Mezi odvoláváním Bartoše Fiala rozdával Ceny Bezpečnostní rady státu. Například zmocněnci Bartuškovi

24.09.2024 22:32 | Monitoring

V den, kdy vládou otřásá krize, předal premiér Petr Fiala (ODS) ceny Bezpečnostní rady státu. Oceněn byl diplomat Václav Bartuška za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní politiky ČR, zvláště pak v oblasti energetické bezpečnosti.

Mezi odvoláváním Bartoše Fiala rozdával Ceny Bezpečnostní rady státu. Například zmocněnci Bartuškovi
Foto: ČT24
Popisek: Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

I přes vládní krizi s končícím předsedou Pirátů Ivanem Bartošem předal premiér Petr Fiala Ceny Bezpečnostní rady státu.Ve svém úvodní projevu premiér připomněl, že díky Ceně Bezpečnostní rady státu se každoročně oceňují profesionálové, kteří se dlouhodobě zasazují o to, aby Česká republika zůstala mezi nejbezpečnějšími zeměmi světa.

„Posilování naší bezpečnosti nestojí jen na financování nebo politickém zadání, ale i na konkrétních lidech na důležitých místech, na jejich schopnostech, motivaci, hodnotách a zkušenostech. Ukazuje nám to naše historie a vidíme to i dnes. V tom, jak kompetentně Česko reaguje na válku v Evropě i na související energetickou krizi. V tom, jak společně se spojenci a partnery dokážeme odvracet nejrůznější hrozby nebo jak se pravidelně zvládáme vyrovnat s krizovými situacemi a pomáhat obětem, jak nám ukazuje příklad nedávných povodní,“ vyzdvihl premiér Fiala.

V hlavní kategorii Ceny Bezpečnostní rady státu byly oceněny tři osobnosti. Mgr. Karel Bačkovský ji získal za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní politiky ČR se zaměřením na policejní právo a boj proti extremismu. Dalším oceněným za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní politiky ČR se zaměřením na mezinárodní bezpečnost je JUDr. Martin Smolek, Ph.D., LL.M. Třetí laureát, Mgr. Václav Bartuška, byl oceněn za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní politiky ČR, zvláště pak v oblasti energetické bezpečnosti. 

Václav Bartuška jako student vyšetřoval v parlamentní komisi zásah policie 17. listopadu 1989. V posledních letech byl ale veřejně znám jako vládní zmocněnec pro energetiku. V této pozici propagoval odstřižení naší energetické soustavy od Ruska. Za energetické krize roku 2022 zaujal svými výroky, že vést debatu o tom, kolik stupňů má být na pracovišti je projevem rozmazlenosti.

„Bez vašich odborných i lidských kvalit, bez vaší oddanosti svobodě a demokracii by naše bezpečnost byla jen prázdným heslem. I díky vám ale je běžnou realitou České republiky,“ připomněl úspěch oceněných při slavnostním ceremoniálu premiér Fiala.

V letošním roce byla udělena také cena ve studentské kategorii, obdržel ji Filip Žáček za diplomovou práci „Možnosti posílení personálních kapacit složek resortu obrany v době ozbrojeného konfliktu“. Ve stejné kategorii obdržel čestné uznání i Jakub Dienstbier za disertační práci „Mimořádné vládnutí v českém ústavněprávním kontextu“.

„Chci pogratulovat i oběma pánům oceněným ve studentské kategorii za jejich práce zaměřené na praktické problémy obrany v případě konfliktu a na ústavněprávní souvislosti mimořádného vládnutí,“ uzavřel premiér Fiala.

Bezpečnostní rada státu uděluje každoročně Cenu kolektivům i jednotlivcům za významná díla v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky, za aktivní činnost v bezpečnostní komunitě nebo také za celoživotní prospěšnou práci v oblasti bezpečnostní a obranné politiky České republiky a její osvěty.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jan Skalický byl položen dotaz

To myslíte vážně, že tu žádné povodně nejsou?

A co to tedy podle vás je? Nestydíte se? Vždyť v důsledku povodní vyhaslo několik životů, spousta lidí přišlo o střechy na hlavou a o svůj majetek. To jste tak asociální nebo jste úplně mimo? A fakt myslíte, že má kdokoliv z této tragédie radost? Možná tak vy, jelikož jste ji evidentně zneužil ke sv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 8 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Novinář Kmenta má informace z ODS: Velký plán. Fiala váhá, tlačí ho do něj

23:09 Novinář Kmenta má informace z ODS: Velký plán. Fiala váhá, tlačí ho do něj

Odvolání Ivana Bartoše a případný odchod Pirátů z vlády je součástí plánu na velkou změnu. Vládní pě…