Munice Ukrajině ještě v červnu, hlásí Černochová. Řehka a zákaz? Prý je to jinak

23.06.2024 13:09 | Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se v pořadu Partie na CNN Prima News utkala se svým předchůdcem Lubomírem Metnarem (ANO). Řeč byla nejen o sporech s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, ale i projektu Nemesis či pomoci Ukrajině.

Munice Ukrajině ještě v červnu, hlásí Černochová. Řehka a zákaz? Prý je to jinak
Foto: Repro YouTube
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochová

V úvodu moderátorka Terezie Tománková představila, jaké jsou volební tendence české veřejnosti po volbách do Evropského parlamentu. Dle průzkumu STEM by zvítězilo hnutí ANO se ziskem téměř 33 procent, ODS by získala 15 procent, Piráti 9 procent, SPD by mělo lehce přes sedm procent, STAN pod pět procent a KSČM lehce nad pět procent.

ODS je tedy zhruba na polovině volebních preferencí ANO, koaliční strany spíše ztrácejí. Co s tím chce koalice Spolu udělat do voleb? „To nám zbývá ještě víc než jeden rok. Je vlastně úplně přirozené, že se v těch průzkumech takto projevuje to, že jsme téměř tři roky vládnoucí koalicí a vždy ty strany, které jsou toho času u moci a tvoří koalici, tak samozřejmě mají nějaké ztráty. Určitě ten náš začátek jednoduchý nebyl, ať už to bylo válkou na Ukrajině, energetickou krizí, řešením plynové soběstačnosti, kdy i občané Česka byli vyděšeni z toho, co se bude dít dál. Nyní ceny potravin klesají, ceny plynu klesají, ceny benzinu klesají, to se může pozitivním způsobem projevit ve volbách. Občané České republiky uvidí, že některá naše opatření, která jsme museli činit, tak přináší kýžený efekt," je optimistická Černochová.

„Vidíte, průzkum kopíruje trend mírného posilování už od eurovoleb, jak jsme rovněž posílili. Nové strany, které nyní uspěly v eurovolbách, přišly s obdobnými tématy, které má i hnutí ANO. Bylo vidět, že nové strany, a teď budu velice konkrétní, Motoristé a Přísaha, to téma také uchopili velmi dobře a srozumitelně - a myslím si, že jak ho komunikovali, tak také v těch volbách uspěli. Tak ono je to vidět a myslím si, že je to nastavený trend," poznamenal k výsledkům průzkumu Metnar. Proti Černochové se následně vymezil v otázce změn cen. „Nemohu souhlasit s tou ekonomickou situací našich občanů, vodné, stočné roste, energie, nemovitosti z hlediska daně, není tady stejně zkrocená inflace, dvacetiprocentní navýšení, drahota, zvýšení cen potravin a další," jmenoval Metnar.

K tomu, zda by se ANO mohlo po volbách spojit s Motoristy a Přísahou či Stačilo! a vytvořit vládní koalici, se Metnar vyjadřovat nechtěl. „Ať voliči ukážou, s kým máme jít," poznamenal Metnar.

Ministryně obrany Jana Černochová. Reprofoto: YouTube CNN Prima News

Černochová se následně vyjádřila k jejím sporům s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou, které v současné době vyvěrají na povrch. „Já jsem panu náčelníkovi žádný Twitter nezakázala, naopak cílem je tu naši komunikaci posílit, zjednodušit tak, aby opravdu byla efektivní komunikací. Náš resort provozuje dva twitterové účty: jeden je Armáda ČR a druhý je Obrana tweetuje. A na těchto platformách může pan náčelník dávat příspěvky od rána do večera. Vyzvala bych jej k tomu, aby se i on více zaměřil publikovat na těchto oficiálních platformách," poznamenala Černochová. Uvedla, že vztahy jsou na profesionální úrovni dobré, kritizovala ale nefungující komunikaci. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Mír

Dobrý den, je pravda, že ANO mluví o míru již dlouho, byť si myslím, že by si ho přáli i ostatní strany i státy, ale ptám se, máte také návrh, jak ho dosáhnout? Máte dojem, že Rusko si mír přeje, a že bude ochotné přistoupit na nějaký kompromis? Zatím si podle mě klade dost nereálné požadavky. Nebo ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je ten Bůh spravedlivý, když dovolil dosadit do vlády tohle stvoření. Resp. celou vládu. Co jsme komu udělali., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseprozíravýobčan , 23.06.2024 13:48:36

|  16 |  0

Další články z rubriky

A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

11:14 A co moje matka? Z Ukrajiny unikl dopis o tamních poměrech

Ukrajina se snaží řešit nedostatek vojáků zavedením nového mobilizačního zákona, který však způsobuj…