Na ČT promlouval odborník: Překvapení Rusové nechápou jednotu Západu

04.05.2022 22:11 | Zprávy

Do konce roku bez ruské ropy. Tak si Evropská komise představuje hlavní část dalšího balíku sankcí proti Rusku za jeho napadení Ukrajiny. Tak úplně do konce roku to ale být nemá, na druhou stranu některé země, třeba i Česko, chtějí přechodné období, než si ropu zajistí jinak. Jak Evropa je, nebo není připravena na to nemít ani barel ruské ropy? Co se stane, pokud Rusko přestane s ropou dodávat i plyn? V Interview ČT24 byl zvláštní velvyslanec České republiky pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška.

Na ČT promlouval odborník: Překvapení Rusové nechápou jednotu Západu
Foto: hns
Popisek: Velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška

Zákaz dovozu ropy do konce roku. Jak velkou energetickou nebezpečnost si tím Evropa zavádí? „Spíš je vidět, že vstupujeme do fáze, kdy všichni chápeme, že tohle je konflikt na dlouhou dobu. Na několik desítek let. A i v té formulaci tohoto šestého balíčku sankcí je jasně vidět velká vstřícnost vůči tomu, že situace v různých zemích je různá, především ta čtveřice zemí vnitrozemských. My, Slovensko, Rakousko a Maďarsko, kteří nemáme přístavy, nemáme moře,“ poznamenal Bartuška. „A vidím všude v Evropské unii vědomí, že toto je opravdu na dlouho. Teď hledáme pravidla pro fungování na mnoho příštích let,“ dodal. 

Jak na toto vše podle něj reagují v Kremlu? „Největší zákazníci jsou na Západ od nás. Český, slovenský nebo maďarský odběr ropy není tak zásadní. A hlavně, ten hlavní úder po ruské ropě začal již v únoru tím, že je zde jasný tlak od pojišťoven, zajišťoven od obchodníků nekupovat ruskou ropu přes velké obchodníky,“ míní Bartuška. 

„Dnes se uvedly do pohybu jevy, které budou trvat roky a roky. Ti největší hráči s ropou přestali obchodovat s ruskou ropou. Největší západní klienti odcházejí, to jsou zásadní změny, které jsou na dlouho,“ dodal Bartuška. Rusko tohle podle něj rozhodně nečekalo. 

„Ropa je pro ruský stát zásadním zdrojem příjmů a oni jsou od 24. února stále překvapeni. Jednotou Západu, ochotou Západu dávat zbraně na Ukrajinu. Jednota Západu, jednota EU je pro ně naprosto nepochopitelná. Myslím si, že jak jim jde Západ po příjmech primárně z ropy, je pro ně velké překvapení,“ míní Bartuška.

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes mluvil o tom, že Česko chce výjimku na dobu, dokud se nepostaví další ropovody, které by ropu přiváděly odjinud. Což by mohly být zhruba dva až tři roky. „Zásadní debata je v tuto chvíli o možném ropovodu SEPL. Což je ropovod z jihu Francie, ze Středozemního moře. Je zazimován a dal by se znovu používat,“ zmínil možnost Bartuška, jenž hovořil i o ropovodu TAL. „Je správné, že neříkáme žádný časový údaj, zde je jasný vzkaz našim přátelům a partnerům, že chceme, aby ty kroky proběhly co nejdříve,“ dodal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Dobrý den paní poslankyně.

Myslíte si, že do zrušení zeleného nesmyslu ohledně provozu aut se spalovacím motorem, je jen možnost získat si pár voličů? Jenže tady nejde jen o ty auta, ale i o potravinovou soběstačnost, či ne? Vláda se začíná točit jen o nějaký kousek z toho nesmyslu, myslím si, že to jim stačit nebude. Viz to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už pozítří, tajné setkání v Ázerbájdžánu. Rusové a Němci spolu prý zase mluví

9:00 Už pozítří, tajné setkání v Ázerbájdžánu. Rusové a Němci spolu prý zase mluví

Politická izolace Ruska se podle informací německého veřejnoprávního Tagesschau rozpadá. Ruská telev…