Migrace? Vidíte to v Evropě. Holec rozebral Pospíšila

13.08.2024 22:12 | Monitoring

Kampaň SPD se docela rozšířila ve společnosti i díky vládním politikům. Politický komentátor Petr Holec v pořadu Na férovku na youtubovém kanálu XTV spolu s politologem Janem Kubáčkem rozebral kontroverzní předvolební kampaň Tomia Okamury. Detailně se zaměřil na „esteticky výrazné“ plakáty a zkritizoval Jiřího Pospíšila (TOP 09). Označil ho za „největšího oportunistu české politiky“, jeho podání trestního oznámení na SPD kvůli plakátu s rasistickým podtextem dle Holce jen posílilo kampaň SPD.

Migrace? Vidíte to v Evropě. Holec rozebral Pospíšila
Foto: SPD
Popisek: Zombie volič pětikoalice v kampani SPD

Koalice Trikolory, PRO a SPD, jejímž lídrem je Tomio Okamura, nedávno spustila předvolební kampaň. V jejím rámci zveřejnila několik plakátů zaměřujících se na témata blízká SPD. Plakáty poukazují na dopady vládnutí vlády premiéra Petra Fialy, Green Dealu i tzv. migračního paktu. Celá kampaň spolu s plakáty se okamžitě stala terčem kritiky médií. 

Komentátor Petr Holec o kampani prohlásil, že všechny zarazila svou „estetickou výrazností“. „SPD se tam věnuje svým tradičním tématům i tématům, které rezonují společností,“ uvedl Holec. „Některé plakáty jsou vtipně a výstižně zpracované – vycházejí z rétoriky i z počínání vlády,“ dodal.

Holec zmínil, že největší pozornost vzbudil plakát s černochem držícím kudlu v ruce. „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu. Stop migračnímu paktu EU,“ píše se na plakátu. Kvůli tomuto plakátu politik TOP 09 Jiří Pospíšil na SPD podal trestní oznámení.

„Téma nelegální migrace rezonuje celou Evropou. A bohužel teď vidíme tragické důsledky nelegální migrace, která byla hlavně západoevropskými státy dlouho přehlížena,“ řekl Holec. A že lidé, kteří upozorňovali na nebezpečí této politiky a na selhávání integrace, byli často označováni za extremisty.

Holec uznává, že vizuální stránka plakátu je velmi výrazná a že někteří lidé v ní našli rasistický podtext. Podle něj však kampaň již splnila svůj cíl tím, že vzbudila velkou pozornost, a to i mezi těmi, proti kterým byla zaměřena, jako je například politik Jiří Pospíšil, který na SPD podal trestní oznámení. „Jiří Pospíšil šel okamžitě plačtivě podat trestní oznámení, kvůli tomu, že je to prostě rasismus,“ poznamenal Holec. „Pospíšil se stal marketérem TOP 09, dodal tomu grády. Myslím, že v SPD si říkali: koho lapíme do téhle sítě, kdo to asi bude. Protože jim ta viktimizace jde jako málokomu,“ upozornil na skutečnost, že strana SPD se často staví do pozice ostrakizované strany.

Jiřího Pospíšila označil Holec za „největšího oportunistu české politiky“. SPD už dle jeho názoru tak nepotřebuje, aby se více šířila, protože už se i právě díky vládním politikům rozšířila maximálně.

Zdařilejší, než plakát upozorňující na důsledky nelegální migrace, je podle Holce i politologa Jana Kubáčka plakát s heslem: „Jablka padají z nebe, drahé ceny nikoliv“. SPD plánuje sazby DPH u základních potravin snížit a hodlá také „umravnit řetězce“.

„To bych řekl, že je tradiční téma SPD, věnují se tomu dlouho… Samozřejmě snížit DPH u základních potravin můžou, dělají to i okolní vlády. A do řetězců se pustit můžou taky,“ řekl Holec. „V tomhle je Fialova vláda velmi liknavá – až trestuhodně. A že drahota za Fialovy vlády v lidech rezonuje, to je taky fakt,“ dodal.

Na dalším plakátu je vyobrazena smutná malá holčička, která říká, že „maminka nemohla uplést svetr, protože šla na noční“. Podle Okamury je to reakce na slova předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, že když lidé nemají na drahé energie, ať si vezmou dva svetry. SPD, Trikolora a PRO slibují snížení cen energií.

Na rady Pekarové si vzpomněl i Holec. „Já bych řekl, že tohle je vlastě i vtipný a vychází to z reálné rétoriky i konání – čí spíše nekonání – vlády,“ shrnul svůj názor na plakát Holec. A že v Česku je energie nejdražší, v přepočtu dle kupní síly. Vláda v tomto aspektu dle jeho názoru „taky selhala“.

„Díky asociální vládě se více než 100.000 obyvatel naší země dostalo do situace, že opravdu nemají na topení. Dětem je zima a rodiče musí mít tři práce, aby zaplatili,“ vysvětlil na sociální síti X vyznění plakátu předseda SPD.

Kubáček vidí ve vysokých cenách energie příčinu ostatních problémů České republiky. „Tam je opravdu zakopán pes,“ zdůraznil.

„Souvisí to i s naším ekonomickým ‚nerůstem‘,“ souhlasil Holec, a že premiér Petr Fiala je, dle jeho slov, premiérem „ekonomického nerůstu“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

Paní poslankyně dotaz na vás zněl následovně. "Kdo ustanovil, že budou mít poslanci prázdniny."

Na to jste neodpověděla, jen jste se ze široka rozepsala. Mám možnost sledovat dění v poslanecké sněmovně v televizi. Ve vašem textu je toto:"což je proto, že jednání PS probíhá za přítomnosti členů Vlády". Vládu velmi často ale na jednání sněmovny nevídám. O mnohých poslancích nemluvě. Jste asi sku...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jo, jo , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePepanNutelovič , 14.08.2024 9:59:37
Ufňukaný, hloupý teplouš, navíc politický turista a hlavně kolaborant a oportunista!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

20:03 Svědectví, jak se v Kyjevě dělal Majdan: Sto obětí, pak bude Západ reagovat

Ke střelbě do prozápadních protestujících na kyjevském Majdanu v únoru 2014 podle ukrajinského polit…