit, aby taková forma teroru byla systematická,“ nechal se slyšet ukrajinský prezident.

„Na žádost ministra vnitra bych dnes chtěl zvláště vyzdvihnout podíl na stabilizaci situace generálmajora Služby civilní ochrany Oleksandra Volobujeva, plukovníka Služby civilní ochrany Oleksandra Mislavského, staršího poručíka Služby civilní ochrany Vitalije Dzjabka, praporčíka Služby civilní ochrany Denise Kostenka a hasiče, praporčíka Oleksandra Gulji. Děkuji. Jsem vám a vašim kolegům vděčný!“ zdůraznil Zelenskyj.

Poté volal po urychleném přijetí dalšího balíku sankcí vůči Rusku, po urychleném označení Ruska za teroristický stát a důrazně žádal partnery Ukrajiny o poskytnutí systémů protivzdušné obrany.

Pár slov věnoval i situaci na frontě. Ukrajinské ozbrojené síly prý už osvobodily víc než 6 tisíc kilometrů čtverečních své vlasti a v tlaku na okupanty nepolevují.

„Jsem vděčný 57. samostatné motorizované pěší brigádě, která se vzpamatovala z těžkých bojů na východě a postupuje velmi statečně, velmi sebevědomě jižním směrem. Jsem vděčný 59. samostatné motorizované pěší brigádě za to, že navzdory všemu - navzdory zvláštnostem otevřeného terénu, navzdory dělostřelectvu okupantů - vytrvale postupuje vpřed. Jsem vděčný bojovníkům 128. samostatné horské útočné brigády za osvobození několika osad a velmi účinné akce k neutralizaci činnosti nepřítele. Chlapi, jste opravdoví hrdinové!“ vzkázal do míst bojů.

Nakonec ještě poděkoval příslušníkům protivzdušné obrany, že dokázali sestřelit 9 z 12 raket, které na východě země ohrožovaly ukrajinské občany.

A pak už přišlo jen tradiční rozloučení.

„Děkujeme všem, kteří bojují za Ukrajinu! Děkujeme všem, kteří jsou skutečně připraveni bojovat proti ruskému teroru! Každým dnem se přibližujeme vítězství. Sláva Ukrajině!“ zvolal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…