My je prověřujeme, sliboval Biden. Teď se ukázalo, že Afghánec chtěl vraždit při volbách

09.10.2024 18:55 | Zprávy

FBI zatkla Afghánce, jenž chystal teroristický útok v den prezidentských voleb. Podle vyšetřovatelů byl inspirován teroristickou organizací Islámský stát. Do USA se dostal na speciální vízum; dříve pracoval v Afghánistánu pro americkou armádu. Obavy z teroristických útoků Afghánců zaznívají dlouhodobě od jejich evakuace do USA poté, co jejich zemi ovládl Talibán. Tehdy Bidenova administrativa však ujišťovala, že budou dostatečně prověřováni, aby se podobným hrozbám předešlo. Také do Česka byli v uplynulých letech i s rodinami přesídleni afghánští spolupracovníci českých vojáků.

My je prověřujeme, sliboval Biden. Teď se ukázalo, že Afghánec chtěl vraždit při volbách
Foto: Archiv PG
Popisek: Současný Afghánistán

Násir Ahmad Tavhadí, 27letý, žijící ve městě Oklahoma City, v pondělí po svém zatčení vyšetřovatelům vypověděl, že hodlal teroristický útok provést v den voleb 5. listopadu. On a jeho mladistvý společník dle jeho slov byli srozuměni s tím, že při útoku na velká shromáždění zemřou jako mučedníci.

Tavhadí se dostal do USA v roce 2021 na speciální vízum určené pro lidi, kteří pracovali pro americkou armádu v Afghánistánu nebo působili jako překladatelé či tlumočníci Američanů.

Afghánec byl obviněn ze snah o poskytnutí materiální podpory IS, za což mu hrozí do 20 let vězení, a z toho, že si pořídil zbraň za účelem spáchání teroristického činu. Za druhý zločin může být potrestán až 15 lety odnětí svobody, informoval server iDNES.cz.

Anketa

Jakou měsíční apanáž by měla dostávat manželka prezidenta České republiky?

97%
0%
hlasovalo: 7445 lidí
Obavy z příchodu Afghánců jsou od roku 2021, kdy tisíce Afghánců pomohly USA evakuovat po stažení svých vojenských jednotek z Afghánistánu. Bývalý prezident Donald Trump tehdy upozorňoval, že Afghánci opouštějící svou zemi nebyli řádně prověřeni a že mohou být pro USA nebezpeční.

Prezident Joe Biden přitom ubezpečoval, že každý, kdo přijde do Spojených států, projde důkladnou kontrolou.

Generální prokurátor Merrick Garland v úterním prohlášení uvedl, že ministerstvo spravedlnosti bude pokračovat v „boji proti přetrvávající hrozbě, kterou IS a jeho stoupenci představují pro americkou národní bezpečnost, a budeme identifikovat, vyšetřovat a stíhat osoby, které se snaží terorizovat americký lid“.

Po stažení jednotek NATO zůstalo v Afghánistánu i několik někdejších místních spolupracovníků českých vojáků. Šlo o jedenáct armádních tlumočníků, dva spolupracovníky české armády a dva zaměstnance velvyslanectví, kteří na místě zůstali.

Spolek Vlčí máky, který s nimi zůstával v kontaktu, upozornil, že jejich rodiny jsou v ohrožení života, a apeloval na stát, ať jim pomůže, jelikož Tálibán, který ovládl jejich zemi, je považuje za kolaboranty.

„Tyto rodiny žijí v neustálém strachu z odhalení, musí měnit místo pobytu a čelit domovním prohlídkám,“ řekla Miroslava Pašková, předsedkyně spolku Vlčí máky, v srpnu Novinkám k možné evakuaci těchto spolupracovníků.

Sdělila, že ministerstvo zahraničních věcí ČR v posledních třech letech zařídilo dodatečné přesídlení desítek příbuzných i jediného zaměstnance někdejší ambasády v Kábulu, pomoc je tedy možná.

Ministerstvo obrany ČR podle mluvčí Simony Cigánkové pomoc pro další bývalé spolupracovníky českých vojáků v Afghánistánu nechystá. „Spolupracovníkům, kteří splnili podmínky pro zařazení do evakuačního programu, měli zájem a prošli, jsme pomohli,“ sdělila.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Rodičovská

Nemyslíte, že jste na navýšení rodičovské měli tlačit víc, když jste byli ještě ve vládě? Vím, že jste kritizovali to, jak nespravedlivě byla navýšena a o kolik, ale nic víc jste neudělali. Co myslíte, že víc uděláte teď, když už nejste ve vládě?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

23:00 Desetkrát potlesk, na konci i vestoje. Orbánův projev v europarlamentu

Viktor Orbán, maďarský premiér, vystoupil na plenárním zasedání Evropského parlamentu s výzvou k zás…