Mlátili Trumpa po hlavě statistikami FBI. Ejhle, teďka je přepsali. A ticho po pěšině

16.10.2024 21:21 | Zprávy

FBI revidovala své údaje o násilných trestných činech za rok 2022 a namísto poklesu vykázala 4,5% nárůst, odhalila to nedávná zpráva společnosti RealClearInvestigations. Pokles kriminality přitom demokraté a řada amerických médií používali jako protiargument proti tvrzení republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa, že kriminalita roste. Spolu s tím nyní vyvstávají silné obavy o transparentnost této organizace.

Mlátili Trumpa po hlavě statistikami FBI. Ejhle, teďka je přepsali. A ticho po pěšině
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý americký prezident Donald Trump

Bývalý prezident Donald Trump byl během kampaně vystaven četným „faktickým kontrolám“, které se odvolávaly na statistiky FBI a tvrdily, že násilná kriminalita v Americe klesá. FBI však v posledních týdnech v tichosti upravila své údaje pro rok 2022 – a nová čísla ukazují, že počet přestupků celkově vzrostl.

Nedávná zpráva Johna R. Lotta Jr. ze společnosti RealClearInvestigations odhalila, že FBI v tichosti revidovala své údaje o násilných trestných činech za rok 2022 a vykázala spíše nárůst kriminality než její pokles, uvedl server Tribune.

Původně FBI v září 2023 uvedla, že násilná kriminalita v roce 2022 klesla o 2,1 %, což byla statistika, kterou mnozí demokraté používali jako protiargument proti tvrzení Donalda Trumpa, že kriminalita roste. Revidované údaje však nyní ukazují, že násilná trestná činnost vzrostla o 4,5 % včetně většího počtu vražd, znásilnění, loupeží a útoků s přitěžujícími okolnostmi.

Americký exprezident a republikánský nominant Donald Trump zopakoval v srpnovém rozhovoru s nejbohatším mužem planety Elonem Muskem, že v Americe „kriminalita roste až ke stropu“. Za svá slova byl ostře kritizován ze strany médií, která uváděla, že šíří lži navzdory tomu, že FBI uvádí, že míra zločinnosti se v USA za poslední rok značně snížila.

„Nemůžete přejít ulici, abyste si koupili bochník chleba. Zastřelí vás, přepadnou, znásilní,“ řekl také bývalý prezident na předvolební akci severně od Detroitu. NBC News přinesla odmítavou reakci vrchního policisty města: „Čísla ale hovoří jinak. Není to pravda. Zvu ho, aby se prošel po ulicích Detroitu,“ vzkázal James White exprezidentu Trumpovi. Televize NBC News uvedla, že národní údaje ukazují pravý opak, než tvrdí Trump, a ve městech a obcích ve Spojených státech klesá kriminalita.

Server Fortune rovněž rozporoval Trumpovo tvrzení, že kriminalita je „na vrcholu“ s odkazem na tehdejší údaje FBI, které ukazují klesající trend kriminality v Americe.

FBI neučinila žádné oficiální oznámení o změnách ve statistikách o násilných trestných činech, pouze na svých internetových stránkách uvedla, že údaje byly aktualizovány. Výzkumní pracovníci, jako například Carl Moody z College of William & Mary, vyjádřili znepokojení nad významnými revizemi a uvedli, že změny takového rozsahu jsou neobvyklé a nevysvětlené. „Je na FBI, aby vysvětlila, co udělala, a tyto velké změny nevysvětlila,“ řekl Dr. Thomas Marvell, prezident společnosti Justec Research.

Z revidovaných údajů vyplývá, že v roce 2022 bylo spácháno o 80 029 násilných trestných činů více než v roce 2021 včetně dalších 1 699 vražd. To vyvolává otázky ohledně přesnosti statistik kriminality FBI za rok 2023. Bez aktualizovaných údajů z roku 2022 by byl pokles násilné trestné činnosti v roce 2023 méně výrazný, a to z uváděných 3,5 % na pouhých 1,6 %.

Jeffrey Anderson, bývalý šéf Úřadu pro justiční statistiku ministerstva spravedlnosti, kritizoval nedostatečnou transparentnost FBI a uvedl, že na tak významné změny mělo být upozorněno v tiskové zprávě.

David Mustard, profesor na univerzitě v Georgii, který se specializuje na výzkum kriminality, kritizoval netransparentnost FBI a dodal, že tím dochází k poklesu důvěryhodnosti úřadu. Kriminalita je pro Američany stále velkým problémem a podle průzkumů veřejného mínění se většina z nich domnívá, že kriminalita roste.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Róbert Teleky, MBA byl položen dotaz

Návykové látky

Proč je tolik povyku kolem legalizace třeba HHC, CBD, ale i THC pro DOSPĚLÉ? Vždyť v čem jsou tyto látky horší než je třeba alkohol, který je legální, přitom je to také droga a způsobuje dost problémů? Navíc, když něco bude legální, tak se s tím dá trh lépe regulovat a stát si přijde na peníze. Netv...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

„Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

18:25 „Šílené, chtějí zatáhnout NATO do války.“ Zelenskyj představil vítězný plán. Přišel smích i ťukání na čelo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu představil ukrajinskému parlamentu svůj dlouho oč…