Může to poškodit důvěru ve státní orgány, tak by to mohlo být hybridní. Armáda hledá cizí operace i v obyčejném podvodu

02.10.2024 21:54 | Monitoring

Podkopává Ruská federace důvěru občanů České republiky v systém i tím, že rozesílá falešné pokuty za rychlou jízdu? Podezření by tu mohlo být, ač Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR výslovně upozorňuje, že se nejedná o hybridní hrozbu.

Může to poškodit důvěru ve státní orgány, tak by to mohlo být hybridní. Armáda hledá cizí operace i v obyčejném podvodu
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Jan Heřmánek na síti X sdílel svůj zážitek s podvodnou SMS, která jej vyzývala k tomu, aby uhradil pokutu za rychlou jízdu. Hrozila mu ztráta čtyř bodů. Pokud zaplatí okamžitě, ušetří dokonce 50 % z pokuty. No neberte to. SMS se tvářila velmi důvěryhodně, imitovala webové stránky státní instituce. „Nyní trochu osvěty. Dnes mi přišla SMS s varováním, že jsem spáchal dopravní přestupek a mám zaplatit pokutu přes portál občana Ministerstva vnitra. Webovky vypadají důvěryhodně, ale…,“ napsal Heřmánek a přidal obrazovou dokumentaci.

Jeho příspěvku se chytilo Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR. „Jak může normální smrtelník odhalit, že něco nesedí?“ položilo si velitelství rétorickou otázku a hned se hrnulo do jejího zodpovězení.

Velitelství zkonstatovalo, že se jedná o velmi zdařilý podfuk, který uvěřitelně imituje státní webové stránky. „Jednak je to důvěryhodně zpracovaný podvod, jednak imituje stránky českých úřadů, a v očích obětí tak může poškodit důvěru ve státní orgány,“ psalo velitelství.

Jedná se o hybridní operaci nepřátelských agentů? Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR informuje, že spíše ne. Ale mohlo by být, varuje velitelství. „Je to hybridní operace? Nejspíš ne. Ale mohla by být,“ dodává tajnosnubně Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR.

Velitelství informačních a kybernetických sil je strategickým nástrojem přispívajícím k bezpečnosti a obraně České republiky. Ve struktuře velení a řízení Armády České republiky spadá do taktické úrovně společně s pozemními silami, vzdušnými silami a velitelstvím teritoria.

„Mysl byla vždy součástí konfliktů. Odstrašte nepřítele, a zvítězili jste bez kapky krve. S demokratizací informačního prostoru, obrovským množstvím dat a strojovou analýzou je kognitivní boj takřka vědním oborem,“ popisuje svou práci v dalším příspěvku na síti X Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR.

Jak ale poznat falešnou SMS, ať se jedná o hybridní hrozbu, nebo nikoliv, velitelství neprozradilo. Jen veřejnost ubezpečilo, že podvodná SMS nebyla hybridní operací. Ale mohla by. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 9 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

22:50 Prezident Chorvatska plní svou povinnost. Země Ukrajině vojensky nepomůže

Prezident Chorvatské republiky Zoran Milanović nepovolil účast chorvatských vojenských sil na pomoci…