Ministerstvo vnitra představilo další zakázané téma

17.02.2022 16:25 | Komentář

Už podruhé v krátkém čase předstoupilo před veřejnost Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) při Ministerstvu vnitra ČR. Zatímco minule prezentoval údajné narativy vztahující se k ukrajinskému (ne)konfliktu, dnes si ukouslo docela jiný krajíc. Příslušný artikul je na stránkách CTHH nadepsán takto: Středoevropská identita jako součást protizápadního narativu na kvazi-mediální scéně.

Ministerstvo vnitra představilo další zakázané téma
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Oč jde? Terčem cenzorské bdělosti a ostražitosti jsou mediální výstupy, v nichž se hovoří v pozitivním tónu o sounáležitosti zemí střední a středovýchodní Evropy. Mohou být formálně zarámovány jakožto Visegrádská 4, ale namnoze se setkáváme s úvahami, že by tento základní smluvní útvar mohl být rozhojněn o Slovinsko, Chorvatsko, Srbsko a třeba i Rakousko. Zkrátka, že státy tohoto kulturního okruhu mají tradičně dobré vztahy, dávnou minulost, křesťanské kořeny a řadu jiných souvislostí, dávajících předpoklad, že mají také mnohé společné zájmy – od ekonomických a kulturních až po geopolitické. 
 
Je to logické. Třeba jen ve vztahu k EU, zejména hegemonnímu Německu a Francii, by dával silný střed Evropy značný význam. Propojením zájmů těchto zemí a stanovením společných strategií a taktik ohledně prosazování těch zájmů na půdě evropských institucí by dalo tomuto společenství mnohem větší sílu a možnost leccos prosadit i navzdory nezájmu či odporu oněch hegemonů. To je však pro EU poplašná zpráva. Kdepak, aby se nám tu roztahovali nějací postsovětští křupani z centrální Evropy a narušovali nám tu naši jednotu evropskou, krásnou, střediskovou, o níž si tu rozhodujeme jen my. Je to jako v tom starém vtipu: Co je tvoje, je i moje. A co je moje, do toho ti nic není.
 
A tak čacké CTHH vytáhlo do boje. To tak, holenkové, aby se vám zachtělo byť jen stínu naděje a samostatného myšlení a podílu na kolektivním rozhodování. Vy jste na světě jen od toho, abyste kývali a plnili plán. Odkud to jen známe?
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Hana Naiclerová, MBA byl položen dotaz

Korupce

Co jste jako poslankyně udělala proto, abyste zamezila korupci? Podle mě není voleb, kde by politici omezení korupce neslibovali a výsledek? Ke korupci dochází pořád, a to ve velkém.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Topolánkův drsný sexuální příměr. Kvůli Síkelově novému místu

15:12 Topolánkův drsný sexuální příměr. Kvůli Síkelově novému místu

Ještě nedávno se zdálo, že by český kandidát na eurokomisaře Jozef Síkela mohl v Evropské komisi dos…