Muž, který se rozešel s Klausem: Krádež byla nejrychlejší metodou privatizace. Nezapomínejme na to

20.11.2013 11:40 | Zprávy

Klientelismus se stal základním kamenem společnosti. Čas od času se předhodí lačné veřejnosti drobná oběť, aby se odpoutala pozornost a skelet zůstal zachován, píše na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz někdejší spolupracovník Václava Klause, který se s ním rozešel ve zlém, Petr Havlík, současný předseda strany Občané.cz. Východisko vidí Havlík v důkladné analýze nedávné minulosti, definici současného stavu a v nutné porci profesionality při nápravě dnešních poměrů v nejbližší budoucnosti.

Muž, který se rozešel s Klausem: Krádež byla nejrychlejší metodou privatizace. Nezapomínejme na to
Foto: obcane.cz
Popisek: Petr Havlík

Podle Havlíka k fungující společnosti patří i hlas veřejného mínění, tedy permanentní občanská kontrola veřejné moci. „Pokud tomu tak není, pak může demokracie končit jen ve fasádní podobě jakéhosi skeletu. A to může být model neokorporativní demokracie. Ta má sice volené zástupce lidu a orgány státní správy, ale ve skutečnosti pouze naplňuje vůli zájmových skupin. Klientelismus je tak základním kamenem společnosti. Čas od času se předhodí lačné veřejnosti nějaká drobná oběť, aby se odpoutala pozornost a skelet zůstal zachován. Případná optická změna je ve skutečnosti jen regulovanou výměnou několika figur,“ popisuje současný stav Havlík.

Celý článek Petra Havlíka ZDE.

Podle něj je politické dění pouhým naplňováním obchodní objednávky a jistou variací showbyznysu dekorativní demokracie. „Místo reality tak vstřebáváme spíše obrazy, které někdo záměrně vytváří. Sklízíme trpké plody mravního relativismu, který byl základním prvkem zrodu nového českého státu již v polovině devadesátých let. V březnu tohoto roku to významným způsobem potvrdil ve svém rozhovoru v Hospodářských novinách představitel minulých vlád Jan Stráský. Jeho věta o tom, že krádež byla nejrychlejší metodou privatizace, by neměla zapadnout,“ upozorňuje Havlík na zajímavý výrok.

Podle jeho názoru u nás politické strany neselhávají výlučně na svých pro někoho neakceptovatelných ideologiích, ale především jako instituce. „Jsou málo početné, negenerují personální a programovou kvalitu. Působí spíše jako zájmové shluky regionálních mocenských skupin a v některých případech skoro jako specifické obchodní společnosti v režimu nekalé soutěže. Doplácejí na absenci vnitrostranické diskuse a sebezničující boj o moc. Platí to především o ODS a ČSSD. Uvolněný prostor tak obsazují protestní populistické formace bez historie i hodnotového ukotvení, které navíc fungují jako fan kluby svých vůdců, a které politiku chápou jako nikdy nekončící vzrušující volební kampaň,“ píše Havlík.

Dlouhodobá politická nestabilita podle jeho názoru přináší neblahé důsledky. „Propad HDP za letošní třetí čtvrtletí je potvrzením těchto neblahých trendů. Milion lidí na hranici chudoby, zvyšující se tempo zadlužení nejen státu, ale i občanů, to nejsou jevy náhodné. V mnoha srovnatelných ukazatelích se propadáme hlouběji,“ uvádí.

„Řešením problémů dnešního Česka prý budou referenda zcela bez omezení či centrální nákupy přes model navrhovaný Agrofertem. Obávám se, že jsme v pasti, která nemá rychlé a hlavně účinné pozitivní řešení,“ píše Havlík s tím, že nedostatečnou váhu ve společnosti má spolkový život, občanské komunity a iniciativy.

A kde vidí Havlík východisko? „Řešením je nejprve důkladná analýza nedávné minulosti, definice současného stavu a nutná porce profesionality při nápravě dnešních poměrů v nejbližší budoucnosti. Nebude to snadné a ani rychlé, ale jinak to nepůjde. Nestačí jeden blud nahradit jiným.“

Hledání vnějších strůjců našich potíží je podle Havlíka jen útěkem od reality. „Za dnešní podobu České republiky si můžeme sami. Tak dlouho jsme tolerovali excesy, až se staly normou. Je načase si položit otázku, jaký stát vlastně chceme, kam má patřit a na jakých principech a hodnotách má stát. V roce 2018 uplyne 100 let od založení tehdejšího Československa. Obávám se, že nás nečeká radostná bilance, i když bych se velmi rád mýlil,“ dodává šéf strany Občané.cz Petr Havlík.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…