Mecenáš neziskovek: Proč Babišovi média a byznys nedaly stopku?

03.07.2024 20:40 | Monitoring

Miliardář a investor Jan Barta tvrdí, že česká byznys sféra by se měla bouřit proti rozhodnutí Andreje Babiše spojit se na evropské scéně s Viktorem Orbánem. Aktiva českých firem by se totiž prý mohla začít obchodovat s podobně špatným ratingem jako ta maďarská a čekal by je propad o 25 %. „Zatím ale v médiích nic nevidím,“ podivil se Barta a označil novou patriotickou frakci v Evropském parlamentu za proruskou.

Mecenáš neziskovek: Proč Babišovi média a byznys nedaly stopku?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Podnikatel Jan Barta

V neděli oznámili maďarský premiér Viktor Orbán, předseda ANO Andrej Babiš a šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Herbert Kickl vznik nové frakce Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) v Evropském parlamentu. Miliardář Jan Barta ihned prorokuje, že spojení s Orbánem negativně ovlivní české podniky.

„Upřímně bych čekal, že česká byznysově-mediální oligarchie nakreslí Babišovi červenou čáru s tou jeho proruskou frakcí a dalším paktováním s Orbánem, Ficem apod., protože nebudou chtít čistě alespoň ze svýho self interestu, aby jejich česká aktiva ztratila cca 25 % hodnoty (realita, jak se obchoduji maďarská aktiva)... ale zatím v jejich médiích nic nevidím,“ prohlásil Barta na sociální síti X.

Barta je známý svým kritickým pohledem na opoziční ANO i SPD a svým příklonem k vládním stranám. Byl také sponzorem prezidentské kandidatury Petra Pavla, finančně podporuje Ukrajinu a peníze vložil i do mnoha prozápadních neziskovek, jako je Centrum pro informovanou společnost.

To je nezisková nevládní organizace, která byla založena teprve v roce 2023 a údajně se soustředí na boj s dezinformacemi. Poprvé o sobě dala výrazně vědět po slovenských parlamentních volbách, které byly podle jejich analýzy ovlivněny dezinformační kampaní Roberta Fica. Půl milionu korun na provoz této neziskovky dodal právě i Jan Barta.

Jindy Barta zase podporoval Ukrajinu, když mimo jiné na síti X rozjel sbírku na drony Nemesis. Za každý retweet slíbil přispět ze svého stem dolarů. Později oznámil, že na drony posílá částku 47 milionů. Učinil tak v reakci na neschopnost amerických politiků rozhodnout o další pomoci Kyjevu, ale i na uctění památky lídra ruské opozice Alexeje Navalného.

Barta na sociální síti X uvedl, že pomocí Ukrajině, bránící se ruské invazi, chce „zastavit dalšího Hitlera“. „Žijeme v době, která se stále více podobá druhé polovině 30. let 20. století. Nemohl bych žít sám se sebou s vědomím, že jsem neudělal víc, abych zastavil dalšího Hitlera,“ vyjádřil se český miliardář.

Připomněl, jakou pomoc se svými partnery od začátku války Ukrajině poskytli. „Já a moji partneři jsme po začátku války ubytovali 600 ukrajinských žen a dětí, darovali jsme 1 mil. dolarů na humanitární pomoc, 500 tis. dolarů ukrajinskému velvyslanectví na zbraně a vydražil jsem svůj Aston Martin, přičemž prostředky šly na Ukrajinu,“ sdělil.

Barta je také známým donátorem sociální demokracie, kde prý má větší vliv, než by se zdálo. Své o tom může vyprávět právnička Jana Turoňová, která kvůli neustálým hrozbám vyloučení raději spojila své síly s koalicí Stačilo!

Turoňová v loňském roce čelila vyloučení ze strany a důvodem podle ní bylo další směřování sociální demokracie do náruče vládních stran, se kterým ona nesouhlasí. „Bude to kvůli tomu, že jsem se ohradila proti počínání pana Barty. Ten prohlásil, že chce uvést sociální demokracii zpět do Sněmovny, ale dal si k tomu různé podmínky. Například že se vedení strany zbaví toxických členů, dále že bude hájit liberální demokracii a za třetí, že SOCDEM nemá být opozicí vůči vládě, ale má být opozicí vůči ANO, SPD nebo KSČM,“ upozorňovala Turoňová.

„Mně z toho vyplývá, že se sociální demokracie chce stát součástí nového projektu šestikoalice. Aktuální politika a hodnotové zaměření současného vedení je s tímto v souladu, je to všechno velký plán. A toho já se obávám a důrazně na to upozorňuji, protože Michal Šmarda to vlastně odsouhlasil, že spolu jednali,“ vzpomínala Turoňová, že hned, jak na to upozornila, začala se jí strana zbavovat. „Poté, co jsem se ozvala, za pár týdnů mi přišel dopis o tom, že budu vyloučena, takže je asi jasné, o co vlastně jde,“ sdělila Turoňová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ubožák, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekody05 , 04.07.2024 8:11:00
Ten Bárta nevím v čem podniká, ale je to poděs. Normálně zfanatizovaný hlupák. Musím se smát jestli vráží prachy do zbraní pro UA , protože oligarchové z UA se válí u moře v Monacu a na nějaké zbraně pro obranu své vlasti kašlou. Ale našli bohatého a zfanatizovaného rusobijce v Čechách, tak proč by platili oni. Přece v Monacu je krásně.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Orbánova cesta do Moskvy – v Česku to vře. Ale přišlo uznání z nečekané strany

9:40 Orbánova cesta do Moskvy – v Česku to vře. Ale přišlo uznání z nečekané strany

„Russká šlapka…“ píše se na sociálních sítích o Orbánovi vzhledem k jeho cestě do Moskvy. Někteří vi…